Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Kotkamillsin entinen toimitusjohtaja Markku Hämäläinen aloittaa Pyhtään residenssiyrittäjänä – Tarkoituksena on tukea ja kannustaa paikallisia yrittäjiä: "Uskon, että voin auttaa"

Residenssiyrittäjä tekee tehtäväänsä palkatta ja omien töidensä ohessa. Hämäläisen valttina ovat kokemukset kansainvälisestä toiminnasta.

Yksi Pyhtään residenssiyrittäjä Markku Hämäläisen tehtävistä on käydä pyhtääläisillä kouluilla kertomassa yrittäjyydestä. Raimo Eerola

Tiina Lehtonen

Pyhtää aloittaa residenssiyrittäjätoiminnan. Kahdeksi vuodeksi tehtävän vastaanottavan Kotkamillsin entisen toimitusjohtajan Markku Hämäläisen tehtävänä on tukea niin pyhtääläisiä kuin Pyhtäälle tulemista harkitsevia yrittäjiä.

Toimintamalli on napattu Yhdysvaltain yliopistomaailmasta, jossa kunnanjohtaja Jouni Eho on nähnyt mallin käytännössä.

– Yliopistoissa entrepreneur in residence -tittelillä toimivilla yrittäjillä on kansainvälistä kokemusta ja erilaisia tapoja tukea kasvuyrittäjiä, Eho toteaa.

Pyhtään tavoitteena on olla Suomen yrittäjäystävällisin kunta ja haastaa kunnan perinteiset toimintatavat. Residenssiyrittäjä on uudenlainen tapa tukea yrittäjiä eikä Pyhtään kunnan tiedossa ole, että mallia olisi kokeiltu muualla Suomessa.

Myös Suomen Yrittäjien toimitusjohtajan Mikael Pentikäisen mielestä residenssiyrittäjyys on uusi ja suorastaan erinomainen innovaatio.

– Markku on hieno valinta, koska hänellä on erittäin monipuolinen yrityskokemus ja kyky auttaa. Uskon, että tämä lisää entisestään Pyhtään houkuttelevuutta yrittäjien kannalta, Pentikäinen arvioi tiedotteessa.

Juttelemaan voi tulla myös, jos miettii yrityksen pystyyn laittamista.

Markku Hämäläinen

Vertaistukea yrittäjien välillä

Residenssiyrittäjä tarjoaa vertaistukea yrittäjältä yrittäjälle. Ehon mukaan malli tuo aidon yrittäjäkokemuksen saataville ja on jotakin jo käytössä olevien tapojen väliltä.

– Tämä on signaali kunnalta, haluamme osoittaa arvostusta yrittäjille Pyhtäällä ja Suomessa, Eho sanoo.

Pyhtään kunnanjohtaja Jouni Eho (oikealla) toivoo Markku Hämäläisen kontaktien avulla kuntaan miljardiluokan yritystä. Raimo Eerola

Markku Hämäläisen kalenteriin tuli paljon tilaa kesällä, kun Kotkamills myytiin itävaltalaiselle Mayr-Melnhofille ja tehtaan toimitusjohtajan tehtävät päättyivät.

Yrittäjyys merkitsee Hämäläiselle vapautta ja mahdollisuutta säädellä omaa aikataulua. Oikea hetki myydä oli silloin, kun yhtiö toimii ja tuotteet ovat päässeet kansainvälisille markkinoille.

Toimettomana Hämäläinen ei ole ollut myynnin jälkeenkään. Oma konsulttifirma on jälleen toiminnassa, lisäksi Hämäläinen on mukana muutamassa pienessä start up -yrityksessä.

Hämäläinen on samaa mieltä Ehon kanssa siitä, että Pyhtää on yrittäjämyönteinen kunta.

– Tehtävässäni yritän auttaa, jos paikalliset yhtiöt tarvitsevat apua tai haluavat jutella. En tiedä tarkalleen, millainen toimenkuvani tulee olemaan. Uskon kuitenkin, että voin auttaa, Hämäläinen pohtii uudesta tehtävästään.

Toiveena miljardiluokan yritys

Eholla on Hämäläiselle kova kolmen kohdan toivelista.

– Yksi miljardiluokan yritys, inspiraatiota yrittäjyyskasvatukseen ja yksi teollinen sijoittuminen Pyhtäälle.

Hämäläisen kontakteista uskotaan olevan apua paikallisille yrittäjille. Varsinkin kansainvälisille markkinoille tähtäämisestä Hämäläisellä on laajasti tietoa.

Residenssiyrittäjämalli on uusi, joten toimintatavatkin muotoutuvat tehtävän aikana.

– Avoimin mielin olen, en tiedä mitä tulee tapahtumaan. Esimerkiksi on puhuttu mahdollisuudesta kerran kuukaudessa tulla tapaamaan kunnantalolle, Hämäläinen sanoo.

Tehtävää Hämäläinen hoitaa omien töidensä ohella ja palkatta. Häntä motivoi halu auttaa.

– Ei tarvitse olla yrittäjä, juttelemaan voi tulla myös, jos miettii yrityksen pystyyn laittamista.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka