Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Haminassa syväys ei riittänyt LNG-alukselle – Sataman toimitusjohtaja Kimmo Naski: "Olemme ilmoittaneet olevamme kiinnostuneita pysyvämmästä ratkaisusta, jos sellaiseen päädytään"

Haminan–Kotkan satama on ilmoittanut olevansa kiinnostunut pysyvämmästä LNG-aluksen sijoittamisesta.

Suomen ensimmäinen kelluva LNG-terminaalialus sijoitetaan Inkoon satamaan. Haminan–Kotkan satamassa mahdollisuus saada alus Haminaan käytiin toimitusjohtaja Kimmo Naskin mukaan perusteellisesti läpi.

– Haminassa 12 metrin syväys ei riittänyt. Vaatimuksena oli 13,5 metriä, Naski toteaa.

Mussaloon alus olisi väylän puolesta sopinut, mutta sille ei olisi tilaa olla laiturissa ilman että nykyisten asiakkaiden toimintaa olisi estetty.

Naski kertoo energia-alan kanssa käytyjen keskustelujen perusteella olevansa siinä käsityksessä, että yksi LNG-alus riittää Suomelle tällä hetkellä.

– Väliaikaisen aluksen sijoittamiseen emme pystyneet, mutta olemme ilmoittaneet olevamme kiinnostuneita pysyvämmästä ratkaisusta, jos sellaiseen päädytään, Naski sanoo.

LNG-aluksen sijoittaminen Haminaan vaatisi väylän syventämistä. Mussalossa puolestaan pitäisi rakentaa lisää laituria.

Tavoitteena käyttöönotto jo talvella

Inkooseen sijoittuva LNG-terminaalialus pyritään saamaan käyttöön jo ensi talvena. Aluksen kapasiteetti riittää kattamaan sekä Suomen että Viron maakaasutarpeet.

Venäjä lopetti maakaasutoimitukset Suomeen toukokuussa, jonka jälkeen tehtiin päätös kelluvan LNG-terminaalilaivan hankkimisesta. LNG tarkoittaa nesteytettyä maakaasua. Sitä voidaan tuodaan laivoilla terminaaleihin.

Kaasuputkiyhtiö Gasgrid vuokraa kelluvan Exemplar-LNG-terminaalialuksen yhdysvaltalaiselta Excelerate Energy -yhtiöltä kymmenen vuoden ajaksi.

– Alushanke on todella tärkeä Itämeren alueen huoltovarmuuden kannalta ja siksi erittäin kiireellinen. Olen tyytyväinen siihen, että päätös terminaalin sijainnista tehtiin näin nopealla aikataululla. Tarvetta terminaalille on koko Itämeren alueella, joten Inkoo on alukselle erinomainen paikka, arvioi Gasgridin toimitusjohtaja Olli Sipilä.

Inkoo tarjoaa lähes käyttövalmiin infrastruktuurin

Inkoon satama sijaitsee Fortumin käytöstä poistetun hiilivoimalan alueella ja tarjoaa alukselle lähes käyttövalmiin infrastruktuurin.

Fortumin toimitusjohtajan Markus Rauramon mukaan Inkoon satamaan on pääsy sopivaa laivaväylää pitkin, sillä on käyttövalmis satamalaituri ja se sijaitsee lähellä Suomen ja Viron välistä Balticconnector-kaasuputkea.

Balticconnector-yhdysputken kautta Exemplar-alus palvelee koko Itämeren alueen kaasumarkkinoita.

Inkoon lisäksi Gasgrid ja virolainen sähkön- ja kaasunsiirtoverkonhaltija Elering jatkavat mahdollisen sijaintipaikan kehittämistä Virossa. Pyrkimyksenä on kasvattaa todennäköisyyttä sille, että jompikumpi sijaintipaikoista on valmis riittävän ajoissa ensi talvea varten.