Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronatartunnoissa taas ennätyslukemat Kymenlaaksossa – Neljännet rokotukset lähteneet hyvin käyntiin

Kymsote on perunut kiireettömiä tekonivelleikkauksia sairaaloiden kuormituksen vuoksi.

Koronatartuntojen määrä on jälleen noussut ennätyslukemiin Kymenlaaksossa. Viime viikolla sairaanhoitopiirissä todettiin 2 475 uutta koronatapausta ja edellisellä viikolla 2 106.

Todelliset määrät ovat suurempia, koska tartuntaluvuissa ovat mukana vain terveydenhuollon koronatestillä varmistetut tapaukset. Niiden kokonaismäärä on Kotkassa 9367, Haminassa 2988, Pyhtäällä 746, Virolahdella 287, Miehikkälässä 117 ja Kouvolassa 12 135.

Kymenlaaksossa oli keskiviikkona sairaalahoidossa 34 koronaviruspotilasta, mikä on suurin määrä koko epidemian aikana.

Eniten koronatartuntoja on työikäisillä eli 30–60-vuotiailla, mutta myös vanhusten tartunnat ovat lisääntyneet.

– Koronatartuntoja on esiintynyt aiempaa enemmän myös hoivakodeissa ja ylipäätään yli 80-vuotiailla. Vaikka työikäisiä sairastuu enemmän, ikääntyneet sairastuvat useammin covidin vakaviin tautimuotoihin, Kymsoten hallintoylilääkäri Kari Kristeri sanoo.

Tartuntoja myös sote-työntekijöillä

Kristerin mukaan sosiaali- ja terveysalan työntekijöillä todettujen koronatartuntojen määrä on kasvanut Kymenlaaksossa. Tartuntoja ei välttämättä ole enempää kuin muilla väestöryhmillä, mutta sote-työntekijät käyvät koronavirustesteissä.

– Kymenlaaksossa todettiin tiistaina 95 tartuntaa itsensä sote-työntekijäksi ilmoittaneilla. Keskiviikkona luku oli 65.

Lukuihin sisältyvät sekä Kymsoten että yksityisten sote-alan yritysten työntekijät.

– Jos päivittäisten tartuntojen määrä olisi 60 ja jokainen heistä olisi kuusi päivää poissa töistä, se merkitsisi, että lähes 400 työntekijää on joka päivä rivistä pois, Kristeri sanoo.

Kiireetöntä kirurgiaa peruttu

Kymsotessa päätettiin alkuviikolla peruuttaa kiireettömän tekonivelkirurgian aikoja sairaaloiden kuormituksen helpottamiseksi.

– Jos joudumme supistamaan kiireetöntä hoitoa, vähennämme sieltä, missä siitä on vähiten haittaa. Peruutuksista on jo aiemmin kertynyt hoitovelkaa, joten ei tämä eduksi ole, Kristeri sanoo.

Hän ennakoi tilanteen voivan vielä vaikeutua.

– Päivittäin tehdään järjestelyjä, jotta potilaille saadaan tiloja ja hoitajia sinne, missä on tarvetta.

Nelosrokotus yli 80-vuotiaille

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos antoi viime viikolla suosituksen neljännen koronarokotusannoksen antamisesta 80 vuotta täyttäneille ja hoivakodeissa asuville vanhuksille. Neljännen annoksen voi saada, kun kolmannesta on kulunut vähintään kolme kuukautta.

Kymsoten rokotuskoordinaattori Mari Ollas kertoo, että neljäs rokotuskierros on lähtenyt hyvin vauhtiin. Tieto mahdollisuudesta julkaistiin viime torstaina.

Suositukset edelleen tärkeitä

Kymenlaakson koronakoordinaatiotyöryhmä painottaa tiedotteessa, että maski- ja etätyösuositusten noudattaminen on edelleen tärkeää. Ryhmä kehottaa myös työnantajia huomioimaan tilanteen sairauslomakäytännöissään.

– Erityisesti kehotetaan, että työnantajat suosivat ”oma ilmoitus esimiehelle” -käytäntöä, jolloin työntekijä voi jäädä sairastamaan kotiin omalla ilmoituksella esimiehelle. Tämän voi tehdä ilman lääkärintodistusta esimerkiksi 5–7 päiväksi.

Koko maassa vahvistettiin keskiviikkona 9 320 koronavirustartuntaa.

Lisätty Etelä-Kymenlaakson kunnissa keskiviikkoon mennessä todetut koronatartuntojen määrät 31.3. klo 13.33.