Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Ensi vuonna aletaan periä elintarvikevalvonnan perusmaksua – Vuosittainen maksu on 150 euroa

Jos elintarvikehuoneiston toiminta on lopetettu tai se ei jatku ensi vuonna, asiasta tulee tehdä lopetusilmoitus vielä tänä vuonna.

Elintarvikevalvonnan perusmaksu peritään ensi vuonna ensimmäisen vuosineljänneksen aikana. Kuvituskuva. Henri Väisänen

Krista Kierikka

Tänä vuonna säädetyn uuden elintarvikelain myötä ensi vuonna tulee voimaan elintarvikevalvonnan perusmaksu. Se peritään kunnan valvomilta kohteilta valvontakohdekohtaisesti, kertoo Kotkan kaupunki tiedotteessaan.

Valvonnan perusmaksu on veroluonteinen maksu, suuruudeltaan 150 euroa vuodessa. Maksu ei määräydy valvontatarpeen mukaan. Maksu peritään ensi vuonna ensimmäisen vuosineljänneksen aikana sen mukaisesti, mikä tilanne valvontakohteella on vuoden alussa.

Tämän jälkeen valvonnan perusmaksu peritään samalla tavalla kerran vuodessa. Maksua ei peritä kesken vuotta eikä osissa, vaan aina 150 euron suuruisena.

Perusmaksu koskee muun muassa kunnan valvomia elintarvikehuoneistoja

Valvonnan perusmaksu koskee kaikkia toimipaikkoja, joilla on hyväksyntä tai joilta edellytetään ilmoitusta rekisteröintiä varten. Tämä perusmaksu koskee käytännössä melkein kaikkia kunnan valvomia elintarvikehuoneistoja ja -toimintoja, ja näiden lisäksi myös elintarvikekontaktimateriaalitoimijoita.

Perusmaksu ei koske alkutuotantoa ja sen yhteydessä tapahtuvaa elintarviketoimintaa. Maksu ei myöskään koske yleishyödyllistä toimintaa, kyläkauppoja, poronlihan ja kuivalihan myyntiä sekä riistan myyntiä ilmoitetuista lahtivajoista. Ruokaviraston verkkosivuilla on lisätietoa perusmaksusta vapauttamisesta.

Jos yrittäjän hallinnassa ja vastuulla on samassa toimipaikassa useita elintarvikehuoneistoja, tai monenlaista elintarviketoimintaa tai elintarvikekontaktimateriaalitoimintaa, maksetaan valvonnan perusmaksu vain kertaalleen. Vaikka elintarvikehuoneisto tai toiminta olisikin vapautettu valvonnan perusmaksusta, on kohde kuitenkin valvonnan piirissä, jolloin muusta valvonnasta peritään maksut elintarvikelain mukaisesti.

Lopetusilmoitus tehtävä vuoden loppuun mennessä

Kotkan kaupunki muistuttaa tiedotteessaan, että jos hyväksytyn tai rekisteröidyn elintarvikehuoneiston toiminta on lopetettu tai se ei jatku vuonna 2022, asiasta tulee tehdä lopetusilmoitus 31.12.2021 mennessä. Valvontamaksuihin liittyvissä asioissa voi ottaa yhteyttä oman kuntansa ympäristöterveydenhuoltoon tai suoraan omaan tarkastajaan.

Kommentoi

Mainos: Kymen Sanomat

Monipuoliset sisältömme odottavat sinua!

| Päivitetty

Palvelut

Ruokapaikka