Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Ilmavoimien Hornetit pyyhkäisivät Kymenlaakson yli valvontatehtävään Suomenlahdelle – Äänivallin rikkoutumista seurannut pamahdus helisytti ikkunoita ja vavahdutti taloja Pyhtäällä ja Kotkassa

"Kyseessä oli ilmavoimien alueellisen koskemattomuuden valvontaan liittyvä lentotehtävä Suomenlahdella", puolustusvoimien tiedottaja kertoi.

Ilmavoimien Hornet-hävittäjien aiheuttama äänivallin rikkoutuminen aiheutti taloja ja ikkunoita läpi Kymenlaakson heilauttaneen pamahduksen torstaina aamulla ennen kello kymmentä. Jättimäinen pamahdus kuului ja tuntui muun muassa Kotkassa, Pyhtäällä ja Kouvolassa.

Sosiaalisessa mediassa ihmiset ovat ihmetelleet kovaa jysähdystä.

– Pyhtään Pirtnuorassa kuului iso pamaus. Lasit helisivät ja talo tärähti, kertoo eräs keskusteluun osallistuneista henkilöistä.

Joku kertoi kuulleensa ennen pamahdusta suihkukoneen äänen.

Ilmavoimat toteutti lentotehtävää

Ilmavoimat toteutti alueellisen koskemattomuuden valvontaan liittyvää lentotehtävää Suomelahdella, puolustusvoimien tiedottaja Tuomas Saavalainen kertoo.

Ilmavoimat julkaisi saman tiedon myös Twitter-tilillään. Enempää ilmavoimat ei lentotoiminnastaan torstaiaamun aikana kerro.

Äänivallin rikkoutuminen näkyi myös Helsingin yliopiston seismologian instituutin kartalla. Seismologit analysoivat pamahduksen aiheuttajan tuoreeltaan.

– Se ei ollut maanjäristys eikä louhosräjäytys. Laitoksen antureissa näkyi ääniaalto. Sen voimme sanoa varmasti, seismologi Tuija Luhta sanoo.

Myös seismologian laitokselle tuli heti tuoreeltaan paljon havaintoja pamahduksesta.

Uutinen on päivitetty kauttaaltaan klo 12.28 pamahduksen syyn selvittyä.