Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Etelä-Kymenlaaksossa on saanut jonottaa influenssarokotetta jopa tunteja – Pasaatissa on pisimmät jonotusajat: "Turvavälit ovat toteutuneet vaihtelevasti"

Rokotusjonoja on muodostunut kaikilla rokotuspisteillä. Jono oli melko pitkä torstaina myös Karhulan terveysaseman ulkopuolella. Kari Seppänen

Kolme viikkoa kestävän influenssarokotuskampanjan ensimmäinen viikko on kaikista ruuhkaisin. Aamupäivällä on ollut enemmän ruuhkaa kuin iltapäivällä. Rokotuksia saa myös kampanjan jälkeen, Kymsotesta kerrotaan.

Krista Kierikka

Kymsote aloitti maanantaina maksuttomat kausi-influenssarokotukset. Muun muassa Kymen Sanomien tekstaripalstalla on syntynyt keskustelua siitä, että influenssarokotuspaikoilla on saanut jonottaa melko pitkään.

Haminan sairaalassa influenssarokotteensa saanut lukija kertoo jonottaneensa yli tunnin ahtaassa tilassa ilman turvavälien toteutumista. Pasaatissa jonottaneella lukijalla oli mennyt parikin tuntia käytävällä jonottaessa.

Maksuttomien kausi-influenssarokotusten piirissä ovat henkilöt, joiden terveydelle influenssa aiheuttaa oleellisen uhan. Tähän ryhmään kuuluvat muun muassa raskaana olevat naiset, kaikki yli 65-vuotiaat ja alle 7-vuotiaat sekä sairauden tai hoidon vuoksi riskiryhmiin kuuluvat. Myös varusmiespalveluksessa aloittavat saavat ilmaisen rokotteen.

Kaikilla rokotuspisteillä jonoja

Kymsoten rokotuskoordinaattori Jenni Jaatisen mukaan influenssarokotukset ovat käynnistyneet vilkkaasti jokaisella rokotuspisteellä.

– Jonoja on syntynyt kaikilla pisteillä, kertoo Jaatinen.

Etelä-Kymenlaaksossa pisimmät odotusajat ovat olleet Pasaatin rokotuspisteellä.

– Turvavälien noudattamisesta olemme ohjeistaneet asiakkaita paikan päällä, ja välit ovat toteutuneet vaihtelevasti, sanoo Jaatinen.

Monia rokotuspisteitä käytössä

Etelä-Kymenlaaksossa influenssarokotuksia annetaan Kotkassa Pasaatin rokotuspisteellä ja Karhulan terveysasemalla, Haminassa Haminan sairaalassa, Virolahdella Rajasalissa ja Miehikkälässä Miehikkälän terveysasemalla. Rokotuspaikat ovat avoinna maanantaista torstaihin kello 9–17 ja perjantaisin kello 9–15. Poikkeuksena tähän ovat Rajasali, jossa 29.11.–3.12. rokotetaan kello 9–15, ja Miehikkälän terveysasema, jossa rokotetaan 22.–26.11. kello 9–15.

Pyhtääläiset ja Pyhtään palvelun valinneet käyvät Terveystalon järjestämissä influenssarokotuksissa Pyhtään terveyskeskuksessa, nämä rokotukset alkoivat jo toissa viikolla.

Neuvoloissa influenssarokotteita annetaan ajanvarauksella 22.11.–3.12. ja 10.–14. 1.2022. Rokotuksen voi saada vastaanottokäynnillä tai varaamalla ajan erikseen.

Koululaisia rokotetaan oman koulunsa terveydenhoitajan vastaanotolla ja toisen asteen opinnoissa olevia, opiskeluterveydenhuoltoon oikeutettuja opiskelijoita rokotetaan opiskeluterveydenhuollossa.

Kotihoito ja asumispalvelut tiedottavat omille asiakkailleen, kuinka influenssarokotukset järjestetään.

Ensimmäinen viikko on ruuhkaisin

Kymsote on ohjeistanut rokotuksissa käyville, kuinka ruuhkatilanteita voi välttää. Kolme viikkoa kestävän influenssarokotuskampanjan ensimmäinen viikko on kaikista ruuhkaisin. Myös vuorokaudenaika vaikuttaa ruuhkatilanteeseen.

– Aamupäivällä on enemmän ruuhkaa kuin iltapäivällä, sanoo hallintoylilääkäri Kari Kristeri.

Ruuhkien välttämiseksi rokotukset on jaettu eri viikonpäiville rokotettavan sukunimen alkukirjaimen mukaan. Tämä porrastaminen on Kristerin mukaan toiminut hyvin, joskin aamupäivisin rokotettavia on paikalla eniten.

Aamupäivisin rokotuspisteillä on eniten ruuhkaa. Kuvituskuva. Linda Varoma

Lähes kaikilla pisteillä erilliset jonot korona- ja influenssarokotuksille

Rokotuspaikoilla on mahdollista saada samalla myös koronarokotus. Kaikilla rokotuspisteillä on Jaatisen mukaan pääperiaatteena muodostaa omat jononsa korona- ja influenssarokotukseen tuleville asiakkaille. Pienemmillä rokotuspisteillä on kuitenkin poikkeuksia rokotusten sujuvuuden vuoksi.

– Haminan ja Karhulan rokotuspisteillä erillisiä jonoja ei ole, sillä näillä pisteillä koronarokotuksen saavat vain ennakkoon ajan varanneet asiakkaat, jotka kutsutaan sisään varattujen aikojen mukaisesti, sanoo Jaatinen.

Rokotteen voi hakea myöhemminkin

Kristeri antaa vinkiksi, että jos influenssarokotusjonoon saapuessa jono näyttää pitkältä, rokotteen voi tulla hakemaan myöhemminkin, jos on mahdollista.

– Ainoa vaihtoehto ei ole jäädä hirmuisen pitkään jonoon odottelemaan, kertoo Kristeri.

Rokotuskampanja jatkuu 10.12. saakka. Kolmen viikon pituisen rokotuskampanjan jälkeenkin saa influenssarokotuksia.

– Varsinaisten rokotusviikkojen jälkeen maksuttoman influenssarokotteen saa edelleen rokotuspisteiltä joko koronarokotuksen yhteydessä tai ilman ajanvarausta järjestettävästä walk in -päivästä, sanoo Jaatinen.

Jaatinen ja Kristeri toivovat asiakkaiden huolehtivan omalta osaltaan turvavälien noudattamisesta ja maskin käytöstä.

Influenssarokotuksissa ei ajanvarausta

Kristerin mukaan influenssarokotuksiin ei voinut järjestää ajanvarausta.

– Terveysasemiemme puhelinpalvelu on muutoinkin niin pahasti ruuhkautunut, että sinne ei voinut enää ottaa influenssarokotusten ajanvarauspuheluja sekaan, kertoo Kristeri.

Joillakin yksityisillä lääkäriasemilla influenssarokotteiden antaminen on aloitettu aikaisemmin kuin Kymsotella.

– Tartuntatautiyksikkömme arvioi influenssaepidemian tulevan ensi vuoden puolella. Jos rokotuksen ottaa liian aikaisin, on vaarana, että suoja ei riitä kevätpuolelle. Sen takia rokotuskampanja on tehty marras-joulukuun vaihteeseen, sanoo Kristeri.

Lisätietoa influenssarokotuksista ja niiden aikatauluista on Kymsoten verkkosivuilla .

Pyhtään influenssarokotuksista on lisätietoa Pyhtään sosiaali- ja terveyspalvelun verkkosivuilla .

Rokotuspäivät

Sukunimen alkukirjaimen mukaan

Maanantaina A–I

Tiistaina J–L

Keskiviikkona M–O

Torstaina P–Ö

Perjantaina kaikki aakkoset

Lähde: Kymsote

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka