Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Vaalimaalla ja Nuijamaalla hiljenee, kun venäläisten rekkakuljetukset Suomeen loppuvat lauantaina – Venäläisillä kuljetusyrittäjillä on viikko aikaa poistua maasta

Kaikki venäläisissä tai valkovenäläisissä rekisterikilvissä kulkevat kaupalliset kuljetukset käännytetään rajalla takaisin Venäjälle, kertoo Sami Rakshit Tullista.

Venäläiselle ja valkovenäläiselle kaupalliselle liikenteelle on asetettu maahantulokielto. Asian vahvistaa Kymen Sanomille Tullin valvontaosaston johtaja Sami Rakshit.

Maahantulokielto on seurausta Eurooppa-neuvoston perjantaina hyväksymästä viidennestä pakotepaketista. Siihen kuuluu muun muassa venäläisten ja valkovenäläisten kuljetusyhtiöiden toiminnan kieltäminen Euroopan unionin alueella johtuen Venäjän hyökkäyssodasta Ukrainaan.

– Eurooppa-neuvosto on tehnyt päätöksen asiassa. Siitä on nyt viikko neuvoteltu, Rakshit sanoo.

Tulli tiedotti päätöksestä myöhään perjantaina hieman ennen iltayhtätoista. Rakshitin mukaan asiassa odoteltiin Euroopan unionin virallisen lehden vahvistusta jo tehdystä pakotepäätöksestä.

Kielto astuu voimaan lauantain vastaisena yönä vuorokauden vaihteessa.

– Pakotteiden mukaan ei ole merkityksellistä, milloin kuljetus on lähtenyt liikkeelle, tiedotteessa todetaan.

Maahan jäävillä seitsemän päivää aikaa

Tavaraliikenne Venäjältä Suomeen on ollut luvallista vielä perjantai-iltaan saakka. Maahan päässeiden ja Suomessa yhä liikkuvien kuljetusten on poistuttava viikon kuluessa, Rakshit kertoo.

– Niillä kuljetuksilla, jotka ovat liikkeellä EU-alueella silloin, kun asetus tulee voimaan, [on] siitä lähtien seitsemän vuorokautta hoitaa kuljetukset loppuun – eli poistua, toisin sanoen, sanoo Rakshit.

Maahantulokielto hiljentää kaakkoisrajan Vaalimaan ja Nuijamaan rajanylityspaikkoja entisestään. Rakshit ei osaa toistaiseksi arvioida, millaisia määriä kuljettajia rajalla joudutaan käännyttämään.

– Tietysti on oletettavaa, että kuljetusyhtiöt eivät ole saaneet etukäteen hirveästi tietoa tästä, niin se voi tulla monelle yllätyksenä. Epäilen, että jonkin verran hässäkkää tulee.

Rakshit kertoi aiemmin perjantaina Ylelle, että takaisin Venäjälle käännytetään kaikki kaupallinen liikenne venäläisissä tai valkovenäläisissä kilvissä: niin rekat, kuorma-autot kuin pakettiautot, sikäli kuin ne yrittävät tulliselvittää kaupallista tavaraa.

Juttua muokattu 8.4.2022: Päivitetty ensiuutista klo 22.14 kauttaaltaan Rakshitin antamilla kommenteilla ja lisätiedoilla. Lisätty klo 23.01 tieto maahantulokiellon voimaantulon vahvistuksesta.