Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Osa maanantaina Kotkassa koronatestissä käyneiden näytteistä katosi matkalla laboratorioon – Perjantaille ja lauantaille on nyt järjestetty lisää testausaikoja ja -henkilökuntaa

Testaustoiminnasta vastaavan 9lives-ensihoitoyrityksen liiketoimintajohtaja Timo Palo toteaa, että vastaavanlaista näytteiden katoamista ei ole tapahtunut aikaisemmin.

Kotkassa 9lives-ensihoitoyrityksen koronatestauspaikalla maanantaina käyneet ihmiset eivät ole vieläkään saaneet testituloksiaan. Arkistokuva. Arkisto/Raimo Eerola

Johanna Vehkaluoto

Kotkassa 9lives-ensihoitoyrityksen koronatestauspaikalla maanantaina kello –14 käyneet ihmiset eivät ole vieläkään saaneet testituloksiaan. Tuloksia ei ole voitu kertoa ihmisille, koska heiltä otetut näytteet eivät koskaan päässeet Synlabiin asti tutkittaviksi.

– Selvittelemme juuri, mitä näytteille on tapahtunut. Kysymys on siis maanantaina aamupäivällä otetuista näytteistä. Ne lähtivät kyllä normaalisti Huslabiin ja sieltä näytelaukun olisi pitänyt siirtyä Husin kuljetuksella Synlabiin tutkittavaksi, mutta niin ei tapahtunut, kertoo yrityksen liiketoimintajohtaja Timo Palo.

Palo toteaa, että vastaavanlaista näytteiden katoamista ei ole tapahtunut koskaan aikaisemmin.

– Joskus on esiintynyt niin sanottuja viivakoodihäiriöitä, jotka ovat vaikeuttaneet näytteiden lukemista, mutta mitään tällaista ei ole ennen tapahtunut.

Tulos tulee tavallisesti vuorokaudessa

Palo kertoo, että tavallisesti koronatestissä käyneet henkilöt saavat testituloksensa seuraavan päivän aikana.

– Nyt siihen saattaa tosin kulua pitempi aika, koska laboratoriossa on ruuhkaa. Kotkan testauspiste ja kaikki muutkin testauspaikkamme ovat olleet viime päivinä hyvin suosittuja ja kysyntää olisi enemmän kuin mitä pystymme ihmisiä testaamaan.

Maanantaina testattavana käyneille ja tulosta yhä odottaville Palolla on yksi neuvo:

– Ei tässä voi tehdä muuta kuin hakeutua uudelleen testattavaksi. Pyrimme kyllä informoimaan niitä ihmisiä myös henkilökohtaisesti.

Myöhemmin perjantaiaamuna Palo palasi asiaan ja kertoi, että Kotkan testauspisteelle on perjantaiksi ja lauantaiksi järjestetty lisää testausaikoja ja testaajia, jotta ne, jotka jäivät ilman testitulosta, voivat mennä testattaviksi uudelleen.

– On melko työlästä selvittää järjestelmistämme, ketkä maanantaina testatuista ovat jo käyneet uudelleen testattavina, mutta osa heisä on tehnyt sen jo omatoimisesti.

Lisätty tieto lisätyistä testiajoista ja -henkilökunnasta kello 10.05.

Kommentoi

Mainos: Kymen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka