Yritystilaus tunnistettu

Voit käyttää palvelun kaikkia sisältöjä vapaasti. Jos haluat kommentoida, kirjaudu sisään henkilökohtaisella Mediatunnuksella.

Etelä-Kymenlaaksossa odotetaan kuumeisesti päätöstä uusista rajoituksista – Jack Up -pubissa on jo testattu koronapassin lukusovellusta, KTP-Basket ja teatteri odottavat ohjeita valmiudessa

Uusia viranomaisohjeita odottaessa monet ravintolat ja muut toimijat suunnittelevat, kuinka koronapassien tarkastus hoidetaan.

Haminalaisen Jack Up -pubin ravintoloitsija Linda Niemi odottaa ohjeistusta koronapassin suhteen.

– Koronapassi otetaan jollakin tavalla käyttöön, mutta sitä ei ole vielä päätetty, millä tavalla, kertoo Niemi.

Tilanne on hänen mukaansa epävarma ja ihmeellinen. Aikatauluja puntaroidaan sitten, kun uutta tietoa tulee.

Keskiviikkona leviämisvaiheeseen

Kymenlaakso siirtyi keskiviikkona koronaviruksen leviämisvaiheeseen. Alueellinen koronakoordinaatioryhmä esitti samalla sosiaali- ja terveysministeriölle, että Kymenlaaksoon asetetaan ravintoloihin kohdistuvia rajoituksia.

Päätöstä ravintolarajoituksista Kymsote odottaa tällä viikolla. Jos valtioneuvosto päättää asettaa Kymenlaakson alueelle ravintolarajoituksia, tällöin myös koronapassi tulee käyttöön.

Valtioneuvosto pitää torstaina istunnon. Keskiviikkona sosiaali- ja terveysministeriön hallitusneuvos Ismo Tuominen luonnehti, että leviämisvaiheessa oleville alueille rajoitukset on asetettu voimaan nopeasti. Kymenlaaksossa saatetaan ottaa koronapassit käyttöön jo tämän viikon perjantaina.

– Jos koronatilanne on alueella huonontunut, silloin tilanne on kiireellinen. Yleensä rajoitukset ovat tulleet voimaan istuntopäivää seuraavana päivänä, Tuominen sanoo.

Valtioneuvoston yleisistunnon asialistalla ei vielä torstaina puoliltapäivin näkynyt mainintaa koronapasseihin liittyvästä asiasta.

Koronapassilla voi välttyä tietyiltä koronarajoituksilta

Koronapassilla tarkoitetaan todistusta saadusta koronarokotesarjasta, negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta koronataudista. Passin avulla voi välttyä tietyiltä muutoin voimassa olevilta koronarajoituksilta. Esimerkiksi rajoitusten piirissä olevat ravintolat ja yökerhot voivat alkaa vaatia kaikilta asiakkailtaan koronapassia.

Leviämisalueilla tällä hetkellä voimassa olevien rajoitusten mukaisesti ravintolat täytyy sulkea viimeistään yhdeltä yöllä. Anniskelu päättyy jo tuntia aikaisemmin. Koronapassilla voidaan välttyä muun muassa näiltä aukioloon liittyviltä rajoituksilta.

Lukusovellus testattu toimivaksi

Jack Upin ravintoloitsija Niemen mukaan korona-ajan viestintä ei ole oikein toiminut ravintoloille päin. Tämän vuoksi ravintolat joutuvat tekemään järjestelyjä nopeastikin. Hän arvioi, että perjantaina tiedetään jo paremmin.

– On selvää, että koronapassi tulee käyttöön heti perjantaina, jos se vaikuttaa ravintolan aukioloihin ja asiakaspaikkoihin, sanoo Niemi.

Koronapassin lukusovellus on Jack Upissa jo testattu.

– Se on kätevä ja toimiva, kertoo Niemi.

Koronapassin käyttöönotto vaikuttaa Jack Upissa työvoimajärjestelyihin, sillä koronapassin lukeminen tuo tullessaan lisätyötä.

