Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kaakon Viestinnän gallup | Eduskuntavaaleista on tulossa todellinen jännitysnäytelmä: SDP, kokoomus ja perussuomalaiset ovat lähes tasoissa Kaakkois-Suomessa

Kaakon Viestinnän gallupin perusteella eduskuntavaalien kärkipaikasta käydään armoton taistelu Kaakkois-Suomessa. SDP on keulilla, mutta ero kokoomukseen ja perussuomalaisiin on erittäin pieni.

Kaakkois-Suomen vaalipiirissä on menossa äärimmäisen kova kilpailu suurimman puolueen paikasta. Tämä käy ilmi Kaakon Viestinnän tilaamasta eduskuntavaalien kannatuskyselystä.

SDP on kannatuskyselyn kärjessä 22,5 prosentin kannatuksella, mutta ero kokoomukseen ja perussuomalaisiin on pieni.

Kokoomusta ja perussuomalaisia äänestäisi tällä hetkellä 21,6 prosenttia.

Puolueet ovat alle prosenttiyksikön päässä toisistaan. Käytännössä vaalien voittajaksi voi yltää kuka tahansa tästä kolmikosta, sillä kannatuksessa mitatut erot mahtuvat tutkimuksen virhemarginaaliin.

Kaakkois-Suomen vaalipiirin asetelma muistuttaa valtakunnallisia mielipidemittauksia, joiden mukaan kannatuserot suosituimpien puolueiden välillä ovat viime aikoina kutistuneet.

Neljä paikkaa kullekin

Kaakkois-Suomen vaalipiiristä valitaan huhtikuun eduskuntavaaleissa 15 kansanedustajaa aiemman 17 sijaan.

Kannatuskyselyn perusteella SDP, kokoomus ja perussuomalaiset ovat saamassa eduskuntaan täsmälleen saman verran paikkoja. Kukin puolue saisi neljä kansanedustajaa.

Jos ennuste toteutuu, SDP:n kansanedustajien määrä vähenee nykyisestä yhdellä.

Perussuomalaisten paikkamäärä pysyisi ennallaan. Kokoomus puolestaan saisi yhden lisäpaikan eduskuntaan.

Menettäjiä olisivat demareitten lisäksi keskusta ja vihreät. Keskustan kansanedustajien määrä uhkaa pudota kolmesta kahteen ja vihreiden kahdesta yhteen.

Toisaalta loppusuoralla voi tapahtua vielä isojakin muutoksia. Tutkimuksen 1 500 vastaajasta vain 55,8 prosenttia eli 837 henkilöä ilmaisi puoluekantansa, joten yllätykset ovat mahdollisia.

Kannatuskyselyn toteuttaneen Tietoykkönen Oy:n tutkimuspäällikkö Juha Määttänen kommentoi tuloksia näin:

– Huomionarvoista on todella tiukka tilanne kolmen suurimman puolueen välillä. Kolme suurinta puoluetta on alle prosenttiyksikön sisällä, ja kun huomioidaan tutkimuksen virhemarginaali, teoriassa mikä tahansa kyseisistä puolueista voi olla tällä hetkellä vaalipiirin suurin puolue. Eli todella jännittävissä asetelmissa mennään kohti vaaleja.

SDP:n kannatus laskenut

Kannatuskyselyn perusteella SDP on menettänyt kannatustaan reippaasti viime eduskuntavaaleista, jolloin se keräsi 24,4 prosenttia vaalipiirin äänistä. Nyt gallup enteilee SDP:lle siis 22,5 prosentin kannatusta, jonka turvin puolue säilyttäisi niukin naukin suurimman puolueen asemansa Kaakkois-Suomessa.

Vastaavasti perussuomalaiset ja etenkin kokoomus ovat lisänneet kannatustaan huomattavasti.

Viime eduskuntavaaleissa perussuomalaisten kannatus oli 18,9 prosenttia ja kokoomuksen 18,1 prosenttia.

Keskustalla ja vihreillä vaikeaa

Neljänneksi ja viidenneksi suosituimmat puolueet ovat tällä hetkellä keskusta ja vihreät, joita uhkaa kirvelevä vaalitappio.

Keskustaa äänestäisi tällä hetkellä 13,4 prosenttia ja vihreitä 6,0 prosenttia. Viime eduskuntavaaleissa keskustan kannatus oli 16,6 prosenttia ja vihreiden 9,4 prosenttia.

Kumpikin puolue näyttäisi menettävän yhden kansanedustajan paikan.

Muut puolueet eivät saisi kannatuskyselyn perusteella läpi ainuttakaan kansanedustajaa.

Vasemmistoliittoa äänestäisi tällä hetkellä 4,9 prosenttia, kristillisdemokraatteja 3,9 prosenttia ja Liike Nytiä 2,3 prosenttia.