Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Kymenlaakson maakuntajohtaja Jaakko Mikkola kannustaa ihmisiä aluevaaliäänestykseen: "Kyse on siitä, pystymmekö säilyttämään korkeimman tason palvelut Kymenlaaksossa"

Kotkassa on äänestetty ennakkoon merkittävästi vähemmän kuin Kouvolassa.

Kymenlaakson maakuntajohtajan Jaakko Mikkolan mielestä aluevaaleissa valitaan edustajat, joiden käsissä on – ei enempää eikä vähempää kuin – maakunnan tulevaisuus.

– Kyse on siitä, pystymmekö säilyttämään korkeimman tason palvelut Kymenlaaksossa, Mikkola sanoo.

– Yksittäisten kuntien sijaan pitää ajatella koko maakuntaa. Tässä ollaan koko maakunnan yhteisellä asialla.

Mikkola toivoo, että mahdollisimman moni lähtisi vaaliuurnille raapustamaan ehdokkaansa numeron äänestyslappuun.

Sosiaali- ja terveyspalvelut sekä pelastustoimi siirtyvät ensi vuoden alussa kuntien vastuulta hyvinvointialueelle, jonka päättävä elin aluevaltuusto on. Mikkola pitää selvänä, että jatkossa vastuita siirtyy hyvinvointialuille enemmänkin.

– Monialaisuus on maakuntien tulevaisuutta, Mikkola tuumii.

Noin joka viides on äänestänyt

Ennakkoäänestyksen lähestyessä loppuaan on Kymenlaakson hyvinvointialueella äänensä antanut noin joka viides äänioikeutetuista.

Oikeusministeriön tieto- ja tulospalvelusivuston mukaan maanantai-iltana kello 20 tarkalleen 19,4 prosenttia kymenlaaksolaisista äänioikeutetuista oli käynyt äänestämässä aluevaaliehdokastaan.

Merkille pantavaa tilastossa on Kotkan ja Kouvolan välinen ero. Kotkassa vain 15,1 prosenttia on käynyt uurnilla, kun taas Kouvolassa vastaava prosenttiosuus on niinkin suuri kuin 22,0.

Kunnan äänestysvilkkauden prosenttiosuus tarkoittaa Kotkassa 6 538 ihmistä, Kouvolassa puolestaan 14 863 ihmistä.

Innokkaimmin ennakkoääniä ovat Kymenlaakson hyvinvointialueella antaneet miehikkäläläiset. 24,1 prosenttia Miehikkälän äänioikeutetuista on käynyt ennakkoäänestyksessä.

Kaikissa Kymenlaakson kunnissa naiset ovat osallistuneet ennakkoäänestyksen määrällisesti ahkerammin kuin miehet.

Ennakkoäänestys jatkuu vielä tiistain. Varsinainen vaalipäivä on ensi sunnuntaina 23. tammikuuta.