Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronaepidemian laantumisesta ei vielä merkkejä Kymenlaaksossa – HUS:n lakko on saattanut vähentää testeihin hakeutumista

Kymenlaakson sairaaloissa on 51 koronatartunnan saanutta potilasta. Noin puolet heistä on tullut hoitoon koronan vuoksi.

Koronatartuntojen määrä on laskenut Kymenlaaksossa hieman, mutta Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa ei vielä ryhdy vetämään johtopäätöksiä epidemian rauhoittumisesta.

– Viime kalenteriviikolla oli noin 2 203 uutta tapausta, mikä on 273 vähemmän kuin edellisellä viikolla. Lukujen tulkitsemisessa täytyy olla varovainen. HUS:n diagnostiikan lakko on sulkenut osan näytteenottopaikoista, joten kaikki oireiset eivät ehkä käy testissä.

Kotkassa on viime viikon keskiviikosta tämän viikon keskiviikkoon todettu 676 uutta koronatapausta, Haminassa 234, Pyhtäällä 74, Virolahdella 13 ja Miehikkälässä 26. Koko maassa tartuntoja todettiin keskiviikkona 5 690.

Pääkaupunkiseudulla tartuntojen määrä on vähentynyt. Mäntymaan mukaan samanlaista käännettä on pitkään odotettu Kymenlaaksossa, mutta toistaiseksi sitä ei ole näköpiirissä.

Päivystys vain kiireellisen hoitoon

Mäntymaa kertoo, että uusia koronaan liittyviä kuolemantapauksia sattuu Kymenlaaksossa muutama viikossa.

– Yleensä kyseessä ovat hyvin iäkkäät henkilöt, joille korona ei välttämättä ole peruskuolinsyy, vaan siihen myötävaikuttava syy. Jos henkilö on antanut positiivisen koronanäytteen ja kuolee 30 päivän sisällä, kuolema menee koronatilastoihin.

Tällä hetkellä Kymenlaakson sairaaloissa on 51 koronaviruksen saanutta potilasta. Kukaan heistä ei ole tehohoidossa. Noin puolet näistä potilasta on tullut sairaalaan muun syyn kuin koronan vuoksi, ja virus on löydetty vasta sairaalassa.

Kymsotessa selvitetään, onko resurssien turvaamiseksi tarvetta tehdä muutoksia kiireettömään hoitoon. Yksittäisiä kiireettömiä leikkauksia on jouduttu perumaan viime viikkoina.

– Nyt on hyvä hetki muistuttaa ihmisiä, että päivystys on tarkoitettu vain äkillisen ja kiireellisen hoidon tarpeeseen, Mäntymaa sanoo.

Päivystykseen hakeutuessa on ensin soitettava päivystysapuun numeroon 116 117.

Nelosrokotuksia annettu 3 200

18 vuotta täyttäneistä kouvolalaisista 89,9 prosenttia on saanut yhden koronarokotusannoksen, 88,3 prosenttia kaksi annosta ja 65,7 prosenttia kolme annosta. Alle 18-vuotiailla vastaavat prosenttiosuudet ovat 38, 31,4 ja 0,5.

Ensimmäisiä, toisia ja kolmansia rokoteannoksia annetaan nyt varsin vähän. Mäntymaa arvelee helposti tarttuvan omikronmuunnoksen ja sen tarjoaman jonkinlaisen laumasuojan ehkä selittävän sitä, miksi jotkut jättävät kolmannen annoksen ottamatta.

80 vuotta täyttäneet saivat noin kaksi viikkoa sitten mahdollisuuden ottaa neljännen rokotusannoksen. Nelosrokotuksia on annettu Kymenlaaksossa noin 3 200.

Mäntymaa toteaa, että rokotus tarjoaa edelleen parhaan suojan taudin vakavaa muotoa vastaan.

– Koronatilanne on vakava. Maskeja on syytä käyttää edelleen, käsiä pestä, oireisena pysyä kotona ja käyttää omaa harkintaa siinä, millaisiin väentungoksiin ja tapaamisiin on järkevää osallistua.