Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Koronan kotitestit ovat Kotkan–Haminan seudulla kortilla – Apteekkien saamat erät myydään heti, varauksia on jonoksi asti, ja marketissa on asetettu ostoraja

Joulun hittituotetta kysytään puhelimitse ja myyntipaikkojen ovi käy tiheään.

Citymarketin tavaratalojohtaja Juha Lindell ja osastopäällikkö Reija Mikkonen kotona tehtävien korotestien äärellä. Juuri tällä hetkellä testejä eli kuvattavaa on. Raimo Eerola

Issu Huovinen

Soittokierros Etelä-Kymenlaakson apteekkeihin kertoo samaa tietoa: kotona tehtävät koronatestit ovat tämän joulun ehdoton hittituote, ja niiden saatavuus on kortilla.

– 250 kappaleen erä saatiin myyntiin keskiviikkona, ja ne menivät heti, kertoo Haminan Keskus-Apteekin proviisori Kaisa Heikkilä joulun aatonaaton aamupäivällä.

Heikkilä toteaa, että heillä on uusi tilaus päällä.

– Niitä voi tulla nyt kohta tai sitten myöhemmin. Ero keskiviikkoon on siinä, että tuolloin meillä oli jono varauksia päällä. Nyt ei varausjonoa ainakaan juuri tällä hetkellä ole, Heikkilä toteaa.

Ostoraja marketissa

Kotkan Citymarketissa koronatestejä on myyty isoja määriä, vaikka tavaratalonjohtaja Juha Lindell ei menekään yksilöidysti myynnin määriin.

– Juuri tällä hetkellä hyllyssä on satoja testejä, mutta asiakasmäärät ovat niin hurjia, että tilanne voi vaihtua hetkessä, Lindell kertoo.

Tavaratalossa on ostomäärissä 10 kappaleen ostoraja asiakasta kohti. Lindellin mukaan yrityksen keskustukku pyrkii toimittamaan tuotteita tasapuolisesti ei marketteihin.

– Eli tavoitteemme on, että mahdollisemman moni voisi ostaa testin.

Pyhtään Apteekin proviisori Anita Elomaa kertoo, että apteekissa ei ostorajaa ole.

– Mutta ostomäärissä näyttää, että lähipiirin tarpeisiin mennään esimerkiksi neljän kappaleen ostolla.

Apteekilla on testien toimittajissa eri vaihtoehtoja, Elomaa korostaakin, että jos kuluttaja ostaa testin muualta kuin niin sanotuilta virallisilta tahoilta, hänen pitäisi kiinnittää huomiota sen alkuperään.

– Testit ovat erilaisia, ja niiden luotettavuus myös.

Pyhtään Apteekissa kotitestejä ei ollut aatonaattona enää saatavissa.

Saatavuudessa haasteita

Karhulan Tori Apteekin farmaseutti Kirsi Häkämies kertoo niinikään, että kysyntä ja myynti on ollut huima.

– Eilinen erä on myyty, tilaus päällä, sitä odotellaan, Häkämies sanoo.

Hän lisää, että niin apteekin ovi kysyjien suhteen kuin puhelin käyvät yhtä tiiviisti.

Kotkan Karhuvuoren Ankkuriapteekista testit ovat soittohetkellä loppu.

Keski-Kotkan Apteekin apteekkari Päivi Lepo toteaa tilanteen olleen sama, mutta tilaus on päällä ja testien toimitus voi tapahtua hetkellä millä hyvänsä. Myöhemmin torstaina Lepo kertoo, että testejä on apteekkiin saatu.

Kommentoi

Mainos: Kymen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka