Kymenlaakson kuntiin on hankalaa saada päteviä työntekijöitä – Pulaa on esimerkiksi hoitajista, lääkäreistä ja sosiaalityöntekijöistä

Tuoreessa kuntapäättäjäbarometrissa vain 27 prosenttia vastanneista kertoo riittävästi osaavia hakijoita löytyvän. Vuosi sitten luku oli 40 prosenttia.

Kuntien avoimiin työpaikkoihin on aiempaa suurempia vaikeuksia saada päteviä hakijoita Kymenlaaksossa. Näin kertoo uusille kunnanvaltuutetuille tehty Kevan kuntapäättäjäbarometri.

Kymenlaaksossa 27 prosenttia kyselytutkimukseen vastanneista kertoi hakijoita löytyvän. Vielä vuosi sitten luku oli 40 prosenttia.

Tiedotteessa Kevan toimitusjohtaja Jaakko Kiander toteaa, että osaajapula haastaa kuntapäättäjät pohtimaan aiempaa enemmän työvoiman houkuttelutekijöitä sekä nykyisten työntekijöiden pitovoimatekijöitä.

Erityisesti 50 000–100 000 asukkaan kunnat näyttäisivät kilpailevan osaajista hyvillä palveluilla, asuinmukavuudella ja mainetekijöillä.

Alan palkkatasoa korkeamman palan maksaminen on yleisempää suuremmissa kaupungeissa pienempiin kuntiin verrattuna.

Erityisen pahasti työvoimapula näyttää kuitenkin haastavan suuria kaupunkeja. Yli 100 000 asukkaan kaupunkia edustavista vastaajista jopa 76 prosenttia näki, että hakijoita avoimiin tehtäviin ei ole ollut riittävästi.

Hyvä maine ei pelkästään riitä

Pelkkä kuntien maine hyvinä työantajina ja kunnan vetovoimatekijät eivät Kianderin mukaan yksin riitä valtakunnallista osaajapulaa ratkaistaessa, vaan tarvitaan monia samanaikaisia keinoja tulpan poistamiseksi.

Näitä keinoja voivat olla nykyisten työntekijöiden hyvästä työkyvystä huolehtiminen, uusien osaajien tuominen ulkomailta Suomeen, erilaisten osaajien koulutusmäärien lisääminen sekä eläkeläisten houkuttelu osa-aikaiseen työhön ja sijaisuuksia tekemään.

Ammattiryhmistä erityisen hankala tilanne on sosiaali- ja terveysalalla, jossa vakansseja jää täyttämättä esimerkiksi hoitajien, lääkäreiden ja sosiaalityöntekijöiden tehtävissä.

Myös opetus- ja varhaiskasvatusalan ammattilaisille olisi runsaasti kysyntää Suomen kunnissa.

Reilut 30 vastaajaa Kymenlaaksossa

Kuntapäättäjäbarometri tehtiin lokakuussa uusille kunnanvaltuutetuille. Siihen vastasi 1 078 kunnan valtuutettua ympäri Suomen.

Vastaajista kolme prosenttia oli Kymenlaaksosta. Käytännössä se tarkoittaa hieman yli 30 kymenlaaksolaista kunnallispoliitikkoa.

Valtakunnallisesti noin kaksi kolmesta barometriin vastanneesta päättäjästä kertoi, että avoimiin vakansseihin on kunnassa ollut riittämätön määrä hakijoita.

Maakunnista työvoiman saatavuutta koskevassa kysymyksessä parhaiten pärjäsi Etelä-Savo. Siellä 37 prosenttia vastaajista kertoi, että hakijoita on ollut riittävästi.

Mainos: Etelä-Suomen Puumarket

Mainos: Etelä-Suomen Puumarket

Tarvetta terassitarvikkeille? Tältä yrittäjäkaksikolta löytyy!

Mainos: Kymen Sanomat

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka