Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pääkirjoitus Mika Aaltola ponnahti jo presidenttikisan kärkeen, mikä kertoo hänestä mutta ennen kaikkea suuresta myllerryksestä

Ulkopoliittisen instituutin johtaja Mika Aaltola on suomalaisten suosikki seuraavaksi tasavallan presidentiksi. Ilta-Sanomien Taloustutkimuksella teettämässä kyselyssä 44 prosenttia vastaajista kertoi voivansa kuvitella äänestävänsä Aaltolaa vuoden 2024 vaaleissa.

Taloustutkimuksen tutkimusjohtaja Juha Rahkonen kuvaili tulosta mullistavaksi. Hänen mielestään on tavatonta, että puolueiden ulkopuolinen ehdokas nousee kyselyn kärkeen. Martti Ahtisaari (sd.) valittiin 1994 tasavallan presidentiksi päivänpolitiikan ulkopuolelta. Ahtisaari oli kuitenkin ollut koko aikuisikänsä SDP:n jäsen.

Vaikka Aaltola ponnahtikin kyselyn kärkeen nyt ensimmäistä kertaa, hän on keikkunut aiemmissakin kyselyissä korkealla. Kun Ilta-Sanomat teki vastaavan kyselyn toukokuussa, Aaltola oli kolmantena. Edellä olivat Suomen Pankin pääjohtaja Olli Rehn (kesk.) ja ulkoministeri Pekka Haavisto (vihr.). Tuolloin Rehn oli ykkönen ja Haavisto kakkonen. Nyt Haavisto oli noussut Rehnin edellä. Kärkikolmikon erot ovat tosin marginaaliset, koska Haavistoa voisi äänestää 43 ja Rehniä 42 prosenttia vastaajista.

Aaltola on toistaiseksi kommentoinut halukkuuttaan asettua ehdolle varovaisesti. Kun kansan suosio on kasvanut, Aaltolan kiinnostus ehdokkuutta kohtaan on kuitenkin lisääntynyt. Tuoreen kyselyn tulokset varmasti lisäävät entisestään kunnianhimoiseksi tiedetyn tutkijan halukkuutta.

Aaltolan valttina tuoreessa kyselyssä oli se, että hän saa tukea kaikkien puolueiden kannattajilta, sekä naisilta ja miehiltä.

Aaltolan nousu kyselyn kärkeen kertoo toki paljon Aaltolasta. Hänen analyysinsä Venäjän brutaalista hyökkäyssodasta ovat olleet monella suomalaiselle tärkeä keino ymmärtää, mitä Venäjä oikein puuhailee ja miten Suomen pitäisi Venäjään suhtautua. Sota herättää levottomuutta, Aaltolan kyky analysoida sodan taustoja ja vaikutuksia rauhoittaa.

Eniten Aaltolan kärkisija presidenttispekulaatioissa kertoo kuitenkin dramaattisesta muutoksesta maailmassa ja Suomen rajanaapurissa. Venäjän hybridivaikuttamisesta muiden maiden vaaleihin on laajoja epäilyksiä. Nyt näyttää siltä, että Venäjä vaikuttaa myös Suomen presidentinvaaleihin. Tällä kertaa ei tarvittu kulisseissa tapahtuvaa suhmurointia.