Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalit | Pasaatin vaalipaneelin yleisöä mietitytti, millä ihmeellä maahan saadaan yhteistyökykyinen hallitus – "Pirun vaikeaksi menee", ennustaa kotkalainen Ilkka Pakkala

Ehdokkaita kahdeksasta puolueesta kertoi ajatuksiaan lauantain vaalitapahtumassa. Tavoitteita nousi esiin paljon, ratkaisukeinoja hieman vähemmän.

Politiikassa on edessä työläs kevät, jos Kymen Sanomien lauantaina haastattelemien äänestäjien ennakkoarviot osuvat oikeaan. Käy huhtikuun alun eduskuntavaaleissa niin tai näin, hallituksen muodostamisen uskotaan olevan monimutkainen operaatio, jossa joudutaan tekemään paljon kompromisseja.

Kotkassa kauppakeskus Pasaatissa järjestetyssä vaaliehdokkaiden paneelikeskustelussa oli edustusta kahdeksasta puolueesta. Niistä muutaman pitäisi vaalien jälkeen olla porukassa rakentamassa pohjaa yhteistyökykyiselle hallitukselle.

– Mikä puolue voittaakin, niin pirun vaikeaksi hallituksen kokoaminen menee, ounastelee keskustelua seurannut kotkalainen Ilkka Pakkala.

Pakkala muistuttaa SDP:n puheenjohtajan, pääministeri Sanna Marinin todenneen, että demarit eivät perussuomalaisten kanssa hallitusyhteistyötä tee. Kokoomus ja perussuomalaiset ovat sekin yhtälönä vähän siinä ja siinä, Pakkala lisää.

– Jos SDP voittaa, on sen pakko muodostaa hallitus kokoomuksen kanssa. Ja sitten kokoomuksella on mahdollisuus kiristää, Pakkala arvelee.

Eduskuntavaalien tärkeimpiä teemoja ovat ainakin sosiaali- ja terveyspalvelut, ulko- ja turvallisuuspolitiikka sekä valtion talous ja velkaantuminen. Äänestäjiä kiinnostavat myös esimerkiksi ruoan ja sähkön hinta.

– Vaalien alla kaikki tietysti jakavat niitä satasia. Leikkauksista ei haluta puhua, koska silloin menetetään ääniä, Pakkala pohtii.

Hän suitsisi valtion velanottoa.

– Tilanne on nyt vähän sama kuin että minä ottaisin taloa vastaan velkaa ja jättäisin sen mukuloiden maksettavaksi.

"Intressit menevät aika lailla ristiin"

Jasse Mertaranta kertoo seuraavansa politiikkaa tarkasti. Yrittäjänä häntä kiinnostavat esimerkiksi talouteen ja työllisyyteen liittyvät aihealueet.

Lahdessa asuva Mertaranta tuntee Kotkaa ja Kymenlaaksoa työnsä kautta. Hän kuuntelee Pasaatin vaalipaneelia mielenkiinnolla, vaikka ei Kaakkois-Suomen vaalipiirissä äänestäkään.

– Kaikilla on hyviä tavoitteita, mutta keskustelu ratkaisuista jää aina vähän pienempään rooliin, Mertaranta tuumii.

Hän sanoo havainneensa puolueiden näkemyksissä yrittäjämyönteisyyttä. Ongelma tulee siinä, kuinka puolueiden linjat voitaisiin sovittaa yhteen. Mertaranta jaksaa uskoa yhteisymmärryksen löytämisen olevan mahdollista, mutta lisää sen olevan nyt "ennätyksellisen vaikeaa".

– Aina joudutaan tekemään joitakin kompromisseja, mutta tällä hetkellä taloudessa on vaikkapa työmarkkinauudistukseen liittyen asioita, joissa ei yksinkertaisesti ole tilaa kompromisseille. Esimerkiksi sopimisen vapaus on välttämätöntä toteuttaa, vaikka kaikki eivät siitä tykkää.

– Puolueiden intressit menevät aika lailla ristiin.

Valtiontaloutta käsiteltäessä hänelle ei riitä vastaus, jonka mukaan talouskasvu korjaisi Suomen julkisen talouden.

– Pitää esittää jatkokysymys, että miten se talouskasvu syntyy.

"Suomi on se sotatanner"

Paneelikeskustelun päätyttyä puolueet tarjoavat karkkeja, mainoskyniä ja ajatuksia. Kotkalainen Eila Jurvanen käy vaihtamassa muutaman sanan esittelypöytiensä ympärillä pörräävien ehdokkaiden kanssa.

Jurvanen mainitsee olevansa kiinnostunut vanhuksia koskevista teemoista. Mitä yksittäisen parlamentaarikon vaikutusmahdollisuuksiin tulee, ei hän odota ihmeitä.

– Kansanedustajaehdokas voi asioita luvata, mutta eihän yksittäinen edustaja todellisuudessa saa muutoksia aikaan, vaan siinä pitää olla koko ryhmä ja puolue asian takana.

Jurvasen mielestä on hyvä, että Suomen turvallisuudesta puhutaan. Hän itse näkee Suomen aseman maailmanpoliittisella pelikentällä vaikeana.

– Mennään Natoon tai minne vaan, niin Suomi on se sotatanner.

Kymenlaakson kauppakamarin ja Kymen Yrittäjien järjestämässä vaalipaneelissa oli mukana 13 kansanedustajaehdokasta Kaakkois-Suomen vaalipiiristä.

Kokoomusta edustivat kotkalainen Sami Ristiniemi, kouvolalainen Ville Kaunisto sekä mäntyharjulainen Antti Häkkänen. Perussuomalaisten panelistit olivat kotkalainen Juho Eerola ja kouvolalainen Sheikki Laakso, SDP:n kotkalaiset Sirpa Paatero ja Sami Virtanen ja keskustan pyhtääläinen Riikka Turunen ja kouvolalainen Jenny Hasu. Vihreitä edusti kouvolalainen Jenni Aikio, vasemmistoliittoa kotkalainen Joona Mielonen, RKP:tä kotkalainen Johan Bardy ja liike nyt -puoluetta kouvolalainen Juha Rantakaulio.

Korjattu ja lisätty panelisteja kello 21.31.