Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

VeVen Valtteri Heikkinen teki Haminaan kolme mobiiliajan kiintorastireittiä – Suunnistamaan pääsee nyt myös ilman käyntiä karttalaatikolla

Suunnistaja teki lopputyönään kolme suunnistusrataa, joiden kartat saa esiin MOBO-sovelluksella.

Valtteri Heikkinen näyttää, miten sovelluksen QR-lukijalla leimataan rasti, tai tässä tapauksessa Vehkalinnan MOBO-radan lähtöpaikka. Antti Kaarto

Antti Kaarto

Haminassa siirrytään suunnistuksessa mobiiliaikaan. Vehkalahden Veikkojen suunnistaja Valtteri Heikkinen on tehnyt opintojensa lopputyönä kolme kiintorastirataa, joita pääsee suunnistamaan MOBO-puhelinsovelluksen avulla.

Virossa vuonna 2012 kehitetty ilmainen sovellus on saatavilla kaikille käyttöjärjestelmille.

Haminassa on jo parin vuoden haaveiltu MOBO-rasteista, mutta vasta nyt löytyi tekijä.

– Suomessa on muistaakseni 281 rataa. Aiemmin lähin on ollut Anjalassa, Heikkinen kertoo.

Kaksi tunnin ja yksi puolen tunnin rata

Heikkinen on tehnyt kolme rataa. Ne ovat Husulan Vehkalinnan, Uuden-Summan koulun ja Ruissalon lähimaastoissa. Sovelluksesta valitaan rata, ja ruutuun ilmestyy suunnistuskartta.

Karttaa voi pyöritellä ja zoomailla, ja ruudulla on myös kompassi. Rastimääritteet ovat aloittelijoiden suunnistusta helpottaen sanallisessa muodossa.

Rastit leimataan ottamalla sovelluksessa olevalla QR-koodinlukijalla kuva rastitolpassa olevasta koodista.

– Uuden-Summan ja Poitsilan maastossa sekä Vehkalinnassa olevat radat ovat vajaan viiden kilometrin mittaisia. Jos ne menee virheittä, aikaa kuluu noin tunti. Ruissalon rata on menee noin puolessa tunnissa, Heikkinen kertoo.

– Kaikkia rasteja ei tarvitse kiertää, eikä niillä tarvitse käydä järjestyksessä. Olen pyrkinyt tekemään radat niin, että niitä pystyvät hyödyntämään koululaiset ja kaikki kuntalaiset, jotka haluavat liikkua luonnossa ja kokeilla suunnistusta.

Valtteri Heikkinen teki lopputyönsä Kajaanin ammattikorkeakoulun liikunnanohjaajan tutkintoa varten. Antti Kaarto

"Kiva kehittää asiaa, josta itse tykkää"

Kokeneen suunnistajan mielestä sovellus on "yllättävän hyvä".

– Se on myös hyvin kevyt ohjelma. Olin tunnin maastossa, niin Androidin MOBO 2 -sovelluksen käyttäminen kulutti akkua noin 15 prosenttia, Heikkinen kertoo.

Radat on lopputarkastettu, ja niitä pääsee kokeilemaan perjantaina.

Heikkinen tekee lopputyönsä Kajaanin ammattikorkeakoulun liikunnanohjaajan tutkintoon. Hän valmistuu ensi syksynä.

Lopputyön nimi on MOBO-suunnistuksen kehittäminen Haminan kaupungissa. Toimeksiantaja on Haminan kaupunki.

– Opinnollisesti tämä on ollut mielenkiintoinen työ, olen saanut kehittää paikkakunnan liikuntapalveluita. Kiva kehittää asiaa, josta itse tykkää. Toivon, että nuoret saavat tästä suunnistuskipinän, Heikkinen sanoo.

Viikonloppuna kannustetaan liikkumaan

MOBO-ratojen lanseeraaminen on osa viikonloppuna Haminassa vietettävää valtakunnallista Unelmien liikuntapäivää.

Kaupunkilaisia kehotetaan osallistumaan valtakunnallisiin pyöräilyn ja kävelyn kilometrikisoihin, joissa joukkueet mittelevät taivalletuista matkoista. Lisäksi Suomen Ladun Kävelykipinä-haaste yllyttää suomalaisia keräämään kilometrejä toukokuussa.

– Meillä on noin seitsemän kilometrin mittainen osittain uusi kävelyreitti Savilahden ympäri. Sitä vielä entrataan perjantaina, Haminan osallisuus- ja liikuntakoordinaattori Kirsi Forsell kertoo.

Lisäksi lauantaina alkaa koko kesän kestävä pyörävaellus, jossa eri paikoissa oleviin laatikoihin voi jättää oman nimensä ja osallistua arvontaan. Myös kävelijät saavat osallistua.

Vaelluksen karttalinkki tulee perjantaina kaupungin verkkosivujen ajankohtaista-osioon. Valtakunnallisista haasteista löytyy lisätietoa verkkosivujen Kylät lentoon -hankkeen alasivulta.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka