Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lukon konkari Koivisto tähyää värisuoraan ja kaipaa yleisöä – TPS haastaa runkosarjan voittaneen Lukon perjantaina alkavassa Liigan finaalisarjassa

Asko Tanhuanpää, Rauno Laine / STT

Jääkiekon Liiga saa uuden mestarin viimeistään ensi viikon torstaina, kun Rauman Lukko ja Turun Palloseura aloittavat perjantaina kamppailun Suomen mestaruudesta. Runkosarjaa hallinnut Lukko pelaa SM-finaaleissa ensimmäistä kertaa sitten vuoden 1988 hävittyään tuolloin kultamitalit Tapparalle. TPS pelasi mestaruudesta viimeksi keväällä 2010 ja voitti finaaleissa HPK:n.

Maanantaisessa neljännessä välieräottelussa jäi vähemmälle huomiolle, että Lukon nuorimman pelaajan Mikko Petmanin,19, voittomaalin pohjusti ryhmän vanhin eli Toni Koivisto, 38. Siinä sukupolvet kohtasivat toisensa.

– Niinkö siinä kävi, tuo oli hienoa kuulla. Kaikkein suurin tekijä voiton takana taisi silti olla se, että Peksi (vakavasta koronasta toipuva päävalmentaja Pekka Virta) ilmestyi molemmissa Tampereen peleissä vaihtoaitioon, Koivisto miettii.

Vain 14-vuotiaana Ylitorniolta Raumalle jääkiekon perässä muuttanut Koivisto on pelannut Lukon nykyjoukkueesta ylivoimaisesti eniten pääsarjan pudotuspelejä. Yhteensä niitä on ennen finaalien alkua 86.

– Palkintokaapista löytyy hopeinen ja pronssinen liigamitali, ja nyt olisi aika saada värisuora täyteen. Olimme TPS:ää vastaan runkosarjassa niskan päällä, mutta finaaleissa sillä ei ole mitään merkitystä. Ne ovat ihan oma maailmansa.

Pudotuspelejä on pelattu ilman katsojia, mikä on Koiviston mielestä sääli.

– Kaipaan yleisöä, se tuo aina oman lisämausteensa. Mutta ymmärrän senkin, että vaihtoehtoja ei ole.

Lukon palatessa toisen Tappara-pelin jälkeen kotiin Äijänsuon montussa oli toistasataa fania odottamassa.

– Oli se hieno hetki. Viimeistään siinä tilanteessa jokainen meistä tajusi, miten iso asia Lukko Raumalle on, Koivisto tiivistää.

Rämö tottui jo hiljaisuuteen

Vasta helmikuussa TPS:n liigamiehistöön liittynyt maalivahtikonkari Karri Rämö pelasi loistavat välierät HIFK:ta vastaan. Rämölle kertyi runkosarjassa vain yksitoista peliä, mutta turkulaisten ykkösvahdin Andrei Karejevin lievä loukkaantuminen avasi 34-vuotiaalle Rämölle paikan maalille. Välierissä Rämö pelasi yhden nollapelin ja piti parhaimmillaan 156 minuuttia maalinsa puhtaana.

– Tiukoissa peleissä kaikki on usein pienestä kiinni. Hyvä pelivire löytyy onnistumisten kautta, ja joukkueen puolustus toimi välierissä loistavasti, Rämö kertoo.

Rämö ei halua spekuloida sitä, jatkuvatko hänen pelinsä finaaleissa vai palaako Karejev maalin suulle.

– Valmennusjohto tekee aina kokoonpanoratkaisut. Olen aina valmis torjumaan, mikäli minua tarvitaan.

TPS taistelee mestaruudesta yhdentoista vuoden tauon jälkeen. Rämölle loppuottelut ovat tuttuja jo viidentoista vuoden takaa, jolloin mies tuuletti mestaruutta Hämeenlinnan Pallokerhon paidassa.

Koronavuoden tyhjiin katsomoihin Rämö on jo täysin tottunut.

– Maalivahti kuulee hyvin yleisön huudot, ja aiemmin aina yritti blokata yleisön pois mielestä. Nyt voisi jopa tuntua oudolta, jos loppuotteluissa yllättäen olisikin täysi katsomo, Rämö arvelee.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka