Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymsote esittää viimeisiäkin yleisörajoituksia purettavaksi – "Koronatilanne ei ole ohi", johtajaylilääkäri muistuttaa

Ylioppilaskirjoitukset pidetään Kymenlaaksossa, mutta Kymsote suosittelee kokelaille omaehtoista karanteenia. Aikuisista kymenlaaksolaisista on edelleen noin kymmenen prosenttia ilman rokotussuojaa.

Kymenlaaksossa koronatartuntojen määrä on edelleen pienessä nousussa, Kymsote kertoi keskiviikkona tiedotteessaan. Tauti jyllää etenkin 10–19-vuotiaiden sekä 30–39-vuotiaiden keskuudessa. Samaan aikaan noin kymmenen prosenttia kymenlaaksolaisista on ilman rokotussuojaa.

– Tilanne ei ole ohi, Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo tiedotteessa.

Sairaalahoidon tilanne on parantunut. Sairaalahoidossa oli keskiviikkona 13 koronaviruspotilasta.

Sairaalahoidossa olevien koronapotilaiden määrä oli noin puolta pienempi kuin viikko sitten, koska perusterveydenhuollon osaston korona-altistuksen jälkeisiä eristyksiä on saatu purettua.

Rajoituksiin höllennyksiä

Vaikka Kymenlaakson epidemiatilanteessa ei ole tapahtunut vielä tapahtunut muutosta parempaan, keskiviikkona kokoontunut koronakoordinaatioryhmä päätti kuitenkin, että alueella pidetään voimassa vain välttämättömät koronaviruksen leviämiseen vaikuttavat rajoitukset. Ryhmä esitti Etelä-Suomen aluehallintovirastolle voimassa olevien yleisötilaisuuksia koskevien rajoituspäätösten purkamista.

Esitys koskee 21. helmikuuta saakka voimassa olevien sisätilojen yli 50 henkilön yleisötilaisuuksien rajoitusta. Tähän asti tilaisuudessa on voinut olla paikalla enintään puolet tilaisuuden enimmäisosallistujamäärästä.

Kymsote arvioi, että Etelä-Suomen aluehallintovirasto käsittelee esityksen todennäköisesti tällä viikolla nopealla aikataululla.

Ylioppilaskirjoitukset pidetään

Kymenlaaksossa noudatetaan ylioppilastutkintolautakunnan laatimaa ohjetta ylioppilaskirjoitusten järjestämisestä. Ohjeen pääperiaate on, että vain terveenä voi osallistua kirjoituksiin.

Kymsote kehottaa kymenlaaksolaisia ylioppilaskokelaita turvaamaan omat ylioppilaskirjoitukset ja välttämään omaehtoisesti kaikkia ylimääräisiä kontakteja kahden viikon ajan ennen kirjoituksia ja kirjoitusten ajan. Suositus on sama ylioppilaskokelaan koko perheelle.

Etätyösuositus voimassa toistaiseksi

Ryhmä päätti pitää etätyösuosituksen voimassa toistaiseksi Kymenlaaksossa. Valtakunnallinen etätyösuositus on voimassa helmikuun loppuun.

Kymsote suosittelee työnantajia järjestämään etätyötä kaikissa sellaisissa tehtävissä, joissa se on tilapäisestikin mahdollista. Jos etätyö ei ole mahdollista, Kymsote suosittelee työnantajia ohjeistamaan työntekijöitä kasvomaskin käyttöön kaikissa työtiloissa, vaikka turvavälien pitäminen olisi mahdollista.

Työpaikoilla ruokailuja sekä kahvitaukoja tulee porrastaa ja lähitapaamisten tarpeellisuutta on syytä arvioida huolellisesti. Etäsuositus koskee myös työpaikkojen ja yhdistysten kokouksia.

Positiivisten näytteiden osuus nousussa

Helmikuun alusta kuun puoliväliin Kymenlaaksossa on todettu 3 302 koronatartuntaa. Ilmaantuvuus 100 000 asukasta kohti on viimeisen kahden viikon ajalta 2 038.

Todellisuudessa koronatartuntojen määrä on Kymenlaaksossa todennäköisesti paljon suurempi, koska kaikkia oireisiakaan ei enää kehoteta hakeutumaan terveydenhuollon koronavirustestiin.

Tartuntoja on runsaasti koko Kymenlaakson alueella. Vähiten uusia koronatartuntoja on yli 60-vuotiailla. Tartunnansaaneista kymmenen prosenttia on sosiaali- ja terveysalan työntekijöitä. Se kuormittaa edelleen terveydenhuoltoa.

Kaikista terveydenhuollossa todennetuista koronanäytteistä 41 prosenttia on positiivisia. Positiivisten näytteiden osuus on noussut viime viikosta. Aikaisemmissa epidemian vaiheissa positiivisten näytteiden osuus oli korkeimmillaankin noin neljä prosenttia kaikista näytteistä.

10 prosentilla ei ole rokotusta

Koronarokotusten kattavuusluvut nousevat Kymenlaaksossa enää lähinnä kolmosannosten osalta. Ensimmäisen koronarokotuksen on saanut 89,4 prosenttia, kakkosrokotuksen 87,5 prosenttia ja kolmannen rokoteannoksen 63,7 prosenttia 18 vuotta täyttäneistä kymenlaaksolaisista. Näin olleen kymenlaaksolaisista aikuisista noin kymmenen prosenttia kokonaan vailla rokotussuojaa. Joukkoon kuuluu erityisesti nuoria aikuisia, joiden ikäryhmässä on nyt eniten koronatartuntoja.

– Etenkin nyt yhteiskunnan avautuessa kehotan edelleen hakeutumaan koronarokotuksiin ja ottamaan täyden rokotussuojan, sillä rokotus suojaa vakavilta tautimuodoilta, Mäntymaa sanoo.

Johtajaylilääkäri muistuttaa käsihygieniaan liittyvistä perusohjeista ja suositusten noudattamisesta.

– Sairaana lievissäkin flunssaoireissa on pysyttävä kotona. Maskisuositus on edelleen voimassa ja väkijoukkoja on syytä välttää.