Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kymsoten koronanyrkki pyytää aluehallintovirastoa sulkemaan liikuntatilat – Koronavirus leviää niin rajusti, että tartuntaketjujen kattavasta jäljityksestä luovutaan

Tartuntoja todettiin maakunnassa viime viikolla toista tuhatta. Sairaalahoidossa koronapositiivisia on 23.

Korona leviää Kymenlaaksossa vauhdilla. Kimmo Seppälä

Juho Silventoinen

Kymenlaakson pahenevan koronatilanteen vuoksi maakunnallinen koronanyrkki päätti keskiviikkona esittää muun muassa liikuntatilojen sulkua. Tieto selviää Kymenlaakson sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymän Kymsoten tiedotteesta.

Kymsote esittää Etelä-Suomen aluehallintovirastolle, että tartuntatautilain pykälä 58g otetaan käyttöön myös Kymenlaaksossa. Se merkitsisi liikunta- ja muiden harrastetilojen sulkemista aikuisten harrastustoiminnalta. Tiistaina aluehallintovirasto tiukensi jo kokoontumisrajoituksia maakunnassa.

Kuluneen viikon aikana Kymenlaaksossa otettiin yhteensä 4 625 koronavirusnäytettä. Niistä positiivisia oli 23,4 prosenttia eli yli tuhat.

Sairaanhoidossa koronapotilaita on maakunnassa 23. Osalla potilaista on kuitenkin myös muita syitä sairaalahoidon tarpeeseen. Joulun jälkeen koronaan liittyviä kuolemantapauksia on todettu alle viisi.

Kattava jäljitys ei enää onnistu

Koska tartuntoja on todettu niin paljon, kaikkia tartuntoja ei voida enää jäljittää. Sen vuoksi tartunnanlähteistä ei myöskään ole enää saatavissa luotettavaa tietoa.

Ensisijaisesti Kymsote pyrkii seulomaan tartunnan saaneista kaikkein riskialtteimmat seurattavat ja ohjeistamaan heitä. Jäljityksessä pyritään tavoittamaan erityisesti sote-alan työntekijät ja ikääntyneet hoivapalveluja käyttävät.

Koronavirus leviää koko maakunnassa ja erityisesti nuorilla aikuisilla, 20–30-vuotiailla. Suhteellisesti eniten tartuntoja oli viime viikolla Kotkassa, mutta määrä on kasvanut väestömäärään suhteutettuna eniten Miehikkälässä ja Kouvolassa.

Kiireetöntä hoitoa ajetaan alas

Terveydenhuoltoa koronatilanne kuormittaa kahtaalta. Tartuntojen määrän yleisen kasvun lisäksi sote-henkilöstöä harventavat lukuisat sairaspoissaolot.

Johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa kertoo, että kiireetöntä hoitoa on supistettu tai supistamista on vähintäänkin suunniteltu paitsi perusterveydenhuollossa, myös erikoissairaanhoidossa.

– Koronatilanteen vuoksi on jouduttu supistamaan myös neuvoloiden ja kouluterveydenhuollon perustoimintaa, Mäntymaa sanoo.

Alasajo on ollut Mäntymaan mukaan tarpeen, jotta kiireellinen ja välttämätön hoito voidaan varmistaa.

Harrastuksiin uusia suosituksia

Lasten ja nuorten harrastusten rajoittamista pidetään viimesijaisena torjuntatoimena myös Kymsoten koronanyrkissä. Suosituksia koordinaatioryhmä kuitenkin kokouksessaan antoi.

Harrastuksissa kehotetaan huolehtimaan turvaväleistä ja välttämään fyysistä kontaktia. Harrastusryhmiä kehotettiin myös järjestämään toimintaansa mahdollisimman paljon ulkotiloissa.

Lisäksi suositellaan, että harrastusryhmät harjoittelevat erillään toisistaan omissa kuplissaan ulkopuoliset kontaktit minimoiden. Ryhmän kooksi määriteltiin korkeintaan kymmenen henkilöä.

Mainos: Kymen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka