Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vähävaraisiin perheisiin kerätään taas jouluruokaa ja lahjoja – Tutut hyväntekeväisyyskampanjat polkaistaan pian käyntiin Etelä-Kymenlaaksossa

Marko Pullin joulukeräys, Joulupuu-keräys ja Haminan hyvän mielen jouluaatto ovat taas täällä. Köyhyydessä elävien lapsiperheiden määrä kasvaa koko ajan, joten apua tarvitaan yhä enemmän, toteaa Marko Pulli.

Kotkalainen Marko Pulli järjestää tänä vuonna nimeään kantavan joulukeräyksen jo seitsemännen kerran. Viime vuonna keräyksellä saatiin kokoon yli 49 000 euroa ja kuuden ensimmäisen vuoden aikana keräys on tuottanut 230 000 euroa.

– Lapsiperheiden ahdinko on sellainen asia, joka laittaa minut liikkeelle. Siksi, että keräys on onnistunut joka vuosi yli odotusten ja vaimoni Sanna on myös mukana, jaksan näitä järjestää, toteaa Pulli.

Pulli toteuttaa keräyksensä toimien Kotkan Pelastakaa Lapset ry:n vapaaehtoistyöntekijänä.

– Muutkin mukana olevat yhdistyksen ihmiset tekevät työnsä talkootyönä, ja keräyksen tuotto ohjataan täysimääräisenä eteenpäin. Avustukset jaetaan ostolahjakortteina apua tarvitseville perheille. Lahjakorteilla ei voi ostaa alkoholia tai tupakkatuotteita.

Keräys käynnistyy lastenoikeuksien päivänä 20. marraskuuta ja päättyy 11. joulukuuta.

– Kotka–Kymin seurakunnan diakoniatyö, Kymsoten sosiaalipalvelut ja Kymenlaakson ensi- ja turvakotiyhdistys auttavat löytämään ahtaalle joutuneet perheet.

Pullille on tärkeä asia, että keräyksellä autetaan nimenomaan paikallisia lapsia.

– Köyhyydessä elävien lapsiperheiden määrä kasvaa koko ajan, joten apua tarvitaan yhä enemmän.

Tilille lahjoittamisen lisäksi lahjoituksen voi tänä vuonna tehdä Mobilepaylla.

Joulupuun juurelle lahjoja eri-ikäisille lapsille

Kotkassa ja Haminassa Nuorkauppakamareiden Joulupuu-keräys alkaa 28. marraskuuta ja päättyy 11. joulukuuta.

– Haminassa keräyspaikkoina toimivat Suomalainen kirjakauppa, K-Supermarket Kanuuna, K-Market Itäväylä ja Kotipizza. Niistä ihmiset voivat käydä hakemassa kuusiin kiinnitettyjä lasten toiveita, jotka Haminan kaupunki, sosiaalitoimi ja seurakunnan diakoniatyö ovat keräystä varten hankkineet, kertoo Sini Mussalo Haminan Nuorkauppakamarilta.

Mussalo toivoo, että ihmiset tuovat lahjat keräyspisteisiin pakkaamattomina tai korkeintaan lahjapusseihin tai -kasseihin laitettuina.

– Meidän täytyy kuitenkin tarkastaa kaikki lahjat, ettei lapsille mene mitään heille sopimatonta tavaraa.

Mussalo sanoo, että aikaisempina vuosina jokaiselle toiveensa esittäneelle lapselle on saatu joululahja keräyksen avulla.

– Keräys on yhä tarpeellinen, ja tilanne on nyt Ukrainan sodan ja kasvaneiden elinkustannusten vuoksi erilainen kuin ennen. Luulen, että apua tarvitsevia lapsiperheitä on nyt enemmän kuin ennen.

Kotkassa keräyspaikkoina toimivat Automarket Prisma, Citymarket ja Sokos Kauppakeskus Pasaatissa sekä A-Katsastus Kotka.

– Kuuseen on kiinnitettynä lappuja, joissa kerrotaan menisikö lahja tytölle vai pojalle tai sopisiko se molemmille ja minkä ikäisestä lapsesta on kysymys. Tavallisesti vähän vanhempien nuorten toiveita on ollut hieman vaikeampi täyttää. Olemme tehneet yhteistyötä Kymsoten eri yksiköiden ja Kotka–Kymin seurakunnan kanssa toiveiden saamiseksi, kertoo Laura Värtö Kotkan Nuorkauppakamarilta.

Haminassa jaetaan joulukinkkuja

Haminan hyvän mielen jouluaaton pienkeräyksen tavoitteena on kerätä tänä vuonna vähintään 3 000 euroa, joilla saataisiin ostettua sata joulukinkkua apua tarvitseville haminalaisille kotitalouksille.

– Mikäli keräysvarat ylittävät tavoitteen, jaamme kinkkujen lisäksi koteihin myös muuta jouluruokaa, kertoo keräyksen järjestäjä Anne Kolehmainen.

Pienkeräys käynnistyi lokakuun lopulla.

– Tällä hetkellä keräyspotissa on 800 euroa, eli olemme vielä kaukana tavoitteesta. Mikäli emme pääse tavoitteeseen, autamme muutamaa kotitaloutta joulun ruokakassilla niin pitkälle kuin rahat riittävät. Tavoitteenamme on, että voimme tänä vuonna jakaa jouluruuat Wanhalla Työskillä erillisen haun kautta valitulle avunsaajille torstaina 22. joulukuuta.

Kolehmainen toteaa, että hän ei vielä tiedä, järjestetäänkö tänä vuonna jouluaaton tapahtuma Wanhalla Työskillä.

– Harkitsemme vielä sadan hengen puurohetken järjestämistä jouluaattona aamupäivällä. Tänä vuonna paukut eivät yksinkertaisesti riitä yhtä massiiviseen toimintaan kuin aikaisempina vuosina.

Kolehmainen toteaa, että tänä vuonna monessa haminalaisperheessä tilanne on lohduton.

– Minulle on tullut elokuusta asti yksityisiä yhteydenottoja ja avunpyyntöjä, koska jokapäiväiset elämisen kulut ovat nousseet niin nopeasti. Sähkö, vesi, bensa, kaasulaskut, ruuan hinnat kaupoissa, luettelee Kolehmainen ja jatkaa:

– He ovat ihan tavallisia ihmisiä, joilla ei enää palkka riitä elämiseen eivätkä he saa tukia mistään, koska taulukoissa olevat tulorajat ylittyvät. Tilanne on sydäntä raastava, koska en pysty lupaamaan apua kenellekään.

Kolehmainen arvioi, että keräyksen tuottoon vaikuttaa myös lahjoittajien oma taloudellinen tilanne.

– Toivon että ihmiset ja yritykset vielä heräävät joulukuun alussa näihin lahjoituksiin, jotta saisimme edes tuon kinkkutavoitteen täyteen.

K-kauppojen asiakkaat voivat auttaa ruokalahjoilla

Etelä-Kymenlaaksossa K-kaupat ovat usein osallistuneet erilaisiin joulutempauksiin ja tänä vuonna haminalainen K-Supermarket Kanuuna on mukana Auta Ruokalahjalla -keräyksessä.

Keräys toteutetaan yhdessä Mannerheimin Lastensuojeluliiton kanssa ja se alkaa 21. marraskuuta. Asiakkaat voivat osallistua keräykseen lahjoittamalla kaupassa hyvin säilyviä elintarvikkeita, kuten pastaa, jauhoja, säilykkeitä ja lastenruokaa.

– Viime jouluna toteutimme Auta ruokalahjalla -keräyksen ensimmäistä kertaa, ja yli 1000 perhettä Suomessa sai ruokakassin. Keräys on asiakkaillemme konkreettinen tapa auttaa, ja siihen on helppo osallistua kauppareissulla, kertoo K-Supermarketin ketjujohtaja Anne Hujala.

Auta Ruokalahjalla -keräyksen lisäksi K-kauppiailla voi olla omia paikallisia keräyksiä joulun aikana. Esimerkiksi Pyhtäällä K-kauppiassisarukset Sanna Kalliomäki ja Minna Kontkanen keräävätkin ihmisten neulomia lapasia ja sukkia lahjoittaakseen ne eteenpäin niitä tarvitseville. Sukkia voi toimittaa kaupalle aatonaattoon asti.

Jouluaattona K-Market Siltiksen kauppiaat aikovat yhdessä Pyhtään seurakunnan ja Kotipaikka Pyhtää ry:n kanssa järjestää kaupallaan joulupuurohetken ja kertovat Facebookissa varautuvansa noin 50 tulijaan.