Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haminan ABC Kipparin iltojen K18-ikärajoitus saattaa päättyä jo tänään – "Kielto ei ole poistanut kaikkia ongelmia"

Osuuskaupan ja Haminan nuorisotoimen edustajat keskustelevat iltapäivällä nuorten kanssa tilanteesta. Nuorisotyöntekijä Markus Lemmetyinen sanoo, että nuoret pitää saada ymmärtämään, että heidän teoillaa on seurauksia eivätkä he voi käyttäytyä niin kuin he ovat käyttäytyneet.

Kymen Seudun Osuuskauppa ja Haminan kaupungin nuorisotoimi ovat kutsuneet nuoria haminalaiselle ABC Kippari -liikenneasemalle keskustelemaan yhteisistä pelisäännöistä maanantaina iltapäivällä.

Alle 18-vuotiailla nuorilla ei ole tammikuun lopulta lähtien ollut iltaisin asiaa asemalle ilman täysi-ikäistä seuraa. Syynä rajoitukseen on ollut asemalla tapahtunut toistuva ilkivalta ja epäasiallinen käytös.

– Haluamme antaa nuorille mahdollisuuden kertoa ajatuksistaan. Meillä ei ollut tarkoituskaan, että kielto jatkuisi pitkään ja on mahdollista, että se päättyy tänään. Minä, nuorisotyöntekijä ja nuoret istumme iltapäivällä alas keskustelemaan asioista. Tulevat arki-illat näyttävät, onko se käytännössä mahdollista, toteaa liikennemyymäläpäällikkö Anne Luostarinen.

Haminan kaupungin nuorisotyöntekijä Markus Lemmetyinen toivoo, että kokoontumisessa nuorten kanssa syntyy rakentava keskustelu siitä, miten liikenneasemalla käyttäydytään.

– Toivottavasti rajoitukset voidaan purkaa, kosa Kippari on ainoa paikka, jossa nuoret ovat voineet olla iltakymmeneen asti. Muut paikat menevät kiinni aikaisemmin.

Muutamia ongelmatapauksia on vaikea saada kuriin

Luostarinen sanoo, että suurin osa asemalla käyneistä nuorista on osannut käyttäytyä asiallisesti.

– Tiedän, että asiasta on puhuttu kotona ja koulussa. En vain tiedä miten ne muutamat ongelmatapaukset saisi kuriin.

Luostarinen kertoo, että viime viikonloppuna oli illalla asemalla tapahtunut jonkinlainen välikohtaus.

– Työntekijöitämme oli haukuttu ja heille oli huudeltu. Kielto ei ole poistanut kaikkia ongelmia.

Lemmetyinenkin toteaa, että vain muutamat nuoret ovat tehneet ilkivaltaa ja käyttäytyneet huonosti asemalla.

– Tietysti joukossa saattaa tyhmyys tiivistyä ja jonkun saama idea tuntuu hyvältä useammastakin nuoresta. Nuoret tekevät virheitä. En tiedä mistä heidän käytöksensä nyt johtuu, purkautuvat korona-ajan rajoitukset nyt näin? Heidät pitää saada ymmärtämään, että heidän teoillaan on seurauksia eivätkä he voi käyttäytyä niin kuin he ovat käyttäytyneet.

On osattava käyttäytyä

Luostarinen kertoo, että kiellon voimassaoloaikana asiat ovat kuitenkin sujuneet pääosin hyvin.

– Tilanne on korjaantunut paljon ja meille on tullut positiivista palautetta niin asiakkailta kuin työntekijöiltäkin, jotka ovat saaneet tehdä työnsä rauhassa.

Luostarinen toivoo, että asiakkaat voivat jatkossa käyttää ravintolan tiloja ilman välikohtauksia, häirintää ja ilkivaltaa.

– On osattava käyttäytyä ja käyttää maalaisjärkeä, ja meidän tiloissamme alaikäiset eivät saa käyttää päihteitä, sen kieltää lakikin.

Iltapäivällä järjestettävästä keskusteluhetkestä kertoi ensimmäisenä Yle.

Lisätty nuorisotyöntekijä Markus Lemmetyisen kommentit klo 11.59.