Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

16-vuotias poika haluaa keilaamaan, mutta koronapassivaatimus sulkee häneltä Kotkan hallin ovet – Passin saaminen on hidasta ilman pankkitunnuksia, eikä kouluterveydenhoitajakaan voi tulostaa sitä

Huoltaja ei voi hankkia koronapassia Omakannasta yli 10-vuotiaan lapsen puolesta. Muutos on tulossa, mutta vasta lähivuosina.

Koronapassi on tarpeen pojan keilailuharrastuksen vuoksi. Hän keilaa Kotkan keilahallilla. Kuvituskuva. Tarja Tikkanen

Kimmo Puhakka

16-vuotiaan pojan äiti törmäsi odottamattomiin vaikeuksiin, kun hänen poikansa tarvitsi koronapassin. Poika on saanut kaksi rokotusta, mutta hänellä ei ole omia pankkitunnuksia, joilla kirjautua Omakantaan.

Passi on tarpeen pojan keilailuharrastuksen vuoksi. Hän keilaa Kotkan keilahallilla. Syksyn kilpailusarja on jo alkanut, mutta poika ei ole päässyt hallille, koska siellä vaaditaan koronapassia kaikilta 16 vuotta täyttäneiltä.

Rokotustietoja ei löytynyt

Äidille kerrottiin rokotuspisteellä, että hän voi tulostaa pojalleen koronapassin Omakanta-palvelun kautta valitsemalla vaihtoehdon "asiointi toisen puolesta". Pojan tiedot löytyivät Omakannasta, mutta mainintaa rokotuksista ei ollut.

Äidillä on myös tytär, eikä hänenkään rokotustietojaan ollut välittynyt palveluun. Äidin omat tiedot olivat ajan tasalla.

Omakannan mukaan rokotustodistus on yleensä saatavilla viiden vuorokauden kuluessa rokotuksesta. Äiti kertoo, että lapsen rokotuksesta oli siinä vaiheessa kulunut jo pari kuukautta. Perhe asuu Kouvolassa ja kävi kysymässä asiasta Hansan rokotuspisteestä. Siellä neuvottiin äitiä kääntymään kouluterveydenhoitajan puoleen ja annettiin lomake, jonka täyttämällä asian saisi hoidettua.

Terveydenhoitaja kuitenkin sanoi, ettei hänellä ole oikeutta tulostaa koronapassia, vaan lomake on lähetettävä Kymsoten kirjaamoon.

Perheessä jäätiin odottamaan Kymsotelta. Passin on ilmoitettu tulevan kymmenen päivän kuluessa. Keskiviikkona oli kulunut seitsemän päivää.

Päivitys lähivuosina

Kymsoten rokotuskoordinaattori Jenni Jaatinen sanoo, että lasten rokotustiedot ovat todennäköisesti päätyneet Omakantaan, mutta ne eivät näy äidille, koska lapset ovat yli 10-vuotiaita. Asiointi heidän puolestaan ei tällä hetkellä ole mahdollista.

Tilanteeseen on tulossa muutos, mutta sen käyttöönotto vaatii sairaanhoitopiireiltä ohjelmiston ja potilastietojärjestelmän päivitystä.

Suurimmassa osassa sairaanhoitopiirejä päivitystä ei ole vielä tehty. Jaatinen arvelee, että Kymenlaaksossa muutoksen aika on vuonna 2022 tai 2023.

– Epäilen, että nykyinen tilanne kestää ainakin koronapandemian ajan.

Päällekkäisyydet sotkivat pakkaa

Kouluterveydenhoitajilla ei Jaatisen mukaan ole missään vaiheessa ollut mahdollisuutta tulostaa koronapasseja. Vain pienellä joukolla on tunnuksia, joita siihen vaaditaan.

– Terveydenhoitajat toimivat alkuvaiheessa välikätenä ja välittivät koronatodistuspyyntöjä Kymsoten kirjaamoon. Sitten alkoi tulla päällekkäisyyksiä: sama pyyntö saatettiin esittää terveydenhoitajalle, kirjaamoon ja vielä terveysaseman puhelimeen. Emme enää tienneet, mihin pyyntöön on tartuttu.

Tilanteen selkeyttämiseksi kaikki pyynnöt päätettiin keskittää kirjaamoon.

– Jos passi tarvitaan kiireellisesti esimerkiksi lähestyvän matkan vuoksi, se on syytä kirjata pyyntöön. Pyrimme järjestämään todistukset pyydetyssä ajassa. Toivomme tietysti, että asiakkaat olisivat hyvissä ajoin liikkeellä, Jaatinen sanoo.

Väärää tietoa

Rokotuskoordinaattorin puheista voi päätellä, että äidille on annettu rokotuspisteellä väärää tietoa. Jaatinen toteaa, että henkilökunnan tietojen pitäisi olla ajan tasalla.

– Alkuvaiheessa tästä aiheesta tuli tiedusteluja. Jos huoltaja on aiemmin asioinut Omakannassa lapsen puolesta, hänelle voi tulla uutena tietona se, ettei asiointi onnistu lapsen täytettyä kymmenen.

Äiti harmittelee prosessin hankaluutta.

– En näe mitään loogista syytä siihen, miksei koulun terveydenhoitaja voi tulostaa passia. Monessa perheessä varmaan mietitään tätä, varsinkin jos passin käyttöä aletaan vaatia nykyistä laajemmin.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka