Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kahdeksasosa Tokion kisojen vapaaehtoisista on luovuttanut – koronatartuntojen uhka ja pandemian aiheuttama epävarmuus arveluttavat

Noin 10 000 Tokion kesäolympialaisten 80 000 vapaaehtoistyöntekijästä on luopunut tehtävistään. Jopa 80 prosenttia japanilaisista vastustaa kisojen järjestämistä tänä kesänä. Kisajärjestäjät myönsivät torstaina, että epäusko kisojen järjestämiseen leviää myös vapaaehtoisten keskuudessa 50 päivää ennen kisojen alkua.

Järjestelytoimikunnan puheenjohtaja Seiko Hashimoto kuitenkin vakuuttaa, ettei kisoja peruta tai siirretä toista kertaa. Hashimoton mukaan kisat voivat peruuntua enää vain siinä tapauksessa, että suurin osa kisajoukkueista ei voisi matkustaa kisapaikalle koronapandemian takia.

Japani kamppailee edelleen virustartuntojen neljännen aallon kanssa. Tokion ja monien muiden alueiden hätätila jatkuu kuun lopulle, vaikka tartuntojen määrä Japanissa on ollut laskussa toukokuun puolivälistä.

Vapaaehtoisten tarve on vähentynyt

Tokion olympialaisten toimitusjohtaja Toshiro Muto kertoi järjestäjien kannalta ikävän uutisen vapaaehtoistyöntekijöistä juuri, kun järjestäjien piti kertoa kisojen palkintoseremonioiden juhlallisuuksista. Tipoittain paljastettavilla yksityiskohdilla on pyritty kasvattamaan kisojen suosiota, mutta laihoin tuloksin.

Muton mukaan vapaaehtoistyöntekijät ovat huolestuneet koronaviruksen aiheuttaman epävarmuuden ja sairastumisuhan takia.

Vapaaehtoistyöntekijöiden panos on kisajärjestelyiden sujuvuuden välttämätön edellytys. Tokion järjestäjät menettivät paljon vapaaehtoisia ensin kisojen lykkääntymisen takia ja myöhemmin Seiko Hashimotoa edeltäneen olympiapomon Yoshiro Morin seksististen puheiden takia.

Oletettavasti osa vapaaehtoisista myös vastustaa kisojen järjestämistä nykyisissä koronaolosuhteissa.

Muton arvion mukaan vapaaehtoistyöntekijöiden menettäminen ei nykymitassaan haittaa kisajärjestelyitä, sillä vapaaehtoistyöntekijöiden tarve on vähentynyt koronarajoitusten takia.

Esimerkiksi ulkomainen yleisö on suljettu kisoista. Paikallisesta yleisöstä odotetaan tässä kuussa päätöstä, ja se tehdään todennäköisesti Tokion hätätilan päätyttyä 20. kesäkuuta.

Rokotukset lisäävät kisojen suosiota

Hashimoto kommentoi järjestelyjen tilaa torstaina ja pyrki vakuuttamaan sekä kotimaisen että ulkomaisen yleisön tapahtuman toteutumisesta. Kisojen on määrä alkaa 23. heinäkuuta.

– Joudumme luovuttamaan vain siinä tapauksessa, että koronatilanne käy useissa maissa eri puolilla maailmaa niin vakavaksi, että suurin osa joukkueista ei pääse kisoihin, Hashimoto sanoi Nikkan Sports -päivälehden haastattelussa.

– Muussa tapauksessa kisoja ei peruta.

Hashimoto arveli samalla, että kisojen suosio Japanissa kasvaa, kun maan rokotusohjelma saadaan toden teolla vauhtiin lähiviikkoina.

– Kuulemme tätä ihmisiltä yhä useammin. He sanovat, että kisat voidaan järjestää, jos rokotukset toteutuvat, Hashimoto jatkoi.

Kannatuskyselyiden perusteella Tokion kisat saavat enemmän kannatusta pääkaupunkiseudulla kuin muualla maassa.

Australian naisten softball-joukkue saapui alkuviikosta Japaniin harjoitusleirille. Joukkue on ensimmäinen kisoihin ulkomailta saapunut urheilijaryhmä.