Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Puu korvaa bitumia – Stora Enso testaa Sunilan tehtaalla uutta asvalttipäällystettä

Kyseessä on ensimmäinen Stora Enson ligniinillä tehty päällystystyö Suomessa.

Sunilan sellutehtaan aluetta Kotkassa päällystetään asvaltilla, jossa on puupohjaista sideainetta. Stora Enso kertoo tiedotteessa, että osa sideaineesta on korvattu puun sisältämällä uusiutuvalla ligniinillä.

Kyseessä on ensimmäinen Stora Enson ligniinillä tehty päällystystyö Suomessa. Stora Enso ja Peab Asfalt ovat testanneet ligniinipohjaista asvalttia useilla maanteillä Ruotsissa.

Uudella seoksella päällystetään osa Stora Enson Sunilan tehtaan puukentästä ja tehtaan satama-alueelle johtavasta tiestä.

Päällysteessä käytetty erikoiskuivattu kraftligniini on eroteltu Sunilan tehtaalla sellun valmistuksen yhteydessä. Stora Enso on maailman suurin kraftligniinin valmistaja, ja Sunilan tehtaan ligniinin tuotantokapasiteetti on 50 000 tonnia vuodessa.

Ligniini on puun luonnollinen sidosaine, jolla voidaan korvata öljypohjaista bitumia asvaltissa. Sillä voidaan korvata fossiilipohjaisia raaka-aineita myös esimerkiksi akuissa ja liimoissa.

Kotkassa testipäällystyksen tarkoituksena on selvittää ligniinin vaikutus asvaltin ominaisuuksiin ja hiilijalanjälkeen. Testissä seurataan päällystyksen kestävyyttä muun muassa vuodenaikavaihtelujen sekä suurten kuormien ja vääntövoiman alla.

– Uusi innovaatio on hieno tapa juhlistaa Stora Enson ja Kymenlaakson metsäteollisuuden 150-vuotiasta historiaa, Sunilan tehtaan johtaja Timo Tidenberg sanoo tiedotteessa.