– Heti sisääntulossa luetaan sovelluksella koronapassin QR-koodi. Jos emme tunne ihmistä, niin henkkarit katsotaan, sanoo Niemi.

Helpointa tarkistustapaa mietitään

Kymen seudun osuuskauppa KSO omistaa useita ruoka- ja anniskeluravintoloita Etelä-Kymenlaaksossa. KSO:ssa mietitään parhaillaan, miten koronapassien tarkistus hoidetaan helpoiten, jos ne tulevat voimaan Etelä-Kymenlaaksossa.

– Koronapassi koskisi lähinnä juomapainotteisia ravintoloita, jotka ovat auki myöhään, kertoo KSO:n majoitus- ja ravintolatoimialajohtaja Mikko Virtanen.

Hänen mukaansa helpointa olisi, että koronapassit tarkistaisivat ovimiehet, joita ravintoloissa on etenkin viikonloppuisin.

– Koronapassin voi tarkistaa myös baaritiskillä, Virtanen sanoo.

Vahtimestareiden määrää lisätty

Ravintoloiden lisäksi monet muut toimijat seuraavat koronatilannetta ja viranomaisohjeistuksia, niin myös Kotkan kaupunginteatteri.

– Tällä hetkellähän koronapassia ei vielä vaadita. Meillä on tietysti valmiudet ottaa se käyttöön heti, jos sitä tarvitaan. Seuraamme viranomaisohjeistuksia tosi tarkasti, kertoo teatterinjohtaja Miko Jaakkola.

Tällä hetkellä voimassa olevia yleisörajoituksia ei vielä ole. Kotkan kaupunginteatteri on sen sijaan itse rajoittanut esimerkiksi suurella näyttämöllä esitettävän Kotkan Ruusu -musiikkidraaman yleisömäärää.

– Siellä ei ole täysi katsomo. Riittävä etäisyys pystytään turvaamaan, sanoo Jaakkola.

Vielä ei tiedetä, millaisia käytäntöjä on mahdollisesti tulossa ravintoloihin ja yleisötapahtumiin.

– Tilanne saattaa muuttua tosi nopeastikin. Reagoimme siihen heti, kertoo Jaakkola.

Koronapassin lukusovelluksen käyttöä on jo mietitty Kotkan kaupunginteatterissa.

– Meillä on lisätty esimerkiksi vahtimestareiden määrää esityksissä koronatilanteen takia. Pystymme järjestämään niin, että koronapassi luetaan sovelluksella lipuntarkastuksen yhteydessä, sanoo Jaakkola.

Koripallomatseissa koronapassi koskisi vain katsojia

Perjantaina Kotkassa Steveco Areenalla pelataan runkosarjan ottelu KTP-Basket–Kobrat. Torstaiaamupäivään mennessä KTP-Basketille ei ollut vielä tullut Koripalloliitolta eikä paikallisilta viranomaisilta ohjeistusta koronapassin suhteen.

– Tiedossa on, että koronapassi koskee ainoastaan katsojia. Se ei koske toimijoita, joukkueita eikä muita hallilla olijoita. Toistaiseksi emme ole reagoineet tähän mitenkään, koska mitään ohjeistusta siitä ei ole tullut. Valmiudessa ollaan ja odotellaan ohjeita, kertoo KTP-Basketin puheenjohtaja Jyrki Lindström.

Jos ohjeistus tulee, niin järjestyksenvalvoja tai muu henkilöstö voi tarvittaessa tarkastaa koronapassin.

Lindströmin mukaan KTP-Basketin toiminta on sujunut koronatilanteessa hyvin.

– Meillä on ollut hyvin yleisöä, tartuntoja ei ole ollut. Ihmiset ovat löytäneet hallille ja myös käyttäytyneet tilanteen vaatimalla tavalla.

Osa katsojista on käyttänyt maskia ja osa ei.

– Meillä on vahva maskisuositus. Kaikki meidän toimijamme käyttävät maskia. Luonnollisesti myös käsidesit ja normaalit hygienia-asiat otetaan huomioon.