Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymenlaakson koronatilanne on Suomen huonoin tai huonoimpia – Tämän viikon maanantaina todettiin epidemian korkein päiväluku, 366 uutta tapausta

Johtajaylilääkäri kehottaa varovaisuuteen ja suositusten noudattamiseen etenkin nyt, kun jyrkkiä rajoituksia on purettu.

Kymenlaakson koronatilanne on tartuntamäärien perusteella Suomen huonoin tai ainakin huonoimpia, sanoo johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa Kymsoten tiedotteessa.

– Meidän pitää opetella elämään koronan kanssa tasaisen hankalassa tilanteessa, jossa on vielä riski muutoksesta vaikeampaan suuntaan, Mäntymaa toteaa.

Tiedotteesta käy ilmi, että käännettä parempaan suuntaan ei ainakaan vielä ole näkyvissä. Viimeisen kahden viikon aikana ajalla eli 8.–21. helmikuuta on todettu 3 739 uutta koronatapausta.

Tämän viikon maanantaina todettiin epidemian korkein päiväluku: 366 uutta koronatartuntaa. Koska kaikkia altistuneita ja lieväoireisia ei enää ohjata hakeutumaan terveydenhuollon koronatesteihin, on todellinen tapausmäärä todennäköisesti paljon suurempi.

Positiivisten näytteiden osuus kaikista otetuista näytteistä on jo 44,8 prosenttia.

Sairaalahoidossa on kymmenen koronaviruspotilasta. Määrä vaihtelee jonkin verran päivittäin.

– Tämän hetken koronatartuntamäärillä on kuitenkin vaarana, että sairaalahoidon tarve voi nousta nopeastikin ja tällöin nykyinen kapasiteetti täyttyy pian, Mäntymaa muistuttaa.

Satoja sote-ammattilaisia poissa riveistä

Kymsoten mukaan tartuntoja on runsaasti koko Kymenlaakson alueella. Eniten niitä on yhä 10–19-vuotiailla ja 30–49-vuotiailla, vähiten yli 60-vuotiailla.

Viime viikon keskiviikosta tämän viikon keskiviikkoon Kotkan tartunnat ovat THL:n tilastoissa kasvaneet 629:llä. Haminaan on kirjattu 207 uutta tartuntaa, Pyhtäälle 44, Virolahdelle 14 ja Miehikkälään 7.

Mäntymaa kertoo, että Kymenlaaksossa tartunnan saaneiden joukossa on päivittäin noin 40 sote-ammattilaista. Koronan takia rivistä on poissa vähintään 200–300 sote-työntekijää viikossa.

– Terveydenhuollon kuormituksesta huolimatta leikkaustoiminta on onneksi saatu tammikuun hankalan tilanteen jälkeen käynnistettyä normaaliksi, kertoo Mäntymaa.

Rokotuskattavuus ei enää juuri kasva

Kymenlaaksossa rokotuskattavuus on Mäntymaan mukaan hyvä. Ensimmäisen koronarokotuksen on saanut 89,5 prosenttia, kakkosrokotuksen 87,6 ja kolmannen rokoteannoksen 64,5 prosenttia 18 vuotta täyttäneistä kymenlaaksolaisista.

– Rokotuskattavuus lisääntyy kuitenkin enää hitaasti, vaikka rokotuksiin olisi tärkeä hakeutua edelleen ja mahdollisimman pian.

Alueelliset suositukset otettava tosissaan

Kymenlaaksossa rajoituksia on purettu. Keskiviikkona kokoontunut alueellinen koronakoordinaatioryhmä painottaa kuitenkin yhä alueellisten suositusten merkitystä.

– Kymenlaaksossa epidemiatilanne on kaikilla eri mittareilla katsottuna mennyt vaikeampaan suuntaan. Vahvaa maskisuositusta on tärkeä noudattaa niin työpaikoilla kuin muuallakin: kaikissa julkisissa sisätiloissa, ruuhkaisissa ulkotiloissa, yleisötilaisuuksissa, julkisissa liikennevälineissä, Mäntymaa korostaa tiedotteessa.

Kymenlaaksossa on voimassa myös vahva etätyösuositus. Kymsote suosittelee etämahdollisuutta myös kokouksiin aina, kun se on mahdollista.

– Nyt kun rajoituksia on purettu, korostuu jokaisen yksilön oma vastuu toiminnastaan. Vaikka virallisia kokoontumisrajoituksia ei enää ole, on edelleen syytä välttää väkijoukkoja. Sairaana ja lievissäkin oireissa pitää pysyä kotona. Hyvä käsi- ja yskimishygienia ovat toivottavasti jo osa arkea. Vielä ei ole aika luopua maskista, korona ei ole vielä ohi, Mäntymaa muistuttaa tiedotteessa.

Jos epidemiatilanne vaikeutuu, saatetaan rajoituksia Mäntymaan mukaan joutua ottamaan uudelleen käyttöön.

– Ja sitä ei varmasti kukaan halua.