Kiitos, että olet tilaajamme! Olet mukana turvaamassa laadukkaan journalismin tulevaisuutta.

Etelä-Kymenlaaksossa on viisi valtakunnallisesti arvokasta maisemaa – Ympäristöministeriö päivitti 26 vuotta vanhan luettelon

Kohteina ovat olleet maatalouteen perustuvat viljelymaisemat sekä niihin liittyvät luonnonpiirteet ja rakennusperintö.

Kaunissaaren, Haapasaaren ja Tammion kalastus- ja luotsikylät ovat luettelon mukaan kulttuurisia avainkohteita. Kuva on Kaunissaaren aallonmurtajalta. Kimmo Seppälä

Tiina Knaappila

Valtakunnallisesti arvokkaat maisemat on päivitetty keskiviikkona. Etelä-Kymenlaaksossa on nyt viisi valtakunnallisesti arvokasta maisema-aluetta, ja koko Kymenlaaksossa niitä on yhdeksän.

Ympäristöministeriö kertoo tiedotteessa, että koko Suomessa valtakunnallisesti arvokkaita maisemia on 186. Se on 30 enemmän kuin edellisessä luettelossa, joka on vuodelta 1995. Päivitetyssä luettelossa on 50 kokonaan uutta aluetta ja 20 aluetta on poistettu luettelosta.

Valtakunnallisesti arvokkaat maisema-alueet ovat ministeriön tiedotteen mukaan edustavia esimerkkejä suomalaisesta kulttuuri- ja luonnonperinnöstä.

Inventoinnit on tehty maakunnittain pääosin ely-keskuksissa. Niiden ensisijaisina kohteina ovat olleet maatalouteen perustuvat viljelymaisemat sekä niihin liittyvät luonnonpiirteet ja rakennusperintö.

Saaristomaisemia ja jokilaaksojen kulttuurimaisemia

Etelä-Kymenlaakson kohteita ovat Itäisen Suomenlahden saaristomaisemat Kotkassa, Haminassa ja Pyhtäällä, Kymijokilaakson kulttuurimaisema Kotkassa ja Pyhtäällä sekä Sippolan- ja Summanjokilaaksojen kulttuurimaisema Haminassa.

Lisäksi luetteloon ovat päässeet Klamilan kulttuurimaisema Virolahdella sekä Vaalimaanjokilaakson kulttuurimaisema Miehikkälässä ja Virolahdella.

Kouvolan kohteita ovat lisäksi Hiidenvuoren maisemat, Elimäen viljelymaisema, Kimolan kulttuurimaisema ja Jaalan kirkonseudun kulttuurimaisema.

Kommentoi

Palvelut

Ruokapaikka