Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etätyösuositus pysyy yhä voimassa Kymenlaaksossa – "Epidemiatilanne ei ole vielä sellainen, että on aika automaattisesti kutsua työntekijöitä takaisin"

Kymenlaakson viikoittaiset koronatartuntamäärät kääntyivät laskuun ensimmäistä kertaa tänä vuonna.

Kymenlaakson koronavirustilanne on tasaantumassa. Viimeisen kahden viikon aikana Kymenlaaksossa on todettu 3 740 uutta koronatapausta.

Viikoittaisissa tartuntamäärissä on nyt pientä laskua. Toissa viikolla uusia tapauksia oli 1 922 ja viime viikolla 1 757.

Viime viikon keskiviikosta tämän viikon keskiviikkoon Kotkassa oli THL:n tilaston mukaan 476 uutta tartuntaa. Haminassa uusia tartuntoja todettiin 119, Pyhtäällä 49, Virolahdella 11 ja Miehikkälässä 4. Etelä-Kymenlaakson kunnista ainoastaan Pyhtäällä oli viimeisen viikon aikana enemmän tartuntoja kuin sitä edeltäneellä viikolla.

Kouvolassa uusia tartuntoja kertyi viimeisen viikon aikana THL:n tilaston mukaan 557. Myös Kouvolassa tartuntamäärä laski edellisestä viikosta.

Ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti Kymenlaaksossa oli keskiviikkona noin 2 300. Positiivisten näytteiden osuus kaikista otetuista näytteistä on 46,3 prosenttia. Kymenlaaksossa lieväoireisia ei ohjata enää testeihin, joten laboratoriovarmistetut tartuntamäärät ovat viitteellisiä.

– Kymenlaakson epidemiatilanne on tartuntamäärien perustella tällä hetkellä edelleen Suomen huonoimpia. Silti ensimmäistä kertaa sitten joulun ajan viikoittainen tapausmäärä on laskenut. Siitä ei voida päätellä isompaa trendiä, mutta toki toivoa käänteestä se herättää, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo Kymsoten tiedotteessa.

Mäntymaa lisää Kymen Sanomille, että tartuntamäärä ei suoraan kerro alueen tilanteen vaikeusasteesta. Alueelliset tartuntamäärät eivät ole täysin verrannollisia keskenään, koska kaikkia tartuntoja ei enää todeta laboratorionäytteillä, vaan niistä moni havaitaan kotitestillä. Virallinen tartuntamäärä kertoo siis myös laboratorion kapasiteetista tutkia koronanäytteitä.

Sairaalaan joutuneissa korostuu rokottamattomuus

Sairaalahoidossa koronaviruspotilaita on ollut tasaisesti noin 10. Sairaalahoidossa olevien määrä vaihtelee jonkin verran päivittäin.

– Sairaalahoidossa yliedustettuina ovat rokottamattomat ja ne, joilla rokotussarja on selkeästi jäänyt kesken, eli toinen tai kolmas rokotus puuttuu. Ei siis ole epäilystäkään siitä, miten merkittävä vaikutus rokotuksilla on vaikean sairaalahoitoa vaativan koronavirustaudin ehkäisyssä, Mäntymaa sanoo tiedotteessa.

Koronatartuntoja esiintyy koko Kymenlaaksossa. Tartuntoja on todettu eniten 30–49-vuotiailla sekä 10–19-vuotiailla. Vähiten uusia tapauksia todetaan edelleen yli 60-vuotiailla.

Koronarokotuksen ensimmäisen annoksen on saanut 89,6 prosenttia, toisen annoksen 87,8 prosenttia ja kolmannen annoksen 65,2 prosenttia 18 vuotta täyttäneistä kymenlaaksolaisista.

– Käytännössä meillä rokotuskattavuus lisääntyy enää vain kolmansien annosten osalta. Ensimmäisten ja toisten annosten kattavuus on meillä hieman jämähtänyt, joten edelleen toivomme ensimmäistä kertaa rokotukseen suuntaavia aktiivisesti liikkeelle, Mäntymaa sanoo.

Etätyö- ja maskisuositus jatkuvat

Keskiviikkona kokoontunut alueellinen koronakoordinaatioryhmä jatkoi vahvaa maskisuositusta ja etätyösuositusta Kymenlaaksossa, vaikka valtakunnallinen etätyösuositus päättyi helmikuun lopussa.

– Kymenlaakson epidemiatilanne ei vielä ole sellainen, että on aika automaattisesti kutsua työntekijöitä takaisin toimipisteisiin. Edelleen suosituksemme on, että etätyötä tehdään silloin, kun se työtehtävät sen mahdollistavat ja myös kokouskäytännöissä suositaan etätoteutusta, Mäntymaa sanoo.

Kymenlaakson alueellinen koronakoordinaatioryhmä kokoontuu seuraavan kerran 9. maaliskuuta.

Juttua on täydennetty kuntakohtaisilla tartuntamäärillä ja Marja-Liisa Mäntymaan lisäyksellä 2.3. kello 16.25.