Painavatko talousasiat mieltä? Apu on lähellä – Kotkassa ja Kouvolassa aloittaa tammikuussa Talousneuvola

Talous- ja velkaneuvoja Kirsi Parikka kannustaa kysymään neuvoa talousasioihin mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

Mietityttävätkö talousasiat? Niitä ei tarvitse pohtia yksin. Tarjolla on uudenlaista apua.

Talousneuvola aloittaa toimintansa tammikuussa Kotkan pääkirjastossa ja Kouvolassa Terveys- ja hyvinvointipiste Virtaamossa. Kuka tahansa voi tulla keskustelemaan talouteensa liittyvistä asioista anonyymisti, ilman ajanvarausta ja maksutta.

– Kannattaa ehdottomasti hakea apua heti siinä kohtaa, kun asiat alkavat mietityttää ja tulee sellainen tunne, ettei pärjää yksin, kertoo talous- ja velkaneuvoja Kirsi Parikka Kymenlaakson oikeusaputoimistosta.

Tarkoituksena on, että nyt myös he, jotka eivät ole vielä aikaisemmin tienneet, mistä saisivat apua talouteensa liittyvissä asioissa, tulisivat hakemaan apua Talousneuvolasta.

– Käynnistymässä on tällainen matalan kynnyksen palvelu, johon voi tulla paikalle ja kertoa omasta tilanteestaan. Sitten alamme etsiä ratkaisukeinoja.

Kannattaa kysyä apua varhain

Talousneuvontaa kysytään Parikan mukaan monenlaisissa pulmissa.

Kannattaa ehdottomasti hakea apua heti siinä kohtaa, kun asiat alkavat mietityttää ja tulee sellainen tunne, ettei pärjää yksin.

Kirsi Parikka

– Esimerkiksi tilanteissa, joissa rahat eivät riitä, on mahdollisesti rästiintynyt laskuja tai on jo joutunut ottamaan velkaa. Voi myös olla tosi pahasti ylivelkaantunut, kertoo Parikka.

Hän kannustaakin kysymään neuvoa mahdollisimman varhaisessa vaiheessa.

– Yleensä ongelma on, että meihin ollaan yhteydessä niin myöhään, että mitkään helpot taloudenhallintaan liittyvät keinot eivät enää auta. Silloin pitää alkaa jo miettiä velkojen järjestelykeinoja.

Palvelua kuukausittain Kotkassa ja Kouvolassa

Tammikuusta toukokuuhun Talousneuvola palvelee kerran kuukaudessa Kotkassa ja Kouvolassa, jos se on koronatilanteen kannalta mahdollista.

Vastikään vahvistettiin, että niin Kotkassa kuin Kouvolassa Talousneuvolan toiminta pystytään aloittamaan suunnitelmien mukaisesti ainakin tammikuun osalta.

– Tietysti jatko on aina vähän kysymysmerkki, jos koronarajoituksia tulee kovasti lisää, sanoo Parikka.

Apua monilta asiantuntijoilta

Yhden käynnin aikana apua on saatavilla monen alan asiantuntijoilta.

– Opastamme, neuvomme ja annamme vinkkejä, kertoo Parikka.

Kotkassa Talousneuvolassa on paikalla talous- ja velkaneuvoja, sosiaalityöntekijä tai -ohjaaja ja diakoniatyöntekijä. Puhelimitse saa neuvontaa Kelan palveluasiantuntijalta ja Kaakkois-Suomen Sininauha ry:n asunnottomuustyön palveluohjaajalta.

Kouvolassa Talousneuvolassa paikalla on talous- ja velkaneuvoja sekä sosiaalityöntekijä tai -ohjaaja. Puhelimitse neuvontaa saa diakoniatyöntekijältä ja Kelan palveluneuvojalta.

Neuvoja mahdollisimman moneen asiaan

Jos kysyttävää tulee mieleen vaikkapa jostakin etuudesta, Talousneuvolan kautta voidaan ottaa yhteyttä Kelaan ja selvittää asiaa.

– Meillä on yhteistyötä eri virastojen kanssa. Pyrkimyksenä on, että asiakas saisi avun yhdestä paikasta mahdollisimman monessa talouteensa liittyvässä asiassa, sanoo Parikka.

Jos tämän lisäksi on tarvetta henkilökohtaisemmalle palvelulle pulmien ratkomiseksi, Talousneuvolan asiantuntijat opastavat eteenpäin hakemaan apua sopivista paikoista.

Niin Kotkassa kuin Kouvolassakin on mahdollisuus saada myös käännösapua Maahanmuuttajien ohjaus ja neuvonta Moonasta.

– Ei tarvitse pelätä sitä, että jos oma kielitaito ei ihan riitä. Pystymme joillakin kielillä palvelemaan myös niin, että otamme puhelimitse yhteyttä ja pyydämme apua.

Korona toi mukanaan taloushuolia

Pitkittynyt korona-aika on tuonut monille kymenlaaksolaisille murheita talouteen.

– Eri työpaikat ovat olleet suljettuna, on lomautuksia, mahdollisesti lyhennettyä työaikaa ja irtisanomisia. Kyllähän ne näkyvät, mutta monesti vähän viiveellä, kertoo Parikka.

Talous- ja velkaneuvontaan on otettu yhteyttä monissa koronaviruspandemian aiheuttamissa tilanteissa.

Talousneuvola toimii monissa kaupungeissa

Ensimmäinen Talousneuvola avattiin Tampereella vuonna 2019. Sieltä saatiin hyviä kokemuksia. Vuosien varrella samaa toimintaa on aloitettu useissa muissakin kaupungeissa, nyt myös Kotkassa ja Kouvolassa.

Talousneuvola on osa Oikeusministeriön asettamaa Ulosottolaitoksen ja talous- ja velkaneuvonnan yhteistä ennakoivan talousneuvonnan hanketta. Tavoitteena on ollut parantaa kansalaisten taloudenhallintaa ja talousosaamista, levittää tietoisuutta ja estää ylivelkaantumista.

Vaikka hanke päättyi vuoden 2021 lopussa, työ ennakoivan talousneuvonnan parissa jatkuu edelleen. Muun muassa Talousneuvolat jatkavat toimintaansa.

Talousneuvolan toiminnasta Kotkassa ja Kouvolassa kerätään kevään aikana kokemuksia. Niiden perusteella toimintaa saatetaan jatkaa Kymenlaaksossa vielä kevään jälkeenkin.

Aikataulu

Talousneuvola

Kotkan pääkirjaston Hildan huoneessa

Kirkkokatu 24, Kotka

Keskiviikkona 19.1. klo 12–15

Keskiviikkona 16.2. klo 12–15

Keskiviikkona 23.3. klo 12–15

Keskiviikkona 20.4. klo 12–15

Keskiviikkona 18.5. klo 12–15

Terveys- ja hyvinvointipiste Virtaamossa

Kauppakeskus Valtari, Kouvolankatu 15, Kouvola

Keskiviikkona 26.1. klo 12–15

Keskiviikkona 23.2. klo 12–15

Keskiviikkona 30.3. klo 12–15

Keskiviikkona 27.4. klo 12–15

Keskiviikkona 25.5. klo 12–15 (tämän kerran järjestämispaikkaa ei ole vielä päätetty)

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka