Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Syljestä tehtävien kotitestien suosio kasvaa Kotkassa ja Haminassa etenkin lapsiperheissä – Luotettavuus on samaa luokkaa kuin muidenkin koronan kotitestien

Koronan kotitestejä kysytään edelleen paljon. Alueen apteekeissa sylkitestejä on myynnissä vaihtelevasti. Kymsoten infektioylilääkäri Risto Pietikäinen toteaa, että koronan kotitestit ovat luotettavampia silloin, kun niiden tulos on positiivinen.

– Asiakkaat kysyvät sylkitestiä jonkin verran ja erityisesti niitä kysyvät lapsiperheet, jos nenätestin ottaminen lapsilta on vaikeaa, kertoo proviisori Nina Koponen Hakamäen apteekista. Raimo Eerola

Johanna Vehkaluoto

Kotkalaisissa ja haminalaisissa apteekeissa on nyt myynnissä myös koronan sylkitestejä. Ne ovat kotitestejä, joiden tekemisen yhteydessä ei testaajan tarvitse työntää tikkua nenäänsä, vaan hän sylkee näytteenkeräyslaitteeseen.

Proviisori Nina Koponen Hakamäen apteekista Kotkasta kertoo, että tälläkin hetkellä apteekin varastossa on koronan sylkitestejä.

– Sylkitestien saatavuudesta jatkossa meillä ei vielä ole tietoa. Asiakkaat kysyvät sylkitestiä jonkin verran ja erityisesti niitä kysyvät lapsiperheet, jos nenätestin ottaminen lapsilta on vaikeaa.

Koponen kertoo, että valmistaja ilmoittaa sylkitestien tarkkuudeksi 97 prosenttia ja että testi havaitsee myös omikron-muunnoksen.

– Esimerkiksi meillä myytävässä eri merkkisessä nenätestistä valmistaja on ilmoittanut seuraavat lukemat: herkkyys 96 prosenttia, spesifisyys 99 prosenttia ja tarkkuus 98,6 prosenttia. Eli pientä eroa on, varmasti myös ottotekniikka voi vaikuttaa tulokseen.

Koponen kertoo, että asiakkaat kyselevät edelleen vilkkaasti koronan kotitestejä ja niiden saatavuus on parantunut.

Lapsiperheissä sylkitesti voi olla helpompi

Kotkan I Kauppatorin apteekista koronan sylkitestit on jo myyty loppuun.

– Viime viikolla myimme erän sylkitestejä 10 eurolla kappale. Olemme tilanneet seuraavan erän ja sylkitestejä pitäisi tulla lisää ensi tai sitä seuraavalla viikolla, kertoo proviisori Suvi Metsola.

Metsola kertoo, että apteekissa myynnissä oleva Beright-sylkipikatesti on ainoa Fimean hyväksymä pikatesti.

– Sylkitesti voi olla jopa luotettavampi, jos nenänäytteen ottaminen ei onnistu pakkauksen ohjeen mukaan tarpeeksi syvältä esimerkiksi lapselta tai yksin asuvalta iäkkäämmältä henkilöltä. Kuivasuiselle sylkitesti on tietysti huonompi vaihtoehto, miettii Metsola.

Asiakkaat eivät ole vielä kyselleet apteekista sylkitestejä.

– Olemme kyllä esitelleet sylkitestin kotitestien kysyjille. Kotitestejä kysytään edelleen paljon sekä puhelimitse että käymällä paikanpäällä apteekissa.

Kotkalaisissa ja haminalaisissa apteekeissa on nyt myynnissä myös koronan sylkitestejä. Raimo Eerola

"Sylkitesti voi olla tottumattomalle hankala"

Kontio Apteekissa Karhulassa ei ole myynnissä sylkitestejä.

– Niitä ei ole kysytty eikä myöskään tarjottu myyntiin. Nenästä otettavia kotitestejä meillä on myynnissä ja melko paljon niitä ostetaankin, kertoo apteekkari Päivi Lattunen.

Lattunen toteaa, että sylkitesti toimii samalla antigeeniperiaatteella kuin nenätesti ja testien luotettavuus on samaa luokkaa.

– Näytteen ottaminen syljestä esivalmisteluineen on tottumattomalle varmaan hieman hankalaa. Näytteen laatu voi kärsiä ja johtaa väärään lopputulokseen. Jäämme odottamaan viranomaisten suosituksia.

Proviisori Hanna Leena Kiiskinen Haminan Uudesta Apteekista kertoo, että apteekin varastosta löytyy tällä hetkellä runsaasti nenästä otettavia koronatestejä.

– Olemme tilanneet sylkitestejä ja tämän hetkisen tiedon mukaan niitä tulee meille ensi viikon loppupuolella. Muutamat asiakkaat ovat sylkitestejä jo kyselleet. Varmaankin lapsiperheitä ne kiinnostavat nenästä otettavia testejä enemmän. Kotitestejä kysellään muutenkin edelleen melko ahkerasti, mutta ei niin paljon kuin vuodenvaihteen tienoilla.

Kotitesti ei ole virallinen testi

Kymsoten infektioylilääkäri Risto Pietikäinen kertoo, että Kymsotessa suhtaudutaan kotitesteihin samalla tavalla kuin sosiaali- ja terveysministeriössä.

– Sylkitesteistä meillä ei ole viimeisintä tietoa. Vajaa vuosi sitten THL piti testejä hyvin lupaavina, sen jälkeen en ole kuullut THL:n arvioita niistä.

Pietikäinen toteaa, että tällä hetkellä sylkitesteillä tai kotona tehtävillä nenän ag-testeillä ei ole virallista asemaa.

– Luotettavampia ne ovat, kun kotitestin tulos on positiivinen. Jos kotitestin tulos on negatiivinen, on se uusittava. Testien luotettavuudesta en osaa sen kummempaa sanoa. Tällä hetkellä meillä on enemmän on tietoa nenästä otettavasta testistä, joka on kohtuullisen luotettava uusittuna mikäli tulos on negatiivinen.

Sosiaali- ja terveysministeriön keskiviikkona antaman suosituksen mukaan positiiviseen testitulokseen on suhtauduttava samalla tavalla kuin virallisella testillä saatuun positiiviseen tulokseen. Negatiivinen testitulos taas ei poissulje tartunnan mahdollisuutta. Oireisen ihmisen tulee välttää kontakteja taudinaiheuttajasta riippumatta. Kotitestin tulokset eivät myöskään vaikuta esimerkiksi koronapassin merkintöihin tai tartuntatautipäivärahan maksamiseen testin tekijälle.

Käyttöohje

Koronan sylkitesti

Lue pakkauksessa oleva käyttöohje huolellisesti ennen testin tekemistä

Ota esille näytteenkeräyslaite

Yskäise syvään kolme kertaa

Sylje näytteenkeräyslaitteeseen

Lisää laimennusliuos

Sekoita syljen ja laimennusliuoksen seos puristamalla putkea

Lisää pipetillä näytettä testikasettiin

Testitulos on luettavissa 15 minuutissa

Lue tulos, kerää kaikki tarvikkeet pakkauksen mukana tulevaan jätepussiin ja sulje pussi

Lähde: Hakamäen apteekki

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka