Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Poliisi purkaa lupapalveluiden jonoja ja lisää ajanvarauksia – Kotkassa kuormitusta tulee pääkaupunkiseudun ruuhkista

Monet Kymenlaaksosta kotoisin olevat asioivat sukulointi- tai mökkimatkoilla myös lupapalveluissa.

Lupapalveluiden ruuhkien purkamiseen poliisiasemilla on tulossa hieman helpotusta. Ylikomisario Ari Järveläinen Kaakkois-Suomen poliisista kertoo, että tiistaista alkaen lisätään asiakaspalvelua ajanvarauksella saapuville.

Palveluaikoja on tiistaista alkaen varattavissa 20 viikon ajalle eli syyskuuhun saakka.

Järveläisen mukaan suositus on, että kaikki passia ja henkilökorttia tarvitsevat varaisivat itselleen palveluajan. Paikan päällä jonotusnumerolla asiointi pitäisi jättää kiireellisesti passia tai henkilökorttia tarvitseville, jotta ruuhkat tasaantuisivat.

Kotkassa ja Kouvolassa lupapalveluita kuormittavat pääkaupunkiseudun ruuhkat. Koska tilanne on Helsingin seudulla vielä ruuhkaisempi, monet Kymenlaaksosta kotoisin olevat asioivat sukulointi- tai mökkimatkoilla myös lupapalveluissa.

Lappeenrannassakin ilmiötä on tavattu, mutta erityisesti lähempänä pääkaupunkia olevissa kaupungeissa pistäydytään uusimassa asiakirjoja.

Korona ja Ukraina aiheuttavat ruuhkat

Matkustusasiakirjoja haetaan Kaakossa noin kaksinkertaista määrää normaalitilanteeseen verrattuna. Passien ja henkilökorttien hakemuksia tuli maaliskuussa 8280 ja huhtikuussa 7280, kun aiempina vuosina niitä on ollut noin 4500 kuukaudessa.

Ruuhkien syynä on korona-aikana vanhentuneiden passien lisäksi se, että Ukrainan tilanne aiheuttaa epävarmuutta, joten passit halutaan uusia hyvissä ajoin ennen voimassaolon loppumista.

Järveläinen arvioi, että tilanne on helpottumassa, sillä hakemusten määrä väheni huhtikuussa maaliskuuhun verrattuna, ja toukokuussa niiden odotetaan edelleen vähenevän.

Asiakkaat ovat olleet pitkistä jonotusajoista huolimatta ymmärtäväisiä. Järveläinen kertoo, että palautteesta yli 90 prosenttia on hymynaamoja.