Kotkan varhaiskasvatus sai palkinnon kielimentoritoiminnastaan – Lapset ja perheet saavat paljon tukea useita kieliä taitavilta lastenhoitajilta

Varhaiskasvatuksen lastenhoitajina työskennelleet kielimentorit muun muassa varmistivat, että perheet ymmärtävät annetut koronaohjeet.

Kotkan kaupungin varhaiskasvatus ja esiopetus sai Kuntatyö 2030 -gaalassa palkinnon kielimentoritoiminnastaan. Finlandia-talolla järjestetyssä tilaisuudessa myönnettiin yhteensä 58 palkintoa tuloksellisesta kehittämistyöstä. Palkintoja saivat kymmenet kuntatyöpaikat.

Finlandia-talolta puhelimitse tavoitettu kielimentoritoiminnasta vastaava varhaiskasvatuksen kehittämissuunnittelija Pia Eskola iloitsee palkinnosta.

– Ainahan on hienoa saada tunnustusta kehittämistyöstä tai työstä yleensä. Iso kiitos ja kunnia kuuluu päiväkodeille ja Ekamille, joka on loistava yhteistyökumppani.

Eskola kiittää erityisesti lehtori Milko Niemeä siitä, että kehittämistyö on onnistunut näin hyvin.

Kielimentoreita Ekamin lähihoitajakoulutuksesta

Kotkassa kielimentoritoiminta alkoi vuonna 2020 opetus- ja kulttuuriministeriön tasa-arvoavustuksella. Toimintaa on toteutettu Katariinan päiväkodissa, Hovinpuiston päiväkodissa, Aittakorven esiopetuksessa, Haukkavuoren esiopetuksessa, Ruonalan esiopetuksessa ja Rauhalan esiopetuksessa.

– Päiväkodeissa on osattu todella hienosti hyödyntää kielimentorien työpanosta niillä tarpeilla, mitä lapsilla ja perheillä on, kertoo Eskola.

Varhaiskasvatuksen lastenhoitajina työskennelleet kielimentorit muun muassa varmistivat, että perheet ymmärtävät annetut koronaohjeet. Samalla mentorit juttelivat myös päivittäisistä kuulumisista ja vahvistivat lapsen suomen kielen oppimista.

Opiskelijoita kielimentoreina

Puolen vuoden ajanjaksolle solmittiin työsuhde kuuden kielimentorin kanssa. Kielimentoreiksi rekrytoitiin opiskelijoita Ekamin lähihoitajakoulutuksesta. Suurin osa heistä suoritti tutkintonsa loppuun työelämäpainotteisesti. He olivat viikoittain töissä 30 tuntia ja opinnoissa 10 tuntia.

– Pystyimme tarjoamaan ikkunaa työelämään myös heille, joilla ei vielä ollut työkokemusta, sanoo Eskola.

Osa työntekijöistä koki, että vaikka työtehtävät sujuvat taidokkaasti, oma suomen kielen taito ei ole vielä hyvä.

– Tässä on hyvä mahdollisuus treenata myös sitä. Moni sanoo, että suomen kielen käyttäminen on helppoa lasten kanssa, koska lapset itsekin vielä harjoittelevat sitä. Kaikille tulee kertausta samanaikaisesti.

Toiminta sai jatkoa

Kielimentoritoiminta sai jatkoa kevääseen 2022 asti. Neljä kielimentoria aloitti tehtävässään tänä vuonna lokakuussa.

– Lisäksi viime keväänä valmistuneita ja kielimentoritehtävässä toimineita on työllistynyt kaupungille, kertoo Eskola.

Heitä näkee nyt töissä päiväkodeissa.

Kielimentorit tuovat lisää tukea perheille

Eskolan mukaan varhaiskasvatuksessa huomattiin, että työyhteisöjen toimintakulttuuri on entistä rikkaampaa, kun mukana on vähintään kaksi kieltä ja kulttuuria omaavia työntekijöitä.

– Perheiden kohtaamien erilaisten elämäntilanteiden läpikäyminen omalla äidinkielellä lisäsi luottamusta varhaiskasvatukseen. Varhaiskasvatuksen henkilöstö koki saaneensa vahvistusta perheille suuntaamaansa tukeen, sanoo Eskola.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka