Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Lukijalta | Lääkärin ammatti on palveluammatti, jossa turhia potilaita ei ole

Jäin juuri eläkkeelle 40 vuoden lääkärinuran jälkeen. Koko sen ajan on puhuttu lääkäripulasta Suomessa. Enimmäkseen tein urani pienissä terveyskeskuksissa, joissa käytännössä toimi omalääkärijärjestelmä. Alkuun kirjaukset tehtiin pienille pahvikorteille, ja lopuksi enemmän tai vähemmän huonoille ict-järjestelmille. Pahvikortille kirjoittaessa ei tarvitse tuijottaa tiimalasia tai jonottaa puhelimessa atk-tukeen. Nyt 600 lääkäriä reklamoi Valviralle Apotti-järjestelmästä. Viisikymppisenä erikoistuin työterveyshuoltoon. Erikoistumiseen kuului sairaalapäivystyksiä. Moni takapäivystäjä, erikoislääkäri, oli minua nuorempi.

Näin syntymää ja kuolemaa ja kaikkea siltä väliltä. Päivystin ja vaimo hoiti lapsia kotona. Isä ei ollut kotona jouluna tai juhannuksena. Ammattitauteja, työuupumusta. Kaikkien sairauksien hyvänä vastapainona oli nuorisoharrastus, partio. Myös politiikka tuli mukaan kuvioon. Maailman parantaminen kävi yhtä vaikeaksi kuin potilaidenkin. Aina joskus onnistui.

Lääkärilakossakin olin 1980-luvulla. Nyt hoitajilla on kovat piipussa, ja olen ehdottomasti heidän puolellaan. Kolme rokotetta olen saanut, ja kämmenestä paljastui 6. luokan fysiikan taulukot.

Uusina työkaluina tulivat kamera ja mikrofoni käyttöön ja aika moni asia näin hoituukin. Sähköinen resepti on toimiva järjestelmä.

Asiat ovat monimutkaisia. Joka tapauksessa suosittelisin edelleen omalääkärijärjestelmää perusterveydenhuoltoon. Ja huonosti toimivien tietojärjestelmien hylkäämistä.

Nuorille kollegoille viestinä: lääkärin ammatti on palveluammatti. Turhia potilaita ei ole.

Petri Pekkola (vas.)

Kotka