Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymenlaakson kokoontumisrajoituksia ja liikuntatilojen sulkuja lievennetään mahdollisesti ensi viikolla

Sulkumääräyksen piiriin jäisivät edelleen esimerkiksi ryhmäliikuntatilat, tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan käytetyt tilat.

Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä esittää nykyisten sulkutoimien höllentämistä.

Keskiviikkona kokoontunut koronakoordinaatioryhmä esittää Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, että tartuntatautilain pykälän 58g mukaisia sulkutoimia jatkettaisiin kahden viikon ajan 3.2.–16.2. Sulkumääräys koskisi kuitenkin vain merkittävän ja kohtalaisen riskin tiloja. Vähäisen riskin tilanteet rajattaisiin näin ollen päätöksen ulkopuolelle.

Vähäisen riskin toimintaan käytettäviä tiloja ovat muun muassa kauppakeskusten yleiset oleskelutilat, yksilöurheiluun tai vastaavaan liikuntaan käytettävät sisätilat, sisäleikkipuistot, uimahallit ja harrastajateatterit.

Sulkumääräyksen piiriin jäisivät edelleen esimerkiksi ryhmäliikuntatilat, tanssipaikat ja kuorolaulutoimintaan käytetyt tilat.

Kymenlaaksossa on tällä hetkellä avin päätöksellä voimassa tiettyjen liikunta-, harrastus- ja virkistystilojen sulku 2.2. asti. Sulku koskee esimerkiksi sisätiloja, joita käytetään joukkueurheiluun, ryhmäliikuntaan, kontaktilajien harrastamiseen ja muuhun vastaavaan liikuntaan. Myös kuntosalit, yleiset saunat ja uimahallit ovat kiinni.

Enemmän yleisöä tilaisuuksiin

Koronakoordinaatioryhmä esittää aville yleisötilaisuuksien rajoitusten jatkamista 1.–20.2. Tilaisuuksiin sallittaisiin kuitenkin aiempaa suurempia henkilömääriä. Ryhmän esityksen mukaan sisätiloissa voisi jatkossa järjestää enintään 50 henkilön tilaisuuksia, jos yleisöllä on istumapaikat, ja enintään kymmenen henkilön tilaisuuksia, jos yleisöllä ei ole istumapaikkoja. Ulkotilaisuuksien osallistujamäärää ei enää rajoitettaisi.

Tämänhetkinen avin päätös kokoontumisrajoituksista on voimassa 31.1. asti. Sen mukaan sisätiloissa voi järjestää enintään kymmenen ja ulkotiloissa enintään 50 hengen yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia.

Lisäksi aikuisten harrastustoimintaa koskevaa alueellista suositusta jatkettaisiin. Toistaiseksi voimassa olevan suosituksen mukaan aikuisten sisätiloissa tapahtuvaa ryhmäharrastustoimintaa ei suositella.

Päätöksiä ehkä ensi maanantaina

Etelä-Suomen aluehallintovirasto arvioi Kymenlaakson alueen uusien päätösten sisältöä loppuviikon aikana saatuaan Kymsotelta kirjallisen lausunnon. Uudet päätökset annettaisiin arviolta maanantaina 31.1. Aluehallintovirasto pyrkii tiedottamaan päätösten sisällöstä perjantaina 28.1.

Avi jatkoi keskiviikkona tartuntatautilain pykälän 58d mukaista rajoituspäätöstä Kymenlaaksossa. Päätöksen mukaan tilojen käytöstä vastaavien toimijoiden on ehkäistävä lähikontaktien aiheuttamaa tartuntariskiä itse määrittelemillään toimenpiteillä.

Toimija voi esimerkiksi rajoittaa asiakasmäärää tai porrastaa kävijöiden osallistumista. Toimet täytyy kirjata suunnitelmaan, joka tulee pitää asiakkaiden nähtävillä.

Päätös koskee laajasti erilaisia yleisö- ja asiakastiloja eikä vaikuta tiettyjen liikunta-, harrastus- ja virkistystilojen sulkumääräykseen, joka on voimassa 2.2. asti.

Vastaava päätös on tällä hetkellä voimassa koko Etelä-Suomen alueella.

Kymenlaakso epidemian huipulla

Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä keskusteli myös tulevista penkkareista, vanhojen tansseista ja kevään ylioppilaskirjoituksista. Koronakoordinaatioryhmä ei antanut kuitenkaan suosituksia näistä tapahtumista.

Koronakoordinaatioryhmän mukaan Kymenlaakson koronatilanne on edelleen vaikea ja uusien koronatartuntojen määrä on noussut vielä viime viikolla. Viimeisen kahden viikon ajan tilanne näyttää kuitenkin tasaiselta sekä uusien tartuntatapausten että sairaalahoidon tarpeen näkökulmasta.

Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo, että Kymenlaaksossa ollaan koronaepidemian huipulla. Hänen mukaansa vielä ei voi sanoa, onko tilanne kääntymässä laskuun.

– Uudellamaalla on arvioitu, että epidemiatilanteen huippu on jo taittunut. Kymenlaakso tule kuitenkin yleensäkin koronatilanteessa pääkaupunkiseutua jäljessä, Mäntymaa sanoo tiedotteessa.