Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kuolleet | Lauri Kasurinen: Meriammuntojen ammattimies

Everstiluutnantti Lauri Veli Antero Kasurinen kuoli Kotkassa 6. heinäkuuta 2022. Hän oli 79-vuotias, syntynyt Varkaudessa 31. joulukuuta 1942. Savossa syntyneen Kasurisen elämän keskeisiä paikkakuntia olivat Hanko, Helsinki, Porkkala ja Kotka. Kasurinen valmistui 50. maavoimien kadettikurssilta upseeriksi 1966. Hän palveli rannikkotykistössä. Työt alkoivat Isosaaren linnakkeelta Helsingissä. Viereiseen Kuivasaareen oli 1960-luvun lopulla valmistunut aselajin ensimmäinen koekappale tietokoneohjatusta meriammunnan laskimesta. Nuori upseeri pääsi kehitystyöhön mukaan.

Myöhemmin Kasurinen toimi RAVAL-nimisen järjestelmän parissa opettamassa ja valvomassa sen käyttöönottoa. Ura jatkui 1979 Rannikkotykistökoulussa. Siellä työnkuva laajeni muun muassa kurssien johtajan tehtävillä. Eläkevuosinaan Kasurinen muisteli 1970-luvun it-haasteita. Koodin piti olla hiottua. Muistitilaa oli käytettävissä vähemmän kuin nykyajan perustaskulaskimessa.

Kasurinen oli avioliitossa kahdesti. Vuonna 1979 päättyneestä nuoruuden liitosta syntyivät lapset Juha ja Tiina. Isänä Lauri oli tekojen mies, joka osallistui lastensa harrastuksiin. Yhteiset retket luontoon ja puuhailu perheen lemmikkien parissa olivat mieluisia. Myöhemmässä vaiheessa komennus Kotkan Rannikkopatteriston patteristoupseeriksi 1985 osoittautui yksityiselämän kannalta kohtalokkaaksi. Kasurinen tapasi verkostoitumispäivän yhteydessä kesällä 1988 kotkalaisen kulttuuriministeri Anna-Liisa Piiparin (nyk. Kasurinen). Sotilashäitä vietettiin talvella 1989. Kotkasta tuli Kasuriselle loppuelämän asuinpaikka.

Kasurinen ylennettiin everstiluutnantiksi 1991. Ura huipentui Porkkalan Patteriston ja Kotkan Rannikkopatteriston komentajan tehtävissä. Reserviin Kasurinen siirtyi 1.1.1995. Häntä voi luonnehtia todelliseksi tykistönupseeriksi. Kasurinen kehitti joukostaan aselajitaidoissa eturiviin kuuluvan. Tämän todistivat vuotuiset rannikkotykistön vaativat kilpailuammunnat.

Lauri Kasurinen oli suuri henkinen tuki puolisonsa Anna-Liisan poliitikkovuosien aikana. Pariskunta loi laajan ystäväpiirin, josta riitti iloa myös eläkevuosina. Lauri Kasurisen harrastuksiin kuului tavoitteellinen luontokuvaus. Eläkkeelle jäätyään hän innostui golfista. Hänen tasoituksensa oli parhaimmillaan yksinumeroinen. Golfkierroksia kertyi parhaimmillaan yli 200 vuodessa.

Kasurisen viimeisiä vuosia leimasi etenevä sairaus. Aktiviteetit jäivät yksi kerrallaan. Jos Lauri oli merkittävä tukija puolisonsa Anna-Liisan poliitikon uralla, niin myöhemmin osat vaihtuivat. Anna-Liisa Kasurinen toimi vuosien ajan Laurin epävirallisena omaishoitajana ja huolehti hänestä Hirssaaren kodissa loppuun saakka. Lauri Kasurinen nukkui heinäkuussa ikiuneen rauhallisesti Suomenlahtea katsellen.

Petri Piipari

Jukka Vaaja

Tiina Tuominen

Kirjoittajat ovat Lauri Kasurisen puolison poika, kadettiveli sekä tytär.