Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Koronatilanne jatkuu vaikeana Kymenlaaksossa – Maskivelvoite palaamassa takaisin kaupungin työntekijöille ja oppilaitoksiin

Kymsoten alueella varmistui keskiviikkona 34 uutta koronatartuntaa. Koko maassa raportoitiin ennätysmäärä päiväkohtaisia tartuntoja, uusia koronakuolemia kirjattiin 13.

Kymenlaaksossa on voimassa vahva maskinkäyttösuositus. Kuvituskuva. Katja Juurikko

Johanna Tenovirta, Krista Kierikka

Maskivelvoite on palaamassa Kymenlaaksoon. Kymenlaakson koronakoordinaatioryhmä ja Kymsote suosittelivat keskiviikkona kuntia ja kaupunkeja velvoittamaan maskin käyttöä työntekijöilleen kaikessa lähityössä. Samoin maskin käyttöä suositellaan myös oppilaitoksissa kuudennesta luokasta lähtien.

Yleistä maskisuositusta ryhmä tarkensi lisäksi niin, että myös yksityisten toimijoiden suositellaan edellyttävän maskin käyttöä työntekijöiltään ja asiakkailta esimerkiksi yleisötilaisuuksissa, kaupoissa, julkisissa liikennevälineissä ja muissa asiakastiloissa.

Kotkassa kahden viikon sisällä 68 tartuntaa

Kymsoten alueella varmistui keskiviikkona 34 uutta koronatartuntaa, sairaanhoitopiiri ilmoitti verkkosivullaan. Epidemian alusta Kymenlaaksossa on ollut yhteensä 3 471 koronavirustartuntaa.

Kymenlaaksossa on todettu kahden viikon aikana 16.–29.11. yhteensä 325 uutta koronavirustartuntaa. Ilmaantuvuus sataatuhatta asukasta kohti on noin 200.

Kaikissa alueen kunnissa on ollut koronavirustapauksia kahden viikon aikana. Valtaosa näistä tartunnoista on todettu Kouvolassa, 230 tartuntaa. Kotkassa on ollut 68 tartuntaa. Muissa Kymenlaakson kunnissa kussakin ilmeni 1–15 tartuntaa.

Sairaalapotilaista lähes kaikki rokottamattomia

Kymenlaaksossa sairaalahoidossa on tällä hetkellä 9 koronaviruspotilasta. Tiistaina koronapotilaita oli 12.

Kymsoten tiedotteen mukaan sairaalassa hoidettavien potilaiden määrä on pysynyt epidemia-ajan korkeimpana. Useiden viikkojen ajan potilaita on ollut sairaalahoidossa kymmenen molemmin puolin.

– Sairaalapotilaista meillä on ollut nyt taas lähes kaikki rokottamattomia. Vaikka nyt sairastuu myös rokotettuja, niin heidän sairastumisensa ovat kokonaisuudessaan lievempiä. Joten rokotusten ensisijainen vaikutus, eli vakavien sairastumisten estäminen toteutuu, sanoo johtajaylilääkäri Marja-Liisa Mäntymaa tiedotteessa.

Suomessa epidemia-ajan suurin päiväkohtainen lukema

Suomessa on raportoitu keskiviikkona 1 570 uutta koronavirustartuntaa, THL kertoi. Kyseessä on suurin päiväkohtainen raportoitu luku Suomessa koko epidemian ajalta. Epidemian aikana Suomessa on ollut 188 108 tartuntaa.

Kahden viime viikon aikana on raportoitu noin 15 500 koronatartuntaa, mikä on vajaat 4 400 tartuntaa enemmän kuin tätä edeltävien kahden viikon aikana.

Koronaviruksen vuoksi sairaalahoidossa Suomessa on tällä hetkellä 275 ihmistä, mikä on 45 koronapotilasta vähemmän kuin edellisellä raportointikerralla maanantaina.

Tehohoidossa on yhä 51 koronapotilasta eli yhtä monta ihmistä kuin maanantaina.

Lisäksi THL kertoi keskiviikkona 13 uudesta koronavirukseen liittyvästä kuolemasta. Yhteensä koronavirukseen liittyviä kuolemia on raportoitu 1 348.

Kymenlaaksossa vähiten kolmeen kertaan rokotettuja

Kolmansissa rokotuksissa on suuria alueellisia eroja. Eniten kolmeen kertaan rokotettuja on Ahvenanmaalla, Lapissa ja Länsi-Pohjassa, vähiten Kymenlaaksossa.

– Alueellisesti on eroja siinä, miten nopeasti kolmansien annosten antaminen on päästy aloittamaan, kun myös influenssarokotukset ovat käynnissä, THL:n johtava asiantuntija Mia Kontio sanoo tiedotteessa.

Kymenlaaksossa kolmannen rokotteen oli keskiviikkoon mennessä saanut 3,7 prosenttia eli 5 452 kymenlaaksolaista. Ensimmäisen rokotteen saaneita oli vajaat 87 prosenttia ja toisen vajaat 83 prosenttia asukkaista.

Kolmas koronapiikki annetaan muun muassa yli 60-vuotiaille, riskiryhmäläisille ja sote-henkilöstölle, kun kakkospiikistä on kulunut puoli vuotta.

Tapausmäärissä on eroja

Kymsoten ja THL:n ilmoittamissa tapausmäärissä on eroja. Eroavuuksien pääasiallinen syy on, että THL:n tilastoissa näkyy sellaisia tapauksia, jotka asuvat tai on muutoin hoidettu Kymsoten ulkopuolella, mutta ovat kirjoilla Kymenlaaksossa. Lisäksi THL:n tilastot päivittyvät viiveellä Kymsoteen verraten.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka