Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kotka käynnistää valtakunnallisen rauhankampanjan – Operaatio Rauhankukka näkyy kesän lopussa Kotkassa ihmisten istuttamana auringonkukkapeltona

Auringonkukansiemeniä jaetaan ensi keskiviikkona Vellamossa ja sen jälkeen Kotkan kirjastoissa. Toukokuussa niistä kasvatettuja taimia istutetaan yhdessä kotkalaiseen paikkaan, joka muuttuu kesän aikana auringonkukkapelloksi.

Kotkan kaupunki käynnistää maaliskuun 30. päivänä valtakunnallisen Operaatio Rauhankukka -kampanjan. Operaatiolla kaupunki haluaa edistää rauhaa, ystävyyttä, erilaisista taustoista tulevien ihmisten kohtaamisia, vuoropuhelua ja yhteistyötä, kerrotaan Kotkan kaupungin tiedotteessa.

– Kutsumme mukaan asukkaitamme sekä Suomen muita kuntia, yhteisöjä ja yksittäisiä kansalaisia. Kuntaliitto on jo luvannut lähteä ajamaan asiaa ja paikalliset kumppanimme levittävät tietoa operaatiosta omissa verkostoissaan. Uskon, että tästä lähtee liikkeelle kiva valtakunnallinen liike, sanoo puhelimitse tavoitettu Kotkan kulttuurijohtaja Tomi Purovaara.

Idean isä on helsinkiläinen toimittaja-dokumentaristi Rasoul Khorram.

– Hän on toteuttanut auringonkukkiin liittyviä rauhan projekteja Helsingissä, Irakin ja Iranin Kurdistanissa. Hän vieraili viime kesänä Kotkassa ja puhuimme hänen kanssaan näistä asioista. Nyt kun sota Ukrainassa puhkesi, tuli asiasta ajankohtainen, kertoo Purovaara.

Auringonkukkapelto rauhan puolesta

Kampanja käynnistetään Merikeskus Vellamon auditoriossa ensi viikon keskiviikkona järjestettävässä tilaisuudessa. Tapahtumassa kuullaan puheita ja musiikkiesityksiä.

– Vieraaksi saapuu Rasoul Khorramin lisäksi muun muassa Ukrainan suurlähettiläs Olga Dibrova.

Tilaisuudessa jaetaan ihmisille auringonkukansiemeniä sekä niiden hoito-ohjeita. Keskiviikon jälkeen siemeniä on jaossa Kotkan kirjastoissa.

– Toivomme, että ihmiset istuttavat siemenet kotonaan astioihin. Toukokuussa istutamme kukkien taimet yhdessä paikkaan, joka muuttuu kesän aikana kukkapelloksi. Paikka, jonne kukat istutetaan, ei vielä ole varmistunut.

– Meillä on vielä useita paikkavaihtoehtoja. Koska Kotka on puistokaupunki, sopii idea hyvin tänne, kertoo Purovaara.

Yhdessä tekeminen purkaa ahdistusta

Elokuussa kukkien luona järjestetään tilaisuus rauhan, ystävyyden ja myötätunnon osoituksena sotien uhreille.

– Auringonkukat tarvitsevat toisiaan pysyäkseen pystyssä niityllä, ja jokainen kukka on kaunis yksilö. Yhdessä niityllä ne ovat upea näky, riippumatta kukan kylväjän kansalaisuudesta tai taustasta, kuvailee toimintaa valmistelleen työryhmän jäsen Emmi Inberg kampanjan tiedotteessa.

– Tällä tavalla saamme purettua yhdessä tekemiseen ainakin osan sotatilanteen tavalliselle ihmiselle aiheuttamasta ahdistuksesta. Samalla syntyy usko parempaan tulevaisuuteen, kun toivo kasvaa suuremmaksi kukkien kasvaessa, toteaa Purovaara.

Kotkassa operaatio järjestetään kaupungin eri toimialojen, ukrainalaisten ja venäläisten yhteisöjen, muiden yhdistysten ja yksittäisten kaupunkilaisten yhteistyönä.

– Ideaa saa vapaasti jakaa ja muokata erilaisiin tilanteisiin sopivaksi.

Operaatio Rauhankukka -kampanjan avajaistilaisuus 30.3. klo 18 Merikeskus Vellamon auditoriossa.

Tarkennettu Rasoul Khorramin työtä rauhanprojektien parissa 24.3. klo 7.12.