Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Alle kolmevuotiaan Iiris Mellasen aivoista leikattiin viime jouluna pahanlaatuinen kasvain – Vanhempien pelko syövän uusiutumisesta kävi toteen pari viikkoa sitten

Iiris Mellanen matkasi vanhempiensa kanssa maanantaina Saksaan tehokkaampien syöpähoitojen perässä. Uusi reissu on edessä joulun jälkeen.

Iiris Mellasen tasapaino heikkeni yhtäkkiä viime vuonna viikkoa ennen joulua. Tuolloin vajaa kaksivuotias tyttö kaatuili etenkin aamuisin selälleen ja oli haluton liikkumaan makuuhuoneesta olohuoneeseen.

Pienen lapsen vanhemmat tajusivat pian, että jotain on vialla, ja veivät lapsensa tutkimuksiin Etelä-Karjalan keskussairaalaan.

Kaksi päivää ennen joulua Mellanen sai rajun diagnoosin. Tytön pikkuaivojen välistä löytyi hieman kananmunaa suurempi kasvain.

– Se todettiin medulloblastoomaksi eli pahanlaatuiseksi aivokasvaimeksi, tytön isä Miikka Mellanen kertoo.

Lapsi vietiin vanhempiensa seurassa ambulanssilla Helsingin lastensairaalaan, jossa hänelle aloitettiin hoidot.

Mellasen kasvain poistettiin kuusi tuntia kestäneessä leikkauksessa jouluaattoyönä.

– Se oli aivan hirveä yö, kun odotimme lääkärin soittoa siitä, että leikkaus on ohi. Kello taisi olla puoli kolme yöllä, kun leikkaus oli ohitse. Itse leikkaus sujui todella hyvin. Kasvain saatiin kokonaan pois, eikä sinne jäänyt mitään, Miikka Mellanen toteaa.

Ylä- ja alamäkiä

Leikkauksen jälkeen tyttö makasi viikon teho-osastolla, ja tammikuun alussa hänelle aloitettiin sytostaattihoidot.

Sytostaattihoitojaksojen aikana Mellaselle tuli muutama voimakas infektio, joiden vuoksi tyttö ei päässyt sairaalasta kotiin, kuten oli suunniteltu.

– Iiris oli jopa viikkoja putkeen tiputuksessa, tytön äiti Ida Ilander sanoo.

Tytölle myös asennettiin keskuslaskimokatetri, jota käytetään esimerkiksi pitkäaikaisessa ravitsemus- ja nestehoidossa.

– Se katetri esti kaiken kylpemisen ja saunomisen, Miikka Mellanen muistelee.

Heinäkuussa tunnelin päässä näkyi valoa, kun sytostaattihoidot olivat ohi, syöpää ei enää löytynyt kuvista ja tulokset olivat puhtaat.

Loppukesän ja syksyn ajan perhe eli normaalia ja onnellista elämää. Tytölläkin riitti virtaa ja tarinoita.

Aikamoinen järjestäminen oli koko matkassa, että saimme sen onnistumaan.

Ida Ilander

Perheen isä sanoo olleensa hetken aikaa hyvällä mielellä ja ajatelleensa, että josko painajainen olisi ohi. Takaraivossa kyti kuitenkin ajatus siitä, että syöpä voi vielä uusiutua.

Viimeisimmissä kontrollikuvissa pari viikkoa sitten selvisi, että syöpä on uusiutunut.

– Se tuntui siltä kuin matto lähtisi jalkojen alta, Miikka Mellanen kuvailee.

Tytön äiti oli puolestaan vaistonnut ennen viimeisimpiä kuvauksia, että nyt ei ole kaikki hyvin.

Saksaan hoitoon

Edellisissä kontrollikuvissa havaittu muutos oli hyvin pieni, joten kasvain löydettiin tällä kertaa saman tien. Melkein kolmevuotias tyttö ei myöskään oireile tällä hetkellä millään tavalla.

Mellasen syöpää päätettiin hoitaa tällä kertaa Saksan Essenissä, jossa on tehokkain hoitomuoto ja parhaat asiantuntijat Mellasen sairastamaan syöpään.

– Siitä oli puhetta jo vuosi sitten, jos silloinen hoito ei auta. Iiris oli silloin vielä niin pieni, ettei häntä lähetetty suoraan Saksaan. Tavallaan ostettiin vähän aikaa noilla sytostaattihoidoilla, Ilander taustoittaa.

Tytön äiti tietää, että Essenissä on käynyt paljon muitakin suomalaisperheitä syöpähoitojen takia.

– Saksa on aika paljon edellä tässä hoidossa. Suomeen tätä kyseistä hoitoa ei saa, kun ei ole resursseja hankkia kyseistä laitetta tänne.

Tytön hoitoon käytetään Essenissä protonihoitoa, joka voidaan kohdistaa paljon perinteistä sädehoitoa tarkemmin.

– Sen ei pitäisi tappaa normaalia kudosta lainkaan. Normaali sädehoito tekee sitä, Miikka Mellanen tietää.

Apu ollut tarpeen

Mellaset saivat tiedon Saksassa tehtävistä protonihoidoista perjantaina yhdeksäs päivä joulukuuta ja matkustivat Esseniin jo seuraavana maanantaina.

– Aikamoinen järjestäminen oli koko matkassa, että saimme sen onnistumaan, Ilander myöntää.

Saksan reissut ovat tuoneet perheen valmiiksi vaikeaan tilanteeseen myös taloudellisia murheita. Esimerkiksi lentoliput maksoivat näin lyhyellä varoitusajalla tuhansia euroja, eikä matka olisi onnistunut ilman sukulaisten apua.

Apua perhe sai myös vakavasti sairaita sekä erityistukea tarvitsevia lapsia ja nuoria tukevalta We4you-järjestöltä, joka järjesti keräyksen perheen tytön hyväksi.

– Ihmiset olivat kertoneet meidän tilanteestamme heille ja sieltä otettiin sitten yhteyttä meihin. Tästä elämäntilanteesta tuli sen avulla aavistuksen helpompi, Ilander kiittelee.

Järjestö kertoi torstaina Facebook-sivuillaan, että keräystavoite täyttyi.

Ihmisten auttamishalu sai tytön äidin sanattomaksi.

– Olemme todella kiitollisia kaikesta avusta, Miikka Mellanen täydentää.

Jaksaminen koetuksella

Perhe palasi ensimmäiseltä Saksan reissulta torstai-iltana. Toinen ja pidempi matka Saksaan koittaa reilun viikon kuluttua.

– Tällä reissulla otettiin kuvat ja tehtiin muotit patjaan sekä naamamaskiin. Seuraavalla kerralla alkaa itse hoito, joka kestää kuusi viikkoa. Tämä oli tällainen esivalmistelukerta, Miikka Mellanen selittää.

Vuoden kestänyt ja yhä jatkuva syöpätaistelu on koetellut pienen tytön vanhempien jaksamista.

– Kyllähän se jaksaminen välillä on aika tiukilla, ja väsymys on aikamoinen. Sitä menee johonkin selviytymistilaan. Täytyy vain puskea eteenpäin, Ilander kuvailee.

– Tämä on niin rankkaa, että itse putoaa kyydistä ja sitä on vain matkustajana. Omia suunnitelmia on turha tehdä. Siinä mennään lapsen ehdoilla, Mellanen jatkaa.

Pieni potilas on kuitenkin selviytynyt vaikeasta vuodesta vanhempiensa mukaan todella hyvin.

– Iiris on kauhean sopeutuvainen ja urhea taistelija, isä kehuu.