Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Langinkosken dysfasiaryhmien lakkauttaminen siirtyy ainakin vuodella – "Aiheeseen palataan tarpeen mukaan myöhemmin"

Lakkauttamista vastustivat henkilöstö, Langinkosken koulun vanhempainyhdistys ja oppilaiden vanhemmat.

Langinkosken koulussa toimivien kehityksellisen kielihäiriön (dysfasia) pienryhmien lakkauttamisessa otetaan aikalisä. Kotkan kaupunki tiedotti perjantaina, ettei pidennetyn oppivelvollisuuden opetuksen järjestämiseen esitetä muutoksia lukuvuodelle 2023–24.

Kotkan opetustoimen suunnitelmissa ryhmien lakkauttaminen olisi toteutettu siten, että nykyisten ryhmien oppilaat jatkavat nelivuotisella pienryhmäpolulla loppuun asti, mutta uusia ei enää perustettaisi.

Esitys sai runsaasti vastustusta. Lakkauttamista vastustivat henkilöstö, Langinkosken koulun vanhempainyhdistys ja oppilaiden vanhemmat. Kritiikin mukaan lakkauttamiselle ei esitetty kunnollisia perusteluja eikä suunnitelmia siitä, miten lasten opetus jatkossa järjestetään.

Kaupungin perjantaisessa tiedotteessa kerrotaan, että "opetustoimi käynnistää selvitystyön siitä, miten vaikeasti kielihäiriöisten lasten opetus tulisi tulevaisuudessa järjestää, ja aiheeseen palataan tarpeen mukaan myöhemmin."

Langinkosken pienryhmissä opiskelee noin 30 lasta, jotka tulevat joka puolelta Kotkaa. Pienryhmissä ollaan ensin kaksi vuotta esiopetuksessa, ja sen jälkeen käydään koulua 1. ja 2. luokan opetussuunnitelmien mukaan. 3. luokasta eteenpäin lapset opiskelevat joko oman lähikoulunsa yleisopetuksessa tai jossain toisessa pienryhmässä.