Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Pyhtään harrastajateatterin suurmusikaali tuo näyttämölle Unto Monosen elämäntarinan – Säveltäjää esittää kotkalainen Keijo Puustinen: "Tunneskaala on melkoinen"

Mukana on yhteensä 16 näyttelijää Pyhtäältä, Kotkasta ja Haminasta sekä kuusihenkinen bändi.

Pyhtään harrastajateatterin Satumaa-tangomusikaalin harjoituksiin Svedebon seurantalolle saapuu koko työryhmä. Joukkoa johtavat ohjaaja Jyrki Koskimies ja puku- ja lavastussuunnittelija Reijo Paukku. Mukana ovat myös näyttelijät, muusikot, lavastajat, tuottaja ja kuiskaaja.

Näyttämöllä on mukana jälleen kerran ammattilaisia, erittäin pitkän linjan harrastajia ja aivan ensikertalaisia.

– Joka kesä meillä on ollut mukana nuoria, jotka eivät ole koskaan tehneet mitään. Heille se on harrastus, missä annetaan mahdollisuus, miten uskallan avata suuni ja uskallan olla tuollaisessa hahmossa läsnä. Sitä kypsyy ja kehittyy, uskaltaa sosiaalisesti avata suunsa näyttämön ulkopuolellakin, Koskimies kertoo.

13 musiikkinumeroa

Satumaa on tangomusikaali säveltäjä Unto Monosen elämästä. Orkesterin ja kuoron kapellimestari Iina Tani on sovittanut 13 Monosen sävellystä produktiota varten. Lauluja säestää kuusihenkinen orkesteri.

Musiikki kuljettaa kerrontaa eteenpäin. Esityksessä kuullaan Satumaan lisäksi muun muassa Tähdet meren yllä, Kohtalon tango, Erottamattomat ja Sateen tango. Laulusolisteja on seitsemän. Esiintyjistä muodostuu myös kolmiäänisesti laulava kuoro.

Näytelmä etenee kronologisesti Monosen elämää seuraten. Heikki Paavilainen ja Heikki Salo kirjoittivat tangomusikaalin alun perin Rauman kaupunginteatterille.

Keskiössä ovat Monosen naiset, jotka tukevat ja pitävät häntä jopa pinnalla. Naiset, äiti, vaimo ja rakastajattaret ovat tärkeimmissä rooleissa tukemassa tarinaa musiikin kera.

Hoiva-avustajasta säveltäjän rooliin

Unto Monosen roolin näyttelee Keijo Puustinen. Imatralta Kotkaan muuttanut Puustinen työskentelee arjessa hoiva-avustajana ja henkilökohtaisena avustajana. Silti taustalla on pitkä ura ja harrastajateatterissa Imatran ja Joutsenon seudulla sekä vierailuja ammattiteatterissa. Millaista tunnelma ja tekeminen on Pyhtäällä?

– Onhan täällä paljon tehty. Kaikki ovat minulle uusia ihmisiä, mutta on täällä tekemisen meininki, kertoo Puustinen.

Unto Monosen Helena-äitiä näyttelee Riikka Luostarinen. Hilkka-vaimon roolissa nähdään Irene Sipari-Vilhunen.

Mukana on yhteensä 16 näyttelijää Pyhtäältä, Kotkasta ja Haminasta. Monella esiintyjistä on useita rooleja.

Puustinen tunnistaa samanlaisen yhdessä tekemisen myös aiemmista harrastajateattereista. Entä millainen on Unton rooli?

– Ei ole helpoimmasta päästä, tässä uidaan hyvin syvissäkin vesissä ja tunneskaala on melkoinen.

Miksi tätä näytelmää kannattaa tulla katsomaan?

– Onhan tämä kertomus Unto Monosen elämästä ja on hienoja lauluja. Iso tarina, kyllä tämä antaa varmasti ihmisille elämyksiä.

Satumaa-tangomusikaalin ensi-ilta on 26. elokuuta. Esitykset tiistaisin, perjantaisin ja sunnuntaisin 25. syyskuuta saakka Svedebon seurantalolla (Purolantie 392, Pyhtää).