Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Onko alle 50-vuotiaalla asiaa kolmanteen koronarokotukseen? – Johtajaylilääkäri: "Kymsoten rokotuspisteet ovat kaikille avoimia"

Koronarokotteen voivat saada henkilöt, joilla on kulunut edellisen rokotuksen saamisesta riittävän pitkä aika. Nyt myös 5−11-vuotiaiden koronarokotukset alkavat Kymenlaaksossa.

Rokotuspisteet ovat johtajaylilääkärin mukaan kaikille avoimia. Katja Juurikko

Joonas Heinonen, Taimi Haimila

Kolmannen koronarokotuksen voivat Kymenlaaksossa saada nyt kaikki henkilöt, joilla on kulunut edellisen rokotuksen saamisesta riittävän pitkä aika.

– Kymsoten rokotuspisteet ovat kaikille avoimia, kunhan rokotusväli täyttyy, johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa sanoo.

Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL on linjannut, että alle 60-vuotiaat voivat saada kolmannen koronarokotuksen 4–6 kuukauden kuluttua toisesta annoksesta.

– Siitä emme voi tinkiä.

Kymsote on avannut kolmannen koronarokotuksen ajanvaraukset tällä hetkellä vain yli 50-vuotiaille sekä riskiryhmiin kuuluville. Mäntymaan mukaan lähipäivinä ajanvaraus kolmanteen koronarokotukseen aukeaa myös alle 50-vuotiaille.

Johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa toivoo, että vanhimmat ikäluokat saisivat rokotteensa. Kimmo Seppälä

Työterveyshuolto ei lisää epätasa-arvoa

Tällä hetkellä kolmansia koronarokotuksia antaa myös työterveyshuolto.

Mäntymaan mukaan ei ole riskiä, että työterveyden piirissä olevien ja julkisen terveydenhuollon varassa olevien välille syntyisi epätasa-arvoa.

– Työterveys noudattaa samoja annosvälejä kuin julkinen terveydenhuoltokin. Työterveyden asiakkailla on vain yksi vaihtoehto lisää siihen, missä rokotuksen voi saada.

Vanhemmat ensin

Mäntymaa sanoo, että Kymsote toivoo iäkkäiden saavan kolmannen rokotuksen ennen muita.

– Tällä hetkellä yli 80-vuotiaista alle 80 prosenttia on saanut kolmannen rokotuksen.

Mäntymaan mukaan ennen joulua Kymsote sai runsaasti puheluja, jotka liittyivät rokotuksiin. Pahimmillaan jonossa oli 3 000–4 000 puhelua. Jonoa on purkanut Kaiku 24 -yhtiö.

– Kaiku 24 sai puolitettua jonon nopeasti. Oletan, että jonolla ei ole vaikutusta rokotussuojaan.

Hansan rokotuspisteellä jaetaan rokotteita ilman ajanvarausta jokaisena arkipäivänä. Katja Juurikko

Lasten rokotukset alkavat

Ensimmäistä koronarokotusta tarjotaan Kymenlaaksossa nyt myös kaikille 5−11-vuotiaille. Lasten koronarokotuksia annetaan ajanvarauksella Pasaatin rokotuspisteessä Kotkassa ja Hansan rokotuspisteessä Kouvolassa. Ensimmäiset lasten rokotuspäivät ovat lauantait 15.1. ja 22.1.

– Lasten rokotusten järjestämisessä on omat huomioitavat asiat niin rokotustilanteen kuin ajanvarauksenkin suhteen. Lapsilla on oma rokotevalmiste ja oma annoskoko. Rokotevalmisteet eivät ole yksittäispakattuja, joten lasten rokotukset pitää tehdä keskitetysti, Kymsoten rokotuskoordinaattori Mari Ollas sanoo tiedotteessa.

Alaikäinen voi päättää itse rokotuksesta

Alle 10-vuotiaiden lasten huoltajat voivat asioida lapsen puolesta ja varata lapselle ajan koronarokotukseen sähköisen ajanvarauksen kautta. 10 vuotta täyttäneiden lasten kohdalla ajanvarauksen voi tehdä vain puhelimitse.

Kymsoten mukaan alaikäinen voi itse päättää koronarokotuksestaan, jos rokotteen antava terveydenhuollon ammattilainen arvioi, että tämä ikänsä ja kehitystasonsa perusteella kykenee päättämään asiasta.

Lapsen itsenäiselle päätökselle ei ole laissa määritelty ikärajaa, ja siksi asia arvioidaan tapauskohtaisesti.

Kymsote alkaa rokottaa myös lapsia. Jussi Lopperi

Huoltajien suostumus vaaditaan

Useimpien 5–11-vuotiaiden kohdalla rokottamiseen tarvitaan huoltajien suostumus.

Huoltajat voivat antaa suostumuksensa rokotukseen täyttämällä suostumuslomakkeen. Lomake palautetaan paperisena ja allekirjoitettuna rokotuspisteelle rokotuksen yhteydessä.

Lomakkeen voi saada myös rokotuksen yhteydessä, mutta sen etukäteen täyttäminen sujuvoittaa itse rokotustapahtumaa. Suostumuslomakkeen voi tulostaa Kymsoten verkkosivuilta.

Kommentoi

Mainos: Kymen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka