Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Valamon luostarin johtaja vihittiin ortodoksisen kirkon apulaispiispaksi – Uudeksi titteliksi tuli Haminan piispa

Suomen ortodoksinen kirkko sai sunnuntaina neljännen piispan. Valamon luostarin johtaja, 56-vuotias arkkimandriitta Sergei vihittiin apulaispiispaksi Uspenskin katedraalissa Helsingissä. Uusi piispa työskentelee arkkipiispa Leon alaisuudessa. Leo on ortodoksikirkon hierarkiassa Helsingin hiippakunnan ja koko Suomen piispa. Sergein lisäksi muut apulaispiispat ovat Kuopion ja Karjalan metropoliitta Arseni ja Oulun metropoliitta Elia.

Uuden apulaispiispan sijoituspaikka on Helsinki. Hänen titteli on piispainkokouksen päätöksellä Haminan piispa. Apulaispiispan tehtäviin on kaavailtu muun muassa julkaisu-, sisälähetys-, monikulttuurisuus- ja nuorisotyötä sekä koulutusasioita.

Ortodoksinen seurakuntaverkko uudistui vuoden 2021 alussa. Esimerkiksi Kaakkois-Suomen seurakunnat (Lappeenranta, Imatra, Kotka, Kouvola ja Hamina) löivät hynttyyt yhteen. Nykyinen Kaakkois-Suomen seurakunta kuuluu Helsingin hiippakuntaan.

Arkkimandriitta Sergei, oikealta nimeltään Yrjö Rajapolvi, toimi Valamon luostarin johtajana vuodesta 1997. Arkkipiispa Leo erotti Sergein luostarin johdosta vuonna 2011. Taustalla oli erimielisyys luostarin talouden hoidosta. Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalaisen mukaan arkkipiispalla ei ollut lain suomaa oikeutta erottaa Valamon johtajaa. Puumalainen antoi asiasta huomautuksen ja Sergei palasi luostarinjohtajan tehtäviin.