Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Koronaepidemian huippu on Kymenlaaksossa käsillä, arvioi Kymsote – Aville esitettiin pieniä huojennuksia rajoituksiin, päätöksiä luvassa mahdollisesti perjantaina

Kymsote esittää aville, että ulkotilojen kokoontumisrajoitus poistuisi ja sisätilojen henkilömääräraja lievenisi. Matalimman riskin harrastetiloja ehdotetaan avattavaksi vanhojen rajoitusten päättyessä 3. helmikuuta, mutta muutoin rajoitukset maakunnassa jatkuisivat.

Omikron-variantin kiihdyttämä koronaepidemia on Kymenlaaksossa nyt huipussaan. Näin arvioi Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Kymsoten johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa.

– Vielä ei voi sanoa, onko tilanne kääntymässä laskuun. Uudellamaalla on arvioitu, että epidemiatilanteen huippu on jo taittunut. Kymenlaakso tulee yleensäkin koronatilanteessa pääkaupunkiseutua jäljessä, kommentoi Mäntymaa Kymsoten tiedotteessa.

Vielä viime viikolla todennettujen tartuntojen määrä oli Kymenlaaksossa kasvusuunnassa. Kahden viikon jaksolla tarkastellen tilanne on kuitenkin tasaantunut niin todennettujen tartuntojen kuin sairaalahoidon tarpeen suhteen.

Tartuntatilasto on vain osa koko kuvasta

Läheskään kaikki tartunnat eivät kirjaudu tilastoihin, sillä kaikkia ei enää kehoteta hakeutumaan terveydenhuollon ammattilaisen tekemään koronatestiin. Kotitestillä havaitut koronatapaukset eivät tilastoissa näy.

Varmistettuja tartuntoja Kymenlaaksossa on edellisten kahden viikon ajalta 2 784. Näistä positiivisten osuus on 30,2 prosenttia. Luku on korkea, mutta valtakunnallista keskitasoa. Lähes kaikki alueen tartunnat ovat tällä hetkellä todennäköisesti omikronmuunnoksen aiheuttamia, kerrotaan tiedotteessa. Tartunnanjäljitystä Kymsote ei enää pysty tekemään.

Sairaalahoidossa koronapositiivisia potilaita on Kymenlaaksossa 23. Heistä noin kolmannes on hoidossa pääasiallisesti muusta syystä kuin koronasta johtuen.

Terveydenhuolto on koronan vuoksi yhä kovilla. Viruksen vaikutus näkyy niin henkilöstön sairaspoissaoloina kuin hoidettavien koronapotilaiden määränä, joka on kuitenkin pysynyt viimeisten kahden viikon ajan suhteellisen tasaisena.

– Arvioimme, että tilanne jatkunee vaikeana vielä 1–2 viikkoa. Positiivista on, että kouluterveydenhuollossa ja neuvoloissa pystytään palaamaan normaaliin toimintaan, Mäntymaa kommentoi.

Rajoitusten lieventäminen avin tarkastelussa

Kymsoten koronakoordinaatioryhmä esitti keskiviikkona maakunnan koronarajoituksille jatkoa, mutta jonkin verran lievennettynä. Etelä-Suomen aluehallintovirastolle (avi) esitettiin, että merkittävän ja kohtalaisen riskin tilat pidettäisiin suljettuna 3.-16. helmikuuta. Päätös pidentäisi nyt voimassa olevaa sulkua kahdella viikolla.

Kymsoten ehdottaman sulun ulkopuolelle jäisi kuitenkin tiettyjen liikuntatilojen harrastekäyttö. Samoin poistuisivat ulkotilaisuuksien kokoontumisrajoitukset. Sisätiloissa raja olisi 50 henkeä istumapaikoilla ja kymmenen henkeä, jos istumapaikkoja ei ole. Kokoontumisrajoitusten lieventämistä ehdotetaan 1. helmikuuta alkaen nykyisten rajoitusten umpeutuessa.

Aluehallintovirasto päätti keskiviikkona pitää tilojen terveysturvallista käyttöä koskevan määräyksen voimassa. Se tarkoittaa, että asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavien toimijoiden on itse määrittelemillään toimilla huolehdittava, että tilojen käyttö on terveysturvallista.

Päätös on voimassa 27. helmikuuta saakka, selviää aluehallintoviraston tiedotteesta. Se ei vaikuta 2. helmikuuta asti voimassa olevaan harrastetilojen sulkumääräykseen eikä kokoontumisrajoituksiin.

Tietoa avin päätöksistä on luvassa todennäköisesti perjantaina 28. tammikuuta.

Joka toisella jo kolme rokotusta

Rokotukset etenevät maakunnassa hyvin. Kymenlaaksolaisista 12 vuotta täyttäneistä jo puolet on saanut kolme koronarokotusta.

– Valitettavasti ykkös- ja kakkosrokotuksiin ei enää hakeuduta kovin aktiivisesti, mutta edelleen kannustamme hakemaan ykkösrokotuksen ja tehosterokotukset, sanoo Mäntymaa.

Rokotuksiin pääsee tällä hetkellä nopeasti sekä ajanvarauksella että aikaa varaamatta. Ajanvaraus onnistuu parhaimmillaan jopa samalle päivälle.

Säännölliset walk in -rokotukset aloitetaan Kotkassa maanantaina 31. tammikuuta. Palvelu on tarjolla arkisin. Walk in -rokotustapahtumia järjestetään Kymsoten mukaan jatkossa muuallakin.