Pääkirjoitus Akkumateriaalitehdas olisi komea työvoitto – Toteutuessaan investointi olisi merkittävä askel akkuteollisuudelle Suomessa ja hieno asia Kotkan elinvoimaisuudelle

Akkuteollisuus on tällä hetkellä kovassa nosteessa. Yksi merkittävä syy ovat kiristyneet ilmastotavoitteet. Sähköautojen kysynnälle on povattu jo vuosia voimakasta kasvua, mutta varsinaista markkinoiden kasvubuumia on saatu vielä odottaa.

Nyt Suomi on saamassa hienon tilaisuuden päästä kiinni voimakkaasti kasvavan teollisuudenalan imuun. Jos Kotkaan ja Haminaan kaavaillut akkumateriaalitehtaat tulevat toteen, luvassa on 400 uutta suoraa työpaikkaa. Se on vaikuttava määrä.

Eilen julkitulleen puolen miljardin euron investoinnilla Kotkan Keltakallioon olisi lukuisia myönteisiä vaikutuksia työllisyyteen ja koko seutukunnan elinvoimaisuuteen. Molempien tehdashankkeiden siivittämänä käydään vielä monia neuvotteluja paikallisten yritysten kanssa – hyvä talouskehitys heijastuisi myös tehdasalueen ulkopuolelle.

Kehittämisyhtiö Cursor taisteli akkumateriaalitehtaan puolesta jo viisi vuotta sitten. Silloin taistelu hävittiin ruotsalaisille. Työtä on senkin jälkeen tehty sinnikkäästi. Investoinnit eivät olisi toteutuessaan onnenkantamoisia, vaan komea palkinto kärsivällisestä ja pitkäjänteisestä työstä seutukunnan hyväksi.

Myös asukkaiden on saatava oma äänensä ja huolensa kuuluviin. Keltakalliolla on luontoarvoiltaan monipuolisia alueita, joilla on paikallisesti suuri tunnearvo. Uudet tehtaat eivät olisi suoraan ristiriidassa ympäristönäkökulmien kanssa, sillä ne kytkeytyvät globaalin ympäristöongelman ratkaisuun. Ilmastopäästöjä on pakon edessä leikattava murto-osaan nykyisestä. Suomen on oltava mukana ratkaisemassa tätä haastetta uusin innovaatioin ja pysymällä mukana kehityksessä. Osaamista seudulta jo löytyy ja investointi toisi mahdollisuuden houkutella alueelle osaavia työntekijöitä. Jos tehtaat toteutuvat, samaan aikaan valmistuisi Xamkin uusi kampus. Kotkan ja Haminan tarjoamat näkymät nuorille olisivat aivan toisenlaiset kuin nyt.

Jos tehtaat toteutuvat, samaan aikaan valmistuisi Xamkin uusi kampus. Kotkan ja Haminan tarjoamat näkymät nuorille olisivat aivan toisenlaiset kuin nyt.

Lisää aiheesta

Etusivulla nyt

Luetuimmat

Palvelut

Ruokapaikka