Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Lari Naumanen pyörittää e-formulasarjaa, joka on Suomen suurimpia – "Joka viikko on enemmän ja enemmän seuraajia"

F1-pelin SM-liiga käynnistyy elokuussa.

Lari Naumanen innostui järjestämään e-formuloiden kilpasarjoja, kun hän huomasi, ettei sellaisia ollut Suomessa juuri valmiiksi olemassa. Juha Inkinen

Renne Ohtonen

Lari Naumanen, 29, toimii Outokummussa monipuolisesti eri palloilulajien parissa, mutta nyt hän on tehnyt aluevaltauksen aivan toisenlaisiin ympyröihin. Siellä häntä ei tosin tunneta Lari Naumasena vaan nimellä DirtyLarry90, joka järjestää e-urheilussa Suomen suurimpia Formula 1 -pelin kilpailusarjoja.

Elokuun alussa käynnistyy F1-pelin SM-liiga, jonka taustalla on Naumasen perustama DirtyRacing-organisaatio. SEULin tai AKK:n siunausta SM-tittelille sarjalla ei tosin ole.

Yhteistyössä mukana on Erno Salmelan vetämä Trailblazers.

Kaikki vieläpä lähti täysin tyhjästä ja tapahtui hämmästyttävän nopeasti.

Kiinnostuskyselyt tuottivat tulosta

Noin puolitoista vuotta sitten Lari Naumanen innostui pelaamaan itse Playstationilla formuloita, mutta e-urheilu sinänsä ei oikeastaan edes kiinnostanut, hän myöntää.

Harrastus jatkui pitkän aikaa ilman ajatuksia taustoilla toimimisesta, mutta sitten hän halusi pistää itse sarjan pystyyn.

– Laitoin viestejä muille pelaajille, että kiinnostaisiko lähteä uuteen, suomalaiseen sarjaan. Parisataa viestiä tuli laitettua, Naumanen eli DirtyLarry90 kertaa.

Monet tarttuivat täkyyn, ja ensimmäinen kilpailu järjestettiin maaliskuussa. Tuolloin mukana oli 14 kuljettajaa, ja nyt määrä on kasvanut jo 80–90 viikoittaiseen kuskiin. Sarjoja on nyt kolme.

– On siinä aikamoinen palapeli, jos joutuu vaikka etsimään paikkaajia, Naumanen jatkaa.

Peliasetukset niin realistiset kuin mahdollista

Kuljettajista 20 parasta selviytyi karsinnoista elokuussa alkavaan F1-pelin SM-liigaan. Sitä ajetaan lokakuun loppuun asti siten, että osakilpailut ajetaan oikean F1-sarjan mukaisesti sunnuntaisin.

Kausi huipentuu Skynett Langames -tapahtumassa Lappeenrannassa, jossa ainakin Naumanen ja toinen kilpailujen selostaja, Joonas ”ValimonKeisari” Räsänen ovat paikan päällä, kenties myös osa kuljettajista.

Kilpaileminen ei ole mitään kevyttä ratinheiluttelua. Peliasetukset ovat käytännössä niin lähellä realismia kuin mahdollista: kisoissa ajetaan täydet kierrokset, joten kilpailu voi kestää monta tuntia.

Autot vaurioituvat pelissä normaalin tavoin, eli pieni virhe voi pilata koko kilpailun. Keskittyminen ei saa siis herpaantua hetkeksikään.

– Jos on tiukka kisa, kyllä siinä ratkaisuhetkillä hien saa päälle ja syke käy todella korkealla, Naumanen kertoo.

Outokummussa asuva Lari Naumanen selostaa ja järjestää kisoja kotonaan. Juha Inkinen

Tonnin palkintopotti

Suuri osa e-urheilun suosiota ovat suorat nettilähetykset. F1-kilpailut näytetään Twitchissä, ja katselukertoja on kertynyt muutamassa kuukaudessa yhteensä noin 3 500.

– Joka viikko on enemmän ja enemmän seuraajia, ja tulee myös koko ajan viestejä, että mahtuuko ajamaan, Lari Naumanen paljastaa.

Naumasen DirtyRacing on vielä organisaationa tuore ja pieni. Trailblazers puolestaan on yksi Suomen suurimpia e-urheilun järjestäjiä, joten taustatuki vanhan salibandykaverin Salmelan firmalta on tärkeää.

– Sponsorit tulevat sitä kautta. SM-liigassa meillä on tuhannen euron palkintopotti ja päälle on tuotepalkintoja 200 euron edestä.

Kansainvälisissä ympyröissä liikkuu moninkertaisesti rahaa. Esimerkiksi oikea F1-sarja ylläpitää kansainvälistä e-formulasarjaa, jossa on puolen miljoonan dollarin palkintopotti.

– Se kasvaa maailmallakin koko ajan. Aiempina vuosina kuljettajat ovat olleet muutamassa F1-osakilpailussa paikan päällä ajamassa sitä sarjaa.

Naumasen mukaan viralliseen sarjaan pääsemiseksi täytyy läpäistä moniasteinen karsinta, jossa on ollut muutamia hänenkin pyörittämissä sarjoissa ajaneita kuljettajia. Kansainvälinen huippukaan siis ei sinänsä ole kaukana.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka