Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Jos olet Karhu Voiman asiakas, etsi uusi sähkönmyyjä viivyttelemättä – Sähköt eivät katkea ainakaan kolmeen viikkoon, mutta hinta voi tulla yllätyksenä

Karhu Voima lopettaa sähkön toimittamisen tiistaina. Sähköt eivät kuitenkaan katkea heti.

Energiavirasto kehottaa maanantaina konkurssiin hakeutuneelta Karhu Voimalta sähköä ostaneita kuluttajia etsimään uuden sähkönmyyjän viipymättä. Karhu Voima lopettaa sähkön toimittamisen tiistaina.

Sähköt eivät kuitenkaan katkea heti. Verkkoyhtiöillä on velvollisuus toimittaa kuluttaja-asiakkaille sähköä vielä kolmen viikon ajan siitä päivästä, kun verkkoyhtiö lähettää asiakkaille ilmoituksen sähkönjakelun keskeyttämisen päivämäärästä.

Kolmen viikon aikarajan täytyttyä verkkoyhtiöllä on oikeus katkaista asiakkaan sähköt, ellei tämä ole tehnyt sähkönmyyntisopimusta jonkun yhtiön kanssa. Verkkoyhtiön ei kuitenkaan ole pakko niitä katkaista, vaan saa jatkaa toimittamista pidempäänkin.

Verkkoyhtiön ei ole pakko myydä sähköä samalla hinnalla kuin mitä Karhu Voima on asiakkaalta perinyt.

– Verkkoyhtiö päättää hinnan. Jos asiakas ja verkkoyhtiö eivät pääse sopuun, viime kädessä Energiavirasto päättää hinnan, johtaja Antti Paananen Energiavirastosta kertoo.

Kolmen viikon sähköntoimitusvelvollisuus koskee vain kuluttaja-asiakkaita. Yritysasiakkailla noudatetaan sitä, mitä sopimuksessa on sovittu. Energiateollisuus ry:n vakioehdoissa suositellaan kymmentä päivää. Karhu Voiman yritysasiakkaiden pitää tarkistaa asia verkonhaltijan kanssa tehdystä verkkopalvelusopimuksesta.

Kahden verkon alueella vielä pidempi sähkötakuu

Kolmeakin viikkoa pidempi sähkötakuu on niillä pienasiakkailla, jotka sijaitsevat Haminan Sähköverkko oy:n tai Kotkan Energiaverkot oy:n sähkönjakelualueilla. Pienasiakkaaksi lasketaan käyttäjät, joiden pääsulake on enintään 3x63 A tai vuosikulutus enintään 100 000 kilowattituntia.

Oman verkkoyhtiönsä tietää siitä, mikä yhtiö laskuttaa sähkönsiirrosta. Etelä-Kymenlaaksossa suurin osa talouksista on Kymenlaakson Sähköverkon piirissä. Kouvolassa ja Iitissä toimii KSS Verkko.

Karhu Voima on toiminut Haminan Sähköverkon ja Kotkan Energiaverkkojen alueella niin sanottuna toimitusvelvollisena sähkönmyyjänä, jonka on ollut pakko tarjota kohtuulliseen hintaan sähkösopimuksia pienkäyttäjille. Koska Karhu Voima ei voi jatkaa toimituksia, Energiavirasto määrää alueille uuden toimitusvelvolliseen sähkönmyyjän. Verkkoyhtiöiden pitää tarjota sähköä siihen asti, kun myyjä on nimetty.

Paanasen mukaan myyjä pyritään nimeämään mahdollisimman pian, todennäköisesti kolmen viikon sisällä. Asiakkaan ei ole pakko hankkia sähköä nimetyltä myyjältä vaan saa vapaasti hankkia sähkön toiselta yhtiöltä vaikka heti.