Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Suomelle nihkeä voitto Latviasta – maalivahti Säteri ja Lundellin jatkoaikaratkaisu pelastivat Leijonat

Ottelun alku lupaili paljon ja jopa maali-ilottelua, mutta lopputulos oli kaikkea muuta, kun Suomi ja Latvia iskivät yhteen jääkiekon miesten MM-kilpailujen alkusarjassa. Suomi nujersi sunnuntain myöhäisottelussa vastustajansa jatkoajan päätteeksi 3–2 ja vahvisti otettaan B-lohkon kärkisijasta.

Maalivahti Harri Säteri (35 torjuntaa) ja voittomaalin tehnyt Anton Lundell pelastivat Suomelle kaksi pistettä, kun kisaisäntä Latvia esitti lähes parastaan Riian MM-kaukalossa. Lundellin täysosuma syntyi vain neljä sekuntia ennen jatkoajan päättymistä, kun hän kiepautti pelivälineen tyylikkäästi ohi maalivahti Janis Kalninsin.

– Taas oli tosi tasainen peli. Vastustaja oli hyvä, ja heillä oli elämän ja kuoleman peli. Vastustaja taisteli loppuun saakka eikä antanut mitään periksi, Lundell viittasi C Moren televisiohaastattelussa Latvian asetelmaan pudotuspeliviivan alla.

Suomelle ja Latvialle kohtaaminen oli yhdeksäs arvokilpailuissa. Kolme vuotta sitten Tanskassa Leijonat raateli 8–1, mutta sunnuntai-iltana tahti oli toinen. Latvia piti vastustajansa tiukilla ja toi mieleen vuoden 2014 MM-kilpailujen kauhukuvat. Tuolloin Latvia yllätti Suomen 3–2. Tuo on Latvian ainoa arvokilpailuvoitto Suomesta, mutta monesti on ollut tasaista.

Ottelut ovat ratkenneet maalin erolla viisi kertaa. Maiden yhteisestä MM-historiasta löytyy myös 0–0-kummajaisuus vuodelta 2005.

Oivallisia ohjauksia

Leijonat sai avausmaalinsa jo reilun kolmen minuutin pelin jälkeen. Saku Mäenalanen ohjasi Marko Anttilan syötön verkkoon ohi kisaisäntien Kalninsin. Leijonat pääsi kokeilemaan osaamistaan myös ylivoimalla, mutta kuviot eivät purreet Latvian alivoimanelikköön. Myös Suomi selvitti yhden alivoiman.

Latvian Martins Dzierkals yllätti Suomen maalivahti Säterin reilu minuutti ennen erätaukoa, kun maskin takaa tullut napakka laukaus painui verkkoon.

Latvia hallitsi toisen erän alkua ja pyöritti peliä väkevästi Suomen alueella. Säteri kesti vastustajan yritykset.

– Kyllä se varmaan vaikutti, että pelasimme eilen (lauantaina) myöhäisottelun. Nukkumaanmeno meni myöhään, mutta pystyimme roikkumaan sitkeästi, Lundell kiitteli joukkueen jaksamista.

Leijonat sai kaivatun johtomaalin muutama minuutti ennen erätaukoa, kun Iiro Pakarinen ohjasi Ville Pokan laukauksen ohi Kalninsin.

Onnistumisen jälkeen Suomi sai otteen pelistä ja loi tilanteita Latvian maalille esimerkiksi Lundellin johdolla.

Säteri suojeli Suomen johtoa päätöserässä, mutta Dzierkals iski toisen täysosumansa erän puolivälin jälkeen ja venytti pelin jatkoajalle. Ratkaisijaksi nousi ensimmäisissä miesten MM-kilpailuissaan pelaava Lundell, jonka maaliin Olli Määttä teki mainion esityön.

Suomi kohtaa tiistaina Kanadan alkusarjan päätösottelussa.

Toisessa lohkossa Ruotsi otti 3–1-pakkovoiton Slovakiasta ja piti pudotuspelihaaveensa elossa.