Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Yle: Poliisi tutkii epäiltyä maanpetosrikosta Virolahdella

Harvinaisen rikoksen nimikkeenä on luvaton tiedustelutoiminta.

Poliisi tutkii kahta epäiltyä maanpetosrikosta, joista toinen on Ylen tietojen mukaan sattunut Virolahdella. Yle uutiset kertoo, että Keskusrikospoliisilla on syksystä lähtien ollut käynnissä tutkinta, jossa rikosnimikkeenä on luvaton tiedustelutoiminta.

Tutkinnassa on myös epäilty turvallisuussalaisuuden paljastaminen. Kyse on Suomen oloissa harvinaisista rikosepäilyistä.

Rikosilmoitus luvattomasta tiedustelutoiminnasta on tehty Ylen tietojen mukaan syyskuussa, mutta se ei välttämättä ole tekoajankohta. Virolahdella on muun muassa Vaalimaan raja-asema.

Käräjäoikeuksista selviää, että kesästä lähtien ketään ei ole vaadittu vangittavaksi kyseisillä rikosnimikkeillä. Tutkinnassa oleva epäilty luvaton tiedustelutoiminta on ainoa tapaus vuoteen 2006 ulottuvassa Tilastokeskuksen rikosilmoitustilastossa.

Luvaton tiedustelutoiminta on vakava maanpetosrikos, josta voi saada rangaistukseksi vankeutta neljästä kuukaudesta kuuteen vuoteen.

Luvattomassa tiedustelutoiminnassa on kyse siitä, että joku hankkii tietoja vierasta valtiota vahingoittaakseen tai toisen vieraan valtion hyväksi. Epäillyn vakoilutoiminnan kohteena ei ole ollut Suomi.

Ylen haastattelema rikosoikeuden apulaisprofessori Tatu Hyttinen Turun yliopistosta sanoo, että lainvalmistelutöissä on lähdetty siitä, että luvattoman tiedustelutoiminnan tekijä voisi ensisijaisesti olla vieraan valtion tiedustelupalvelun palveluksessa oleva henkilö.

Hyttisen mukaan luvattomasti hankittu tieto voi koskea esimerkiksi vieraan vallan maanpuolustusta tai turvallisuutta.

Suomea koskevan laittoman tiedon hankkimista tutkittaisiin esimerkiksi vakoiluna tai törkeänä vakoiluna.

Epäillystä turvallisuussalaisuuden paljastamisesta on tehty ilmoitukset Kajaanissa ja Oulussa. Tiedossa ei ole, että luvattoman tiedustelutoiminnan ja turvallisuussalaisuuden paljastamisen tutkinnoilla olisi yhteyttä toisiinsa.