Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalit | Enemmistö Etelä-Kymenlaakson ehdokkaista vastustaa kaikkien täysi-ikäisten yleistä asevelvollisuutta

Kaikkia koskevan yleisen asevelvollisuuden kannattajien yleisin peruste on tasa-arvon toteutuminen. Vastustajat näkevät, että naisille riittää kriisiaikoina muutakin turvallisuutta tukevaa tekemistä kuin asepalvelus.

Eteläkymenlaaksolaisten eduskuntavaaliehdokkaiden enemmistön mielestä yleistä asevelvollisuutta ei pidä ulottaa koskemaan kaikkia täysi-ikäisiä. Kaikkia koskevaa yleistä asevelvollisuutta vastusti 54 prosenttia.

42 prosenttia vaalikoneeseen vastanneista kannattaa kaikkia täysi-ikäisiä koskevaa yleistä asevelvollisuutta.

Vastausvaihtoehdot olivat: täysin samaa mieltä, jokseenkin samaa mieltä, en osaa vastata, jokseenkin eri mieltä ja täysin eri mieltä. Vain yksi ehdokas valitsi vaihtoehdon en osaa vastata.

Mediatalo Keskisuomalaisen ja Punamusta Median lehtien yhteiseen vaalikoneeseen vastasi 26 Etelä-Kymenlaakson ehdokasta Kotkasta, Haminasta, Pyhtäältä ja Miehikkälästä. Näistä kunnista ja Virolahdelta kevään eduskuntavaaleissa on yhteensä 33 ehdokasta.

Vähemmistö vastaajista täysin eri mieltä

Täysin eri mieltä yleisen asevelvollisuuden ulottamisesta koskemaan kaikkia täysi-ikäisiä on 15 prosenttia eli 4 vastaajaa. Yksi heistä on kotkalainen Johan Bardy (r.).

– Asevelvollisuuden ei tarvitse eikä tule koskea kaikkia. Sen sijaan muita palvelumahdollisuuksia on lisättävä ja laajennettava, Bardy toteaa.

Muita kaikkia koskevaa yleistä asevelvollisuutta vastustavia ovat kotkalaiset Andrey Golubinskiy (skp.) ja Michael Pounds (vihr.) ja pyhtääläinen Sakari Peltola (vl.). He eivät perustelleet vastaustaan.

Jokseenkin eri mieltä väitteen kanssa on 38 prosenttia vastaajista eli 10 ehdokasta. Kotkalaiset Mikko Almgren (kd.) ja Sami Lehtimäki (liik.) toteavat nykyisen käytännön olevan toimiva.

Kotkalainen Samuli Sibakoff (ps.) pitää nykyistä mallia riittävänä.

– Naisilla, jotka eivät ole käyneet armeijaa tulee olemaan aivan varmasti riittävästi tehtäviä mahdollisen sodan aikana, Sibakoff vastaa.

Haminalainen Antti Pakkanen (ps.) pitää hänkin nykyistä järjestelmää hyvänä.

– Asevelvollisuus miehille ja naisille vapaaehtoinen palvelus. Naisten aktiivisuutta on kuitenkin turvallisuutta tukevissa tehtävissä hyvä lisätä ja kiinnostusta vapaaehtoista palvelusta kohtaan edistettävä.

Kotkalaisen Johanna Hasun (kok.) mielestä naisten osallistumisen tulisi olla vapaaehtoista.

– Jos olisi vielä mahdollisuus mennä armeijaan, niin menisin ehdottomasti, Hasu kertoo.

Kotkalainen Sirpa Paatero (sd.) pitää kutsuntojen laajentamista koskemaan kaikkia kannatettavana.

– Olisi hyvä, että kaikki käyvät kutsunnat läpi, mutta en kannata pakollista asepalvelusta kaikille. Lisäksi kriisiajan toimintaa olisi hyvä opettaa esimerkiksi toisen asteen koulutuksessa, Paatero sanoo.

Samalla suunnalla on pyhtääläinen Riikka Turunen (kesk.).

– Kannatan ajatusta koko ikäluokat kattavista kutsunnoista, johon kutsutaan molemmat sukupuolet. Asevelvollisuus tai siviilipalvelus tulee olla molemmille sukupuolille mahdollinen. Riittävästä reservistä tulee edelleen huolehtia, mutta asevelvollisuutta en ulottaisi koskemaan kaikkia, Turunen toteaa.

Myös kotkalainen Marianne Bruce (kd.), haminalainen Jalle Niemelä (liik.) ja miehikkäläinen Tomi Tulkki (lib.) ovat jokseenkin eri mieltä yleisen asevelvollisuuden ulottamisesta koskemaan kaikkia.

Valta kuuluu kansalle -puolueen kotkalaisehdokas Pauli Puustinen on valinnut vaihtoehdon en osaa vastata. Puustisen mielestä asevelvollisuuden täytyy olla puolueetonta ja puolustaa itsenäisen Suomen koskemattomuutta.

– Korruptoitunut Nato ei saa tulla hyväksikäyttämään meidän puolustukseemme suunniteltua voimaamme. Jos puolustusvoimat annetaan ulkomaisten käsiin, niin kannatan koko asevelvollisuuden lakkauttamista ja perustumista vapaaehtoisuuteen, Puustinen perustelee.

Lisää tasa-arvoa

Täysin samaa mieltä yleisen asevelvollisuuden ulottamisesta koskemaan kaikkia täysi-ikäisiä on 15 prosenttia eli 4 vastaajaa. Kolme vastaajista perusteli kantaansa tasa-arvolla.

– Nykyinen käytäntö on epätasa-arvoinen, toteaa kotkalainen Arja Tauria-Huttunen (vas.).

Pyhtääläinen Aleksi Kurki (kok.) on sitä mieltä, että maailman muuttuessa varusmiespalveluksen on kehityttävä. Hänen mielestään puolustusvoimat tarvitsevat osaavimmat yksiköt, jolloin ikäluokkien pienenemistä pystytään kompensoimaan.

– On mielestäni epäoikeudenmukaista, että vain miehillä on velvollisuus suorittaa asevelvollisuus. Maanpuolustus on kaikkien asia, Kurki toteaa.

Kotkalainen Petri Pietiläinen (vihr) vastaa kannattavansa yleistä asevelvollisuutta kaikille tasa-arvon nimissä.

– Tulevaisuudessa meillä tulisi olla yleinen koko ikäluokkaa koskeva kansalaispalvelus, vastaa haminalainen Nina Peltonen (sd.).

Peltosen kanssa samalla linjalla kansalaispalveluksesta ovat kotkalaiset Sami Virtanen (sd.) ja Emmi Inberg (vas.).

– Kansalaispalveluksessa kaikki eivät saisi aseellista koulutusta, vaan osan kohdalla voi koulutus olla myös kriisiajan siviilitehtäviä, Virtanen toteaa.

Inberg ehdottaa asepalveluksen muuttamista kansalaispalvelukseksi.

– Se kouluttaisi kansalaiset tasa-arvoisesti toimimaan maanpuolustuksen lisäksi kriisitilanteissa, esimerkiksi luonnonkatastrofeissa, Inberg vastaa.

Puolustaa voi muutenkin kuin asevelvollisuudessa

Virtanen, Inberg ja kotkalainen Juho Eerola (ps.) ovat jokseenkin samaa mieltä vaalikoneen väitteen kanssa. Myös 4 muuta ehdokasta eli yhteensä 27 prosenttia kaikista vastanneista valitsivat saman vastausvaihtoehdon eli ovat jokseenkin samaa mieltä siitä, että yleinen asevelvollisuus pitäisi ulottaa koskemaan kaikkia täysi-ikäisiä.

– Kaikkien tulee omalta osaltaan olla puolustamassa Suomea, mutta tämä ei välttämättä tarkoita pelkästään asevelvollisuutta vaan myös kaikkien ihmisten osallistumista omalla osaamisellaan, vastaa kotkalainen Sami Ristiniemi (kok.).

Vihreiden haminalaisen Katja Andrejevin mielestä velvollisuus osallistua kutsuntoihin tulee ulottaa koskemaan kaikkia täysi-ikäisiä suomalaisia.

– Kannatan maanpuolustusvelvollisuuden kehittämistä tasa-arvoiseksi, jolloin asepalvelukseen valitaan sukupuolen sijaan motivaation ja kykyjen mukaan, toteaa kotkalainen Joona Mielonen (vas.).

Liike Nytin kotkalaisehdokas Sari Koskela kannattaa kaikkien täysi-ikäisten velvollisuutta osallistua asevoimiin.

Ehdokkaiden osuuksista eri vastauksiin tulee yhteensä 99 prosenttia. Tämä johtuu lukujen pyöristämisestä.