Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Leijonien MM-kuopus Lundell on konkari koronakuplassa – "Nyt lasketaan päiviä, milloin päästetään irti"

Jääkiekon miesten MM-kisat pääsevät koronan aiheuttaman välivuoden jälkeen käyntiin Latvian Riiassa perjantaina, Suomen osalta päivää myöhemmin. Ei yhtään liian aikaisin, kun mielipidettä kysyy Leijonien kuopukselta Anton Lundellillta.

Lundellin, 19, kiekkokaudessa on riittänyt vauhtia ja vaarallisia tilanteitakin. Hänelle ensimmäiset aikuisten MM-kisat ovat huipennus varsinkin, kun finaalipelit kotoisessa Liigassa jäivät omalta joukkueelta HIFK:lta haaveeksi.

– Nyt lasketaan päiviä, milloin päästetään irti, Lundell kuvaili etäyhteydellä tuntemuksiaan Riiasta ennen lauantain avausottelua Yhdysvaltoja vastaan.

Suomen joukkueella oli keskiviikkoon mennessä takana kaksi yhteistä jääharjoitusta kisakaupungissa. Leijonien viikonloppu oli hiljaiseloa, sillä kaikki joukkueen jäsenet vetäytyivät Riiassa pariksi päiväksi hotellihuonekaranteeniin.

– Huoneiden ovet oli lukittu, ruoka tuotiin parin päivän ajan ovelle, Lundell kertoi.

Hän kehui muonituksen pelanneen ja ruoan olleen paitsi hyvää, sitä oli riittävästi.

– Kun ehti safkan syödä, toinen annos oli jo ovella.

"Hyvin jaksaa"

Lundell noudatti vuodenvaihteessa tiukkaa koronaprotokollaa, kun Suomi ylsi Kanadassa pelatuissa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa pronssille. Hän on nuoresta iästään huolimatta MM-Latviassa Leijonien koronaekspertti.

– Paljon on otettu nuorten kisojen kuplaolosuhteista mukaan, Lundell sanoi.

Paraskaan varautuminen koronaa varten ei aina auta. Miesten EHT-turnauksessa Ruotsissa pelannut Lundell sairastui helmikuussa koronaan ja joutui pitämään pelaamisesta yli kahden kuukauden tauon.

Hän vakuuttaa kaiken jälkeen olevansa sataprosenttisessa kunnossa.

– Hyvin jaksaa. Kun tässä on levätty, nyt on täynnä energiaa.

Mikael Ruohomaan ja Jere Sallisen kanssa Riiassa samassa ketjussa laitahyökkääjän paikalla harjoitellut Lundell on valmis MM-jäällä rooliin kuin rooliin.

– Olen ennenkin pelannut laidassa, joten tiedän, miten toimia. Tietysti laita- ja keskushyökkääjän roolit eroavat toisistaan. Yritän olla aktiivinen, laukoa aina kun mahdollista, Lundell suunnitteli.

Määttä Leijonissa pitkästä aikaa

Kun NHL:n Los Angeles Kingsin puolustaja Olli Määttä piipahtaa Leijonissa, se on tapaus sinänsä. Hänen edelliset arvokisakokemuksensa ovat Sotshin olympiaturnauksesta 2014 ja kaksi ja puoli vuotta myöhemmin pelatusta Maailmancupista.

Los Angelesin NHL-pudotuspelihaaveet haihtuivat jo aiemmin keväällä, mutta runkosarja piti silti pelata loppuun saakka.

– NHL-kausi loppui torstaina, joten lähtemisen kanssa tuli kiire. Meni vähän aikaa miettiessä, lähteekö MM-kisohin. Vaikka kausi oli aika härdelliä, ei tällaisia tilaisuuksia pelata MM-kisoja monta tule, kaksinkertainen Stanley Cup -voittaja Määttä järkeili.

Reilut seitsemän vuotta sitten 19-vuotias Määttä teki maajoukkueläpimurron olympia-Sotshissa. Rauhallinen puolustaja oli yksi pronssijoukkueen yllättäjistä.

Päättynyt sarjakausi Los Angelesissa jätti näyttämisen nälkää. Välillä Määttä löysi itsensä peleissä katsomosta.

– Tasaisuus puuttui, suoritustaso heitteli, hän tiivisti.

Maailmanmestaruudesta pelaava Leijonat motivoi MM-kisaensikertalaista.

– Lähdetään voittamaan. Ei ole muuta tavoitetta.

Koronakuplasta ei kuplaa otsaan

Kahden vuoden takaisen MM-kultajoukkueen kapteenille Marko Anttilalle tuli pelaamisesta Lundellin tavoin yli kahden kuukauden tauko, koska Jokerien KHL-kausi päättyi jo ensimmäisellä pudotuspelikierroksella maaliskuussa.

– Tshekissä viime viikolla pelatut kolme maaottelua olivat tärkeitä. Pelaaminen on aina vähän eri asia kuin porrasjuoksu tai jääharjoitukset, Anttila sanoi.

Kurinalaisuutta kysyvä koronakupla ei ensi viikolla 36 vuotta täyttävän Anttilan mielenrauhaa ole järkyttänyt.

–  Ei se niin kauheaa ole. On luettu kirjoja ja katseltu tv-sarjoja. Vasta nyt alkaa keskittyminen peleihin